Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nejchladnější den týdne, odpoledne a večer místy zaprší

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2026/27?

# 16.08.2026, 23:06

Po delší době Vás zdravím, myslím už nyní je poměrně vhodná doba na založení tohoto téma, na internetu se objevují první články. Zatím co jsem se díval na ECMWF a “slavný” CFS tak to vypadá na srážkově i teplotně nadprůměrnou zimu, převážně teplý prosinec.

Tady jsem vytvořil předběžně anketu, která tu bývá každým rokem, já si svůj tip nechám na později, ale osobně si myslím že letošní zima bude srážkově bohatá, ačkoliv je letos extrémní sucho a je to potřeba.

Jaká zima tedy bude?
Bude Extrémně teplá a suchá
0 (0 %)
Bude extrémně teplá a deštivá
3 (14 %)
Bude teplá a suchá
1 (5 %)
Bude teplá a srážkově bohatá
11 (52 %)
Bude teplotně i srážkově průměrná
4 (19 %)
Bude studená a na srážky bohatá (tedy i sníh)
1 (5 %)
Bude studená ale suchá
1 (5 %)
Bude mimořádně studená zima a bohatá na sníh
0 (0 %)
Celkem hlasů: 21
517
# 16.08.2026, 23:10

Dle předpokladů bude teplá a srážkově bohatá.. pokud tedy nebude jiná..🤔..

2307
# 16.08.2026, 23:36

Já si myslím, že bychom mohli zažít krásnou průměrnou zimu, jako v minulých letech. Ale uvidíme. ;-)

# 16.08.2026, 23:46

Já již v plné polní, chystám si nějaké rozborky a analogické modely na zimu. No bude to poměrně zajímavé. Start zimy nic moc, pak to bude ale zajímavé. Nicméně více psát nebudu, až bude čas. ;-)

# 17.08.2026, 08:33

Z 90% se to dá odhadnout na základě statistiky. 10% může vždy nastat nějaké překvapení.

Pokud člověk vychází z toho, že za posledních 10-15 let byla asi jenom jediná mrazivá zima 2016/17 a ostatní byly teplotně průměrné nebo nadprůměrné, občas i výrazně nebo extrémně nadprůměrné, je docela snadné si udělat obrázek.

Spíše nejde odhadnout, jestli bude jen mírně nadprůměrná nebo mnohem více.

A srážkově je to ještě těžší. Jediné co by šlo odhadnout je to, že bude více sněhu na horách, než minulou zimu.
Pokud jde o sněhové normály, na horách se jich dosahuje s mnohem větší pravděpodobností (a lehkostí), než v nížinách. Stačí jen dostatek situací s TN a čerstvým větrem od SZ, což je běžná typická situace.

V nížinách musí nastat celá souhra faktorů, to je již úplně jiná pohádka. :)

Můj konkrétní typ, který asi nevyjde: Zima bude nejteplejší v historii měření, srážkově výrazně nadprůměrná (ovšem ne extrémně), sněhově velmi chudá a velmi větrná - orkán Kyrill to nepřekoná ovšem. Z čeho vycházím? Z toho, že se klima už beztak zbláznilo a možné je skoro vše. Občas se zdá, že extrémy jsou běžnější, než odpovídá jejich definici.

Peak by pak mohl být jeden - dva dni s velmi vydatným sněžením na horách, Krkonoše, Šumava, Jeseníky 40-70 cm nového sněhu, zanedlouho ovšem obleva.

# 17.08.2026, 11:34

Sněhu a zimy tady bylo dost na to že jsme nížina, super vychytaný štěstí. Ale snad bude lehce teplá a velmi deštivá. Pokud budou pořád podprůměry přes zimu/jaro tak v létě už místo půdy bude asi písek.

# 17.08.2026, 11:45

Tož s výhledem na zimu si počkám na Adama a palmu, až to tu v září, říjnu pořádně rozjedou 👍 :)
Ale po letošku je mi vcelku jedno, jestli bude chladná nebo teplejší.. Hlavně ať je srážkově bohatá. Od listopadu do března je nejnižší výpar za rok a tedy největší šance pro doplnění katastrofálního stavu spodních vod...

14
# 17.08.2026, 13:22

Já osobně sníh a mráz ke spokojenosti v zimě nepotřebuji, takže bych bral převážně zimu pod vlivem Atlantiku s vysokými teplotami ale s dostatkem srážek. Ano byla by to blátivá zima, ale to by mi nevadilo. Navíc Evropské zásobníky s plynem jsou velmi málo naplněny a tuhá zima by nám udělala čáru přes rozpočet kvůli válce v Iránu nemohl do Evropy proudit plyn z Kataru.

Těším se na rozbory místních odborníků ale jsem už poslední dobou hodně skeptický k těm výhledům modelů jako CFS atd. podle mě je ta vypodívající hodnota velmi nízká... Statisticky řečeno je teplá zima pravděpodobná, ale to nevycházím z žádného modelu ale čistě jen statistiky jak vypadají zimy posledních 15 let a k faktu že globální oteplování nám zase poskočilo o pár desetin ° dál resp. poskočí kvůli silnému El Niňu. Takže tuhou zimu moc čekat nelze, ale samozřejmě vyloučit se také úplně nedá. Nicméně super tuhá zima na úrovni třeba 1984/1985 na to bych dal šanci 0,1%. Středně tuhá zima na úrovni 2009/2010, ,2012/2013 nebo 2016/2017 tomu dávám tak 2-5%.

PS: Nemáte někdo odkaz na tabulku zim za posledních třeba 60 let dle jejich průměrné teploty? Zkoušel jsem googlit, ale ty AI výsledky mi přijdou lehce zmatené a celkově jsem nenašel nic uceleného. Stačila by mi tabulka jednotlivých zim a průměrná teplota buď pro ČR nebo pro Prahu. Takový TommyAst to někde možná i zde na foru určitě bude mít. ;-)

# 17.08.2026, 13:47

Zima bude teplotně dost nadprůměrná,ale aspoň jedna lednová epizodka tady dole by byla zase fajn…

Teplota
Srážky
164
# 17.08.2026, 15:33

TomasMost
Nejzajímavější na tom grafu teploty mně přijde to, jak se "nový" normál úplně míjí s realitou dvacátých let.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.