Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a odpoledne kolem 20 °C, na jižní Moravě až 24 °C

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2026/27?

16
# 05.09.2026, 12:53

Tak ono nakreslit na každý měsíc nadprůměr a mít dobrou úspěšnost opravdu není těžké a prostě zimy posledních 15 let jsou takové jaké jsou takže to vychází...klima se zkrátka rychle posouvá a otepluje se rychle takže 30 let staré normály jsou už mimo. Já osobně s modelem CFS nemám moc dobré zkušenosti. Klidně bude rudý 3-2-1 měsíce dopředu a pak když ten daný měsíc začně tak to najednou zmodrá protože se nějak překope synoptika. Tyhle dlouhodobé předpovědi jsou prostě o ničem. Že bude zima teplejší než je normál je podle mě jisté tak na 90%. Spíše by mě zajímalo jakým způsobem bude teplá. Je rozdíl inverzně teplá (fuj) a nebo oceánsky teplá (hurá). Tak uvidíme na to je brzo soudit. Každopádně co má určitě vliv na zimu je teplota moří a ta je vcelku jednoznačně dost vysoká.

NOAA - odchylky v teplotě moří
# 05.09.2026, 17:18

Oproti srpnové to ukazuje, že v zimě se to bude celkem střídat. Loňská varianta zimy nás asi nečeká, ale nějak katastrofální to nebude. Zejména na horách toho sněhu může být celkem dostatek. Rozhodně se tam zvýšila šance na režimy negativního NAO, tak uvidíme co další aktualizace. Hlavně, že bude dostatek srážek. Telekonekce prostě vždy najdou cestu. Sláva jim. :)

11
# 05.09.2026, 17:43

Pro hory by to možná zajímavé být mohlo no, v těch mapkách vidím spíš west-based -NAO, takže Atlantik otevřené dveře a v nížinách teplo. Ale vše lepší než inverze.

# 05.09.2026, 17:59

v zimě má bejt zima, ne růst tráva a kvést stromy. mnohem radši inverzi, do které občas náhodně zabloudí výživná teplá fronta se spoustou srážek a ne větrnej jarní bordel s pomalym cmrndáním

12
# 05.09.2026, 18:13

TheRealStormCZE
No to je pěkné, až na ten detail, že počasí je ale úplně jedno, co má či nemá být v zimě nebo v létě. Žijeme v době kdy, jsme si zimní období a zimní projevy počasí v našich zeměpisných šířkách sami zlikvidovali. O to větší je to pak ironie, když sami říkáme, že v zimě má být přeci zima 😅.
Opravdu vtipné.

# 06.09.2026, 10:59

Tak za mého mládí teplé JZ proudění znamenalo v zimě teplotní maxima tady dole okolo 10°C,ale v našich vyšších horských polohách i sněhové vločky. V nastupující zimě to může být díky teplému Atlantiku asi klidně okolo 15°C a déšť ve všech polohách.Při chladnějším Z proudění a teplém Atlantiku je otázkou,od jaké výšky by se na našich horách sníh udržel.Tady dole pak už ani chladné SZ proudění zimu moc nepřipomíná,ať se to někomu líbí nebo ne,zimní projevy jsou tu výhradně díky inverzi,pod kterou se ale špatně dýchá.Na druhou stranu ani divoký Atlantik s hlubokými TN není nic příjemného,vichřice a orkány mi poslední dva roky vůbec neschází.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.