Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes a v noci ještě sněhové přeháňky, zítra ustanou

Diskuse o počasí Výběr meteostanice

# 19.11.2009, 15:51

Pro ONDRAV:
Výhody pro mne bezdratové:
šel jsem do ní z důvodu toho, že jsem chtěl stanici časem rozšiřovat o další čidla jako např: půdy, vlhkosti půdy, listů atd. To u drátové nelze.
Jinak bezdrátová je dobrá, ale i tak k ním mám přitažený kabel na vyhřívání. Tak Vás to stejně nemine pokud budete měřit srážky v zimě. Já mám meteostanici od vysílače k přijmači daleko cca 25m. Síla signálu kolísá někdy mezi 97-až 100%. Prosím, berte to s rezervou. Taky se stane, že to spadne na 80%, ale nikdy a to bych rád zopakoval, nikdy se nestalo, že by signál vypadl a stanice neodesíla či případne nepřijmala data za celé 2 roky.

Metoserver nevlastním nemám zkušeneost, ale na bezdrátovou verzi pokud vím nejde.

Ne, vyhřívaní musíš zapínat Ty. Termostat tam není. Proto mám časové hodiny. např: zapnou v 8:00 a vypnou v 9:30, pak zapnou v 15:00 a vypnou 17:00. atd.

schneefall
Ivošovi, jsem ten návodna kalibraci posílal předevčírem. Odchylka u mne byla toková, že tu okazovalo víc srážek než spadlo. Tento problém měl i Ivoš, který stanici kupoval minulý rok v srpnu. Prosím, neveřte prodejci, že to je kalibrované, NENÍ.
Oni při výrobě nastavý šrouby do polohy, která odpovídá přibližně kalibraci, ale každý člunek je jinak těžký. Vím o třech lidech co mají DAVISe a ani jednomu srážky neseděly. Musela se dělat kalibrace.
I v samotném prospektu DAVIS je uvedeno, že Vám kalibrace bude provedena za poplatek. Není tam uvedeno, že už je udělána. Myslím tím originální prospekt DAVIS. Mám ho na stránkách v záložce METOSTANICE.
Tak pište.

76
# 19.11.2009, 16:23

mulisk007
Díky za info.
Určitě bude lepší bezdrátovka jelikož také plánujuji případně ji rozšířit,ale zatím si koupím základ.
Ještě se chci zeptat co používáš za program pro zpracování dat na web.Je u toho programu dost možností?Napiš mi prosím co stím prográmkem můžeš ve stručnosti dělat.Jak máš meteostanici zapojenou?Přes USB,ethernet?Bylo by lepší kdyby PC byl vypnutý a data se odesílala automaticky na www .Koukal jsem,že meteostanici máš v provozu nonstop.Jak to máš tedy zapojené.Děkuji za rozepsání.

Někde jsem četl,že při delší době zapnutého ohřívání srážkoměru se můžou srážky ztrácet.Je to možné nebo je to špatná informace?

# 19.11.2009, 16:38

ONDRAV:
A jakou typ bezdrátové stanice by sis představoval?
Program užívám WEATHERLINK (dále jen WL). Ten je tak jednoduchý , že moc nastavení tam není. Grafy to umí jaké vidíš na stránkách, jinak pro sebe můžeš generovat grafy podrobnější, ale nejdou posílat on-line.
Stránky běží přes notebook - malá spotřeba anergie cca 12-15WATT.
Jinak jsem si koupil verzi WL seriovou (pozor, je možné, že některé počítače již tento port nemají RS232). Ale co jsem četl na zahraničních fórech tak s USB verzí bylo dost problémů ve smyslu samovolného vypíníní USB od počítače. Data se ze stanice nepřenesla do WL. USB verze je i víc rušena tím pokud máte blízko nějaký adaptér. Jinak se seriový port považuje za stabilnější při dlouhodobém provozu. Už se budu opakovat,ale ani zde mi neodšlo k přerušení toku dat z meteostanice do notebooku. Data ukládám po 1min. Archivace každých 5min. 1x měšíčně archivuji soubor s koncovkou .wlk

Pokud mohu poradit jděte již do aktivního rad. štítu.
Fotky štítu najdete zde:
http://www.marthalenwetter.ch/wetterstation/wetter...

Jinak on tam má i automatické spouštění vyhřívaní. Bohužel nejsem elektrotechnik, tak pro mne je to nejasné.
Pokud to jde tak se vložím skeny porgramu WL, ale jde to se vkládat?

# 19.11.2009, 17:33

ONDARV:
Pošlu zítra v průběhu dne. Jsem teď pryč a přítelkyně nebude vědet co zaslat.

7
# 20.11.2009, 15:02

Ja se jeste na chvili vratim k tematu z nazvu vlakna. I me ceka vyber nove meteostanice. Moje pozadvaky jsou: pripojitelna k PC, datalogger, rozsiritelnost teplotnich cidel, presnost a rozumny interval mereni, bezdrat (kvuli dispozici domu). Nutno rici, ze vybiram jiz pomerne dlouho:) Po precteni nekolika for jsem dosel k nazoru, ze OS WMR200 bude pro mne asi nejlepsi volbou, protoze Davis ceny jsou sakra vysoke. Nicmene neni rozhodnuto doted. Davis cena 2x tak vysoka za pristroj s vyssi presnosti a castejsim nacitanim hodnot, ale zas tezko nebo draze rozsiritelna. Vantage Vue by byla fajn nebyt "all in one" reseni. Bohuzel jsem nazivo nevidel ani WMR ani Davise. Meli jste nekdo moznost je obe prohlednout nebo neznate odkaz na nejake porovnani co se tyka kvality provedeni, presnosti etc.?
Diky

PS:to vyhryvani by asi slo celkem levne vyresit 12V pasem s odpory. Ohrivame takto dalekohledy aby se nam nerosilo sklo.

# 20.11.2009, 15:24

ONDRAV: Snažil jsem se sem dát obrázky, ale pošlu to e-mailm.

# 20.11.2009, 16:11

vlkoid
Tak WMR 200 oproti davisu disponuje 16x vyšší pamětí datalogeru.Nicméně 2560 datových sad co má davis mi stačí tak není třeba si njak stěžovat.Tam asi výhody WMR oproti davisu končí.Davis má přenos z čidel na frekvenci 868 Mhz kdežto WMR 200 má 433 Mhz a taky 3x menší dosah čidel.Pak je taky duležitým faktem opravdu vysoké rozlišení srážkoměru které činí 1 mm,když vezmu že i nejlevnější stanice s připojením k pc za 3000 Kč má rozlišení 0,3 mm,tak nevím co na to říct.Pak dalším faktem jsou poměrně vysoké intervaly odesílání dat z čidel,což by mi zejména u anemometru vadilo.Davis má po 2,5 sec a myslím že to stačí,ale pokud budou dělat Vantage pro 3 někdy tak by to měli nastavit po 1 až 1,5 sec.To je asi tak všechno co o této stanici tak nějak vím.Nicméně hlavní je cena.U naboucháné davis VP2+ (bezdrátové) různě s těmi volitelnými senzory jako vlhzkosti listu atd tak cena je kolem 50 000 Kč.Nicméně pokud je vyžadováno kvalitní důvěryhodné měření počasí tak davis je momentálně to nejlepší co se dá pořídit.ale to mi asi místní davisaci daj za pravdu

# 20.11.2009, 16:20

Jinak to vyhřívání srážkoměru si budeme dělat sami.6000 za odporové tělísko je opravdu drahota.

10
# 20.11.2009, 16:23

schneefall
6000 Kč ?? trochu moc ,za to si pořídíš dobrou meteostanici

10
# 20.11.2009, 16:24

a neviš jestli to musíš zapínat nebo to jede celou zimu??

1
# 20.11.2009, 16:26

vlkoid
Do stanice od oregonu bych určitě nešel za skoro stejnou cenu se da pořídit už kabelová Davis a nebo se dají sehnat stanice do 5000kč, které jsou na tom skoro stejně. Rozlišení srážkoměru po 1mm u stanice za cenu přes 10 tisíc je trošku moc. Doporučil bych se podívat po nějaké jiné stanici a nebo si trošku přišetřit a koupit Davis.

10
# 20.11.2009, 16:29

schneefall
už ti sem dali tu stanici?

# 20.11.2009, 16:32

ZPOČASÍ
Jak ti napadne sníh nebo namrzne srážkoměr tak si to musíš zapnout sám,to že ti ten sníh přes ten sražkoměr přepadne je už tvůj problém.Je třeba sledovat předpověd že během noci přijde fronta se sněhem tak třeba než pujdu spát to už zapnout a jak by přestalo sněžit a ve sražkoměru by sníh již roztál tak to zase potom vypnout.
Jinak každá meteostanice má své mouchy.Mě se třeba na davisu při trvalém podsvětlení displeje zkreslí vnitřní teplota i o 2,5°C,toto však ale neřeším.

# 20.11.2009, 16:53

Nedali mi zatim nic tak nevím co zas dělaj

76
# 20.11.2009, 17:12

mulisk007
Díky moc za obrázky;-)

schneefall
Ono na jednu stranu je srážkoměr drahý ale potom pokuď si uděláš vlastní ohřev a něco se ti stane se srážkoměrem tak pak se ti těžko bude vyřizovat reklamace.Jo zapínání ohřevu můžeš také řešit spínacíma hodinama např. nastavit od 18-20,21-22 apod.tedy dle mého ohřev nemusí běžet celou noc.

vlkoid
Mě také čeká nákup meteostanice.Dlouho jsem váhal jakou si koupit nejdříve jsem chtěl WXR LM2 také jsem uvažoval o Oregon Scientific WMR 200 která stojí okolo 13000kč,ale pak když jsem je porovnával s daviskou tak žádná znich se davisce nerovná.A pak jsem si říkal ono,když už tak si raději ušetřím na davisku která je velmi kvalitní(není to žádná čína) a tato stanice se velmi rozšiřuje mezi amaterské meteor.
Bezdrátová daviska stojí 18 569 Kč
verze s aspirač.štítem stojí 24 797 Kč ---toto je už opravdu špička,uvažuji o této.Ono si řekněš to je pálka,ale zase na druhou stranu budeš mít kvalitní stanici která ti vydrží min. 5let věřím že mě i přežije.Spousty lidí co jsem se ptal kdo má davisku tak říkají,že jsou velmi spokojení a někdo už ji má několik let a např.nestalo se,že by se ztratil signál.
PS. Meteostanici DAVIS nevlastní jen ,,boháči,, ale i studenti.Chce to prostě šetřit;-)
Spoustu meteostanic najdeš na
http://www.meteoshop.cz/davis-c-88.html

# 20.11.2009, 18:07

schneefall
Souhlas. Taky mi teplota stoupne při trvelém osvětlení.

K vyhřívaní: Ve vyhřívaní je zabudován termostat, který chraní srážkoměr proti případnému poškození, ale nefunguje jako spínač při poklesu teploty!!!
Na vyhřívání používám časové hodiny. Při trvalém zapnutí by mohlo docházet k výparu např. při jinovatce, atd, která se jinak ve srážkoměru při zaplém vyhřívání nevytvoří.

Ohledně koupě doporučuji z osobní zkušenosti nákup v Rakousku. Platba je možná přes kartu a není třeba mít s sebou EURa.
Český návod ke stanici je volně k dispozici na netu i s češtinou do meteostanice DAVIS.

Jen k doplnění, kvalita samotného srážkoměru je patrná i z toho, že člunky není je kus plastu, ale zárověň je potažen nějakým chromem či leštěným hliníkem, aby nedošlu k ulpívání kapiček a tím páden ke zkreslení srážek.

# 20.11.2009, 18:38

Já mám stanici na dobírku ze Slovenska,Rakousko je od nás daleko a v nedalekém Sasku jsem žádny obchod nenašel.Ona vůbec kvalita materiálů venkovních senzorů je vysoká.Vypadá to že anemometr a srážkoměr jsou vyrobené z reaktoplastu,nikoliv z thermoplastů jako čínské stanice,ale nevím.To samé radiační štít není vyrobený z misek pod květináč ale taky z něčeho,co dobře ochrání čidlo před sluncem (bohužel mám zatím pasivní,ale určitě plánuji větrák)

# 20.11.2009, 18:54

schneefall
Z Rakouska Ti to pošlou zdarma.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.