Diskuse o počasí Polární záře 10.-12. května
I u nás na Přerovsku byla polární záře nádherně pozorovatelná, nejvýraznější byla jednoznačně mezi půlnoci a 1 hodinou ranní, kdy byly části viditelné dokonceni směrem na jihozápad. Poprvé jsem polární záři viděl pouhým okem hezky barevnou, taková situace je u nás určitě zcela výjimečná.
Párkrát jsem už sledoval oblohu v dobách, kdy měly dorazit nějaké silnější sluneční bouře, ale tato polární zář je suverénně nejlepší za minimálně dekádu, aspoň u nás. Zároveň však slouží jako dobrý case study, co by způsobila skutečně masivní sluneční bouře (Carrington event-like) s moderními elektrickými zařízeními a s dnešní inrastrukturou a společností na nich vybudovaných.
Podle zkušeností z této dnešní/včerejší situace by nejspíš ani bouře srovnatelná s Carringtonovou událostí z 1. září 1859 nebyla schopná vyřadit globální sítě elektrického proudu, internety, apod. Maximálně by došlo na četné regionální výpadky energie v zemích, kdy se nabité částice ve větším množství střetnou se zemskou magnetosférou, apokalyptický scénář s dlouhotrvajícím celosvětovým blackoutem se mi však zdá vysoce nepravděpodobný. Ale to je jenom můj laický odhad, pravda může ležet úplně jinde.
Bude viditelná ještě dnes večer? Já debil na to zapomněl a tak jsem viděl ho.no.
tomášzposázaví
To Vám nestačí ten milion fotek všude? jsem na facebooku roloval, roloval, roloval... a furt jen polární záře... jako fakt extrém. Kdo nefotil asi není Čech hop hop hop
navíc jak už jsem psal u předchozího výskytu záře, nepřinese nám to nic dobrého, je to další varování pro lidstvo.. ale bojím se, že jsme slepí a hluší k tomu...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.