Diskuse o počasí Retrográdní TN 4.–8. 8.
spurdo
tu taky, ono jak se to celé přetáčí, tak by to zase mělo tak do 19h zůstávat kompaktní. předchozí výstupy SHD dávali kompaktní pásmo až do brzké noci
horší to bude ovšem v Čechách kde pokud se vyplní předpoklady, tak ty konvektivní srážky co mají zesilovat, mohou udělat pěknou paseku
Uz brzo rano, par hodin po pulnoci byly uhrny srazek pomerne vyznamne. A rano, dopoledne se uhrny srazek pomerne vyrazne navysovaly. Narozdil od vcerejska, dnes byly zaznamenany srazky uplne na vsech stanicich soukromych a SYNOP. Nektere stanice ukazuji 0 mm, protoze nejspis odesilaji data se spozdenim.
Uhrny srazek jiz pomerne v brzkych hodinach jsou extremni za jeste navic na velke casti CR, nikoliv lokalni. Ve 12 hod SELC jeste nikde v CR nebylo dosazeno +20, teploty jsou z duvodu vydatnych srazek pomerne nizko.
Z těch vnořených přeháněk se spustil krásný lijavec, za dnešek tedy mám již 30.6 mm.
Celkem za tyto deštivé dny mám 48.4 mm. Jsem zvědavý na ty přeháňky ve Středních Čechách.
V prvni pulce dne za 12 hodin 00:00-12:00 SELC nsaprselo velke mnozstvi srazek ve vychodni a severo-vychodni casti CR. 50 mm bylo dosazeno na stanici Heroltice - 53.1 mm. K 15 UTC uz je dosazeno 50 mm na trech stanicich - Heroltice 54.8 mm a Mala Morave Sklenne 52.3 mm, Kovalovice - Osicany 50.3 mm (a hned vedle Nezamyslice 0.3 mm, to bude chyba). I v Kunovicich naprselo 47 mm.
Naopak pomerne malo srazek je v nejzapadnejsich oblastecg v CR, kde i vcera 5. srpna naprselo pomerne malo. V Decine vcera i dnes zatim 0 mm, jestli teda dobre meri srazky.
Jo přeháňky jedou, ale tady nebyla ani jedna. Zítřek možná bude zajímavý, s tím větrem to bude celkem extrémní jako na konci září, aspoň jedna větší přeháňka by se trefit mohla.
Z těch přeháněk už moc nebude, pár mm možná spadne, kdyby to mělo být nějak více, tak jenom náhoda lokální.
My máme za včerejšek 1mm a za dnešek 4mm takže skoro nic. Od Jirkova po Aš zase nejmíň. Ale tráva začíná zelenat tak alespoň něco i když na ty vyschlé prameny by jsme potřebovali úplně jiné úhrny
Já jsem aktuálně v modrých odrazech a stále pěkně prší. Tak kdypak asi přestane.
Ten balík deště se sice přetáčí zpět, ale slábne, tak uvidíme.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.