V srpnu již 52 mm... což je naprostá senzace :-)... jo jo, zase se to dorovnalo, je to fajn, takový déšť jsme potřebovali, intenzita už pomalu slábne (1,0 mm/h) nyní... tak nakonec se přece jen poštěstilo, ani hladina potoka se nijak zásadně nezvedla... díky za ty dary.
Diskuse o počasí Retrográdní TN 4.–8. 8.
Právě se nad námi vytvořil vydatný deštový pás a lije tady asi nejintenzivněji z celé čr byly jsme až v oranžových odrazech už by ale mohlo přestat!
Tady za dnešek zatím 24.6 mm, za včerejšek 17.8 mm. Takže celkem mám 42.4 mm! To je nádherné číslo. Stále zatím prší, tak jsem zvědavý, kdy přestane.
Tady se to konečně odsunulo už kompletně i s vysokou oblačností pryč a před příchodem pásma přeháněk a ojedinělých bouřek od Z nám tu svítí
Nádhera, teplota leze k 19°C a kdo ví, možná i 20tka padne..
Predikce s Tmax 17°C opět mimo nějaké přijatelné odchylky...
Edit:
Tak už je to tam, 20,1°C..
To by se přicházejícím přeháňkám mohlo líbit ☝️
Tak konečně tu prší jak už dávno mělo jenomže už jsme jen ve žluté výstraze, zatímco včera jsme byli v oranžové a nebylo skoro nic kromě večera, ale to taky nestálo za řeč. No doufám že bude pršet co nejdéle. Zítra by mělo taky.
Slovensko bouřky už naštěstí opustily, ale není vyloučené že východ si ještě nějakou dá. Nějak se to tam stačí z té Ukrajiny a z Rumunska.
Tak tá oblast na Slovensku (nad Popradem), kde já byl, schytala pořádně. 70mm srážek podle té mapky od shmu.
Od známých info že to byly šílený blesky a lilo fakt silně. Podolínec kroupy.
Tam včera celkově bouřilo přes 5 hodin...
Tady klídek. Přeháňky z Německa vcházejí do ČR, a pak se přeháňky vytvářejí u Prahy a na Vysočině.
Aldy1977
Ideální. Řeky se hezky naplní a krajina bude mít nějaké zásoby vody na případné teplé počasí v druhé polovině srpna. Tady dneska už taky přes 30mm a když ty srážky v Beskydech sleduju, tak nakonec dobře, že se u vás bouřky v předchozích dvou nocích nekonaly. Pokud by bylo před dneškem už napršeno nějakých 60mm, tak už by hrozily větší vzestupy řek, takhle je to úplně v klidu.
Tady jsme odvčera právě překročili 50 mm . Prvního srpna napršelo 13 a normál je nějakých 90 mm. Ve středu to teď vypadá na další zálivku a že bude dál srpen sušší to nevypadá, ale tak kdovíjaká bude druhá půlka srpna.Třeba se tu protlačí ještě nějaká ta horká vlna a na konci srpna se bude brečet zas nad počínajícím suchem s výhledem na suché září...
Leknín
Myslím, že zrovna u vás a celkově kdekoliv kde v srpnu napršelo už více jak 50 mm o nějaké sucho v letošní vegetační sezóně už nemusíte mít obavy. Výhledy nějaká extra vedra neslibují a na konci srpna nebo začátku září už ta horka nejsou taková a dny jsou kratší s menším výparem. Vegetace už také není tak žíznivá jako v první polovině léta. Kromě SZ a Z Čech je pro letošek nad suchem vyhráno na většině území. Spíše budeme rádi jestli vůbec nějaká teplá vlna se slunečnějším počasím dorazí. A nemyslím tím úplné Babí léto, ale ještě řekněme něco ryze letního.
PS: U nás za dva dny asi 17 mm srážek, takže za mě taková střední spokojenost. Ještě počítám pár mm doprší během dneška a zítřka takže bude to zhruba co jsem očekával okolo 20-25 mm. Povrchové sucho zažehnáno, ale na spodní vody je to málo. Už bych bral raději teplejší počasí a nějaké to slunce, čas běží a srpen se krátí..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.