Diskuse o počasí Vydatné deště 12. až 15. října
Od severu přicházejí další srážky které nás těsně lemují.Aktuálně máme 57mm a stále dost prší.Intenzita srážek je přibližně 4mm/h.
Yurri
Tak my máme už přes 56mm srážek. Je to přesně ten nejvýraznější bod na Pelhřimovsku , což od vás rsp. od takové Telče není moc daleko a tam je tak třetina srážek. Kupodivu i když jsou velmi slabé odrazy na radaru, tak nám hustě drobně prší.
Jinak ta srážková bublina pod Krkonošema je taky síla.
Takhle to nějak vypadá na hodonínsku.... https://hodoninsky.denik.cz/zpravy_region/ohrozeni...
Predators2
No já jsem neskutečně zklamaný. Pro nás dnes vůbec nic nevyšlo. Teď jsme na směšných 11 mm a v Praze lilo, ve Slaném lilo, na východě lilo, všude prostě lije snad krom charlieho a Milana a pár míst za Krkonošemi. Nechápu, proč nám Aladin maloval 30 mm. Tímto se ze mě dostaly opravdu zbytky naděje a optimismu v tomto roce. Venku sotva mrholí a srážky už končí. Že bude stín jsem čekal, ale ne až takový. Zase za tento měsíc skončíme s nejhorší srážkovou bilancí. Co bych dal za 80 mm.
Tak bohužel se opravdu naplnily spíše ty horší předpoklady a na mnoha řekách byl dosažen 2 a 3. SPA. Jediná oblast Beskyd byla díky nižším teplotám méně zasažena , protože drtivá většina srážek spadla ve sněhu nad cca 800 - 900 m.n.m, a proto např. Ostravice se dostala na 1 SPA. Celkově mnohem horší situace byla v Jesenikách a Oderských vrších. Velmi dramatická situace je od dnešní noci na řece Becvě, Moravě na Vysočině a na Frýdlantsku Za celé období spadlo od 12. do 14.10. v Ostravě zatím 77 mm srážek a od začátku října 132 mm. Bohužel celá situace eskalovala k povodním už od konce září. před 14 dny na Moravě a ve Slezsku spadlo přes 100 mm v Beskydech i přes 150 mm a protože už v říjnu není dostatečný výpar, tak půda nestačila včas proschnout. Celkový úhrn u mě od 25. 9. je extrémních 202 mm, což je více než průměrný úhrn za celý podzim. Nyní se velké řeky pohybují mezi 800 -1500 % DP běžného průtoku a na menších tocích je to mezi 2000 % až 6000 %.Vůbec se mi nelíbí představa pátečního dešté, který sice nebude intenzivní, ale v Beskydech, kde leží nyní převážně sníh by mohl urychlit jeho tání a znovu zvednout hladiny v zasažených oblastech. Přejme si hodně zdaru ať ty povodně zvládneme.
PatrikMO
Kdo tady zase brečí? Už jste s tím trapní, všichni. 11 mm teda není akorát zálivka ani náhodou. To byla byla od 30 mm výš. Situace s půdní vlhkostí a stavem vodních toků je tristní.
walden
Hm, tak to u nás nevyšlo. Aladinovi jsem teda neskutečně naletěl. A opět nejsilnější srážky nad Prahou, tam se to pořád obnovuje, ač tam nejsou žádné hory, které by způsobovaly návětří.
Aladin,ICON,GFS nám davají do pátku dalších 25mm.Šílené toto.Odrazy nad náma nejsou žádné a stále prší.
Jinak prakticky pořád se držíme téměř nejchladnější z Vysočiny. U nás 3,5°C ...škoda, o sníh jsme přišli na těsno. Jestli spadlo pár vloček, nezaznamenal jsem. Vzhledem k teplotám od začátku října a další předpovědi, tak tipuju, že by u nás mohl skonči teplotně přinejmenším v normálu, možná lehce pod normálem.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.