aura_33
Ještě se vracím k dopolední debatě.. na tohle prý stačilo 12mm, přemítám, zda tam nemají chybu, nebo je to jen blbě napsáno, nicméně výsledek deště je takový, jaký je....https://www.novinky.cz/domaci/clanek/zarosice-na-h...
Diskuse o počasí Zvlněná studená fronta a tlaková níže od 18.8.-20.8.2022
Jo jen já Čechám samozřejmě srážky přeji a hlavně SZ, ale jen v případě Aladin si nemyslím, že Moravu trefuje dobře. Včerejší výstup 06UTC Moravu značně podcenil a začal se chytat až výstup 12UTC, ale nakonec byl Aladin spolu s SHD pro moji oblast nejvíce mimo. Zbytek modelů se s úhrny trefil velmi přesně až na konvektivní Maškarádu modelů ID2. Naopak Čechy Aladin trefil velmi dobře.
Pro Čechy si myslím těch 30-40mm může určitě vyjít a určitě vyjde. Pro Moravu si myslím, že výstraha vyjde úplně v klidu. Jiné modely mě v tom utvrzují.
No koukám, že to nikdo pořádně nepochopil s tím modelem ALADIN. Tak pro vysvětlenou:
Je cca 13:30.
Předpověď srážek: Tady začínáme 14:00 až 17:00 za 3 h a jedeme po 3 h dál. Takže:
Tohle do 17:00
Plus tohle do 20:00
Plus tohle do 23:00
Plus tohle do 2:00
Plus tohle do 5:00
Plus tohle do 8:00
Plus tohle od 8:00 za 24 h do dalších 8:00
zdroj: ALADIN ČHMÚ
Aidamko1
Vzhledem k pondělním srážkám bych to viděl už o příštím víkendu, mohlo by se to už probouzet, půjdem to určitě zkusit..
Hlavně křemenáče by na loukách a po okrajích lesů už mohly snad začít..
Uvidíme, jestli v nejbližších dnech něco ještě doprši, mohly by se pak snad probudit ještě i hříbky, suchohřiby a další..
Rostly tu zatím hlavně jen lišky a hřiby dubové, ale to bylo v červnu a začátkem července, po vydatných srážkách..
Pak během prázdnin velký špatný kvůli povrchovému suchu...
aura_33
charlie
Měli jste neuvěřitelné štěstí. My jen 28 mm v součtu. Nevím, jak je to možné, že již v sousední vesnici skoro 60 mm a u nás jenom slabě pršelo. Hodně mě to zklamalo. Přitom je tu rovina a nic mrakům nebránilo. Prostě vůbec se nehnuly. A v noci to zase šlo západně a zase jsme ostrouhali. Nevím, proč to nešlo rovnoměrněji. Navíc radar neukazoval moc věrohodně, protože bez ohledu na barvu, ať už byla zelená nebo oranžová, pršelo pořád slabě intenzitou 1-2 mm/hod. A v okolí i v Praze ve stejné barvě 20 mm/hod.
Celá ta fronta je divná, ale pokud přijdou další srážky, tak už budou plošné a rozdíl už nevyrovnají
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.