Na Antarktidě teď panuje zima a teploty jsou tam mimořádně nízké a mnohem nižší, než je dlouhodobý průměr (až o -40°C) a to na rozsáhlé ploše a celou řadu dní po sobě. Často ve vnitrozemí, ale někde i při pobřeží oceánu.
Podle modelu ICON tam teplota ve 2 m ojediněle klesá pod -80°C a dosahuje až na hodnoty blízko -85°C, tedy není příliš daleko od absolutního rekordu pro celou planetu Zemi.
Diskuse o počasí Extrémní zima na Antarktidě
Umíte si představit -70 v ČR ? To musí být maso
AuraPočasí
Zajímavé že GFS a ECMWF mají pro stejná místa na Antarktidě teploty o 10-15°C vyšší než ICON, takže kdo ví jak to je. Přesné předpovědi na Antarktidě asi nejsou možné, protože z této části světa máme minimum měření a dat.
Takže je možné že se nic mimořádného neděje. Jinak samozřejmě obecně extrémy počasí jsou větší v zimě než v létě a navíc zrovna ve vnitrozemí Antarktidy budou obecně hodně velké výchylky na obě strany a +/-20°C od normálu je tam asi úplně běžná věc.
JohnyG
ECMWF má i -100°C. Snažil jsem se projet většinu termínů a modelů, ale to je myší práce, takže jsem to projel spíše letmo..
Nakonec jsem zvolil ICON, protože má nejvyšší rozlišení a tak jeho hodnoty budou pravděpodobně nejvíce přesné. Ostatní modely s nižším rozlišením můžou modelovat například chybně nadmořskou výšku apod.
A téma jsem založil jen proto, že z toho mám výsledný pocit, že se jedná o něco opravdu mimořádného, ne pouze výrazně podprůměrné teploty.
Podle mě ty teploty na Antarktidě jsou opravdu hodně extrémní a neobvyklé, ale tím, že na celé planetě probíhá podobných extrémů vlastně celá řada téměř souběžně téměř každý den, redakce prostě nemůže psát o všem a prostě si jen vybere něco a většinou z oblasti ČR - Evropa. Tak aspoň je dobré, že někdo založí podobné téma jako já.
Těch zhruba -80°C až -85°C tam bude téměř jistě, těch -100°C je spíše nějaká chyba modelu.
AuraPočasí
No tak ECMWF tam má -100° na včerejšek tedy to už bychom o tom asi už četli kdyby se to opravdu stalo nemyslíte? A pro zcela stejné místo ukazuje ICON na stejný den a čas (14.7. 14:00) "jen" -70°C. Takže rozdíl 30° žádná míra navíc pro data za včerejšek. Nějak se mi to nezdá, že by se tomu dalo pro Antarktidu hodně věřit...
Jinak je pravdou, že Antarktida je zatím vůči globálnímu oteplování hodně imunní a nic moc se tam neděje. Obecně jižní polokoule se otepluje méně než ta severní, takže není to rovnoměrné..
palma
S tím severním pólem to slyším prvně máte k tomu nějaký článek nebo tak? V rychlosti jsem našel toto a podle toho se nic mimořádného v Arktidě letos nekoná..ale to je širší pohled na Arktidu nikoliv jen bodový na sev. pól.
JohnyG
No nemyslím si. Kdyby se to stalo, tak by následovalo nějaké přezkoumávání světovou meteorologickou organizací, které by mohlo trvat klidně týdny, než by to uznala. To spíše Vás nenapadlo, že by se to hned ze dne na den neuznalo jako rekord a neposlalo do světa. Nic proti, jen mi přijde, že jste svojí rádoby chytráckou odpovědí mě chtěl nějak trochu „setřít", ale místo toho jste spíše setřel sám sebe.
Ale je to nějaká chyba modelu. Absolutní světový rekord je navíc sám o sobě extrémně těžké překonat z principu, jelikož je to hodnota platná pro celý svět, ne jen pro nějakou zemi nebo kontinent. V tomto případě i ten nejvyšší. Kdyby k překonání došlo, myslím si, že by to nejdřív muselo projít hodně ověřování, než by se to uznalo a vůbec poslalo do světa. Tohle nejde ze dne na den...
Já pouze tvrdím, že teploty někde -80°C až -85°C v těchto dnech na Antarktidě téměř jistě padly a ICON je asi nejlepší globální model, aby to dokázal spočítat. Ono když si tam dáte třeba i ten GFS a ECMWF a proklikáte jednotlivé termíny, mají tam teploty taktéž až -80°C, až na jeden podivný termín od ECMWF, který je evidentně chyba.
Pokud se 3 hlavní světové modely shodují na hodnotách až -80°C, respektive ICON dává až -85°C, poté to jakkoliv zpochybňovat nedává vůbec smysl. Přeci jenom v dnešní době se tohle dá celkem spolehlivě modelovat a měřit.
Jinak jsem si dohledal počet stanic napříč Antarktidou. Je jich cca 300, tedy dost na to, jaké tam panují extrémní podmínky a jaká je to obrovská plocha.
AuraPočasí
Jasný takže byla překonána nejnižší teplota na planetě Zemi a odhalil to místní Aura z České Republiky a všichni profi meteorologové to nějak nepostřehli, že by alespoň někde napsali článek o tom, že je tady možnost překonání rekordu... hm něco mi na tom nehraje. Tak pokud se tedy tak stane a za pár týdnů se dozvíme jak padl celosvětový rekord tak potom před vámi smeknu kloboukem.
Do té doby si spíše budu stát za svým názorem, že to jsou jenom nějaká hasnumera modelů.
Ach jo že já blbec udělal opět tu stejnou chybu a pustil se do této diskuze.
JohnyG
Jste úplně trapný s těmi řečmi - opět důkaz, že se tu člověk prostě stěží může bavit s normálními lidmi, psychicky vyrovnanými - škoda slov.
Sám jsem napsal, že jde o chybu, snažil jsem se diskutovat nějak na úrovni a Vy už z toho zase děláte nějaké nesmysly a útoky. :-) bravo...
Ano udělal jste chybu. Protože se nedokážete bavit normálně...
Je vtipné, když jsem sám napsal, že těch -100°C je nejspíše chyba, ale Vy jste to prostě otočil do nějakých absurdit a snahy mě nějak setřít - vážně vizitka psychicky vyrovnaného člověka s kterým člověk chce nějak vůbec argumentovat a bavit se...
AuraPočasí
Ne, chyba je spíše to, že nenecháte projevit názor ostatních lidí a hned musíte nad nimi vyjádřit svůj názor - tím pádem dáváte najevo, že jejich názor je špatně (což nemusí).
Není hned nutné začít hádky, když si někdo mysí něco jiného. Od toho i ta diskuze je ne? Nechat lidi říct jejich názor.
Tadeas
Zmínil jsem teplotu -100°C pro zajímavost, že to tam má nějaký model - a ještě zmínil, že jde o nejspíše o chybu. A daný uživatel to rázem nějak otočil proti mě, že bla bla bla a chytrácké řeči a pak nějaké trapné řeči.
Vážně je to o názoru? Tady jde o nějakou úroveň diskuze, která byla bohužel narušena.
To spíše Vás nenapadlo, že by se to hned ze dne na den neuznalo jako rekord a neposlalo do světa. Nic proti, jen mi přijde, že jste svojí rádoby chytráckou odpovědí mě chtěl nějak trochu „setřít", ale místo toho jste spíše setřel sám sebe.
AuraPočasí
Auro, když se podíváš výše, tak on ti jenom řekl, že pravděpodobně už bychom o tom četli, což pravděpodobně ano. Na internetu se nějaký článek může objevit klidně ještě ten den. Když si zadám něco jako nový rekord v mínusové teplotě na Antarktidě, tak mi nic nevyjede, takže pravda to určitě není. Zároveň teplota -100 °C a níže je na planetě Zemi spíše nepravděpodobné. Upozornil tě jenom na toto a když se podíváš hned na svůj komentář pod jeho komentářem, tak je vidět, že urážet jste začal spíše ho.
JohnyG
Tady je porovnání proti 50 ti letému průměru.. poprvé v historii toho měření je to takhle pod ..https://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php
AuraPočasí
při -100 a dokonce i při - 80.. se stanete svědkem zajímavé události.. víte co se stane?
Trochu jsem zapátral, tak pro lidi, co to skutečně zajímá a nechtějí jen psát nějaké blbosti:
Na této stránce, jsou přehledně zobrazovány rekordy světa pro každý den přehledně v tabulce. Zdá se, že stanice Vostok bude zřejmě ta nejchladnější ze všech, i když na Antarktidě bude jistě stanic více.
https://worldweatherextremes.com/?utm_source=copil...
Včera bylo na Vostoku minimum -75,8°C. Pokud vezmeme v úvahu obrovskou plochu Antarktidy, lze si snadno představit, že to někde k těm -80°C padnout mohlo, ale prostě nelze mít síť stanic na každém místě.
Ale to jen údaj jen ze včera, možná tam některý den bylo ještě chladněji.
Tadeas
Hodil jsem obrázek s -100°C a vůbec si nemyslel, že to snad bylo někde naměřený, ani nic takového nenapsal a přišla zcela nesmyslná reakce, jako kdybych to přesně psal a tvrdil - to je panečku teda úroveň.
Proč se mě někdo ptá na něco, co jsem vůbec nikde nenapsal ani netvrdil a ještě je u toho hrozně chytrý a je v tom cítit ta snaha mě nějak setřít? A když to zmíním, ten člověk to neunese a začne psát ještě více trapně a nesmyslně - tohle člověka akorát pobaví.
Bylo by super, kdyby tahle diskuze byla pro všechny kultivovaná a na úrovni, ale to je bohužel utopie. Aspoň jsem rád za sebe, že jsem psychicky dost vyrovnaný a nemusím prostě tady trapčit jako někdo jiný...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.