Diskuse o počasí Zvlněná studená fronta a tlaková níže od 22.-24.8.2021
Takže za neděli 0.2 mm a za dnešek do 4 h 2 mm. Modely se zase utly a chmi nesleduje aktuální situaci. Bouřky se před východní Moravou opět rozpadly a noční vlna srážek postupuje více jihovýchodně. Na chmi asi nikdo nemá noční, jinak by výstrahu na vydatný déšť museli už zrušit.
Tak ze dvou bouřek a následných dešťů včera dohromady 20mm..
V bouřkách jen trochu fouklo, do 40km/h, bez krup, takové klidné bouřky to byly..
Navíc už se sem na Z kroutí přetočené srážky..
Přesně jak jsem to očekával, navzdory tomu, že ČHMÚ dával bouřky i silnější srážky opět na V...
Takže shrnutí - výstrahy se vydávají pro srážky nad 30 mm. Ty včera mají (nebo se k tomu blíží) stanice Turnov (Semily), Březník (Šumava), Semily a Sedlice (Blatná). Ve všech těchto místech výstraha neplatila a naopak platila přesně v okresech, kde vůbec nic nebylo.
A to ještě nepočítám, že v sobotu uváděli na západě bouřky jen ojediněle: https://www.facebook.com/chmi.cz/photos/a.23677460... - přitom tam v neděli ráno byly na celém území.
Výstraha před vydatným deštěm byl úplný nesmysl. Spadlo tam maximálně 20 mm (výstraha je pro srážky nad 30 mm/6h).
Další ostuda ČHMÚ. Vydat výstrahu přesně obráceně opravdu vyžaduje nutnou dávku neschopnosti.
Petr12
Jo vystraha hydraku vubec nevysla. To vypada jako by to nekdo delal podle nalady. Silny dest a bourky byly tam, kde vystraha nebyla a na vychod CR nedoslo nic. Sranda je, ze nejvic zaclo prset, kdyz vystraha skoncila. (Nyni 8mm deste).
Ja takhle pracovat v praci, tak jsem vyhozen.
Asi tak nějak .. ale na durhou stranu jsem rád, že se nenaplnila výstraha bouřek .. protože poslední dobou je už tradice, že bouřka = výpadek proudu ..
Místo toho se postupně hezky začalo ochlazovat, přidal se příjemný déšť.
A ten výhled vypadá sakra studeně, to si jen tak nepamatuju, kdyby to takto vyšlo.. Aby se v tuto dobu předpovídaly denní maxima jen kolem 12°C.
Mě hlavně vadí ta nepřesnost při aktualizaci vystrah. V době vydání jsou přece nějaké výstupy modelů, nějaká aktuální situace a nějaké vyhodnocení chmi. Ale pak dojde k nějakému vývoji, který někdy jednoznačně naznačuje, že je výstraha zbytečná. A pak by měla nastat okamžitá aktualizace, což se neděje
Na východní Moravě napršelo od 5 do 20 mm, a to jen z ranního a odpoledního deště. Bouřky včera nedorazily. Takže nic extra, některé toky dokonce stále atakuji hranici sucha.
Zajímavý je ten úzký chobot zasahující z tn do západních Čech a taky výstraha, dle současných předpokladů si myslím oprávněná, pro sever.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.