Diskuse o počasí Návrat sněžení od 24.1.
Já jsem na to koukal, či já jsem ten kolega. Ten rok 2019 byl synopticky odlišný. Tehdy šla níže z Chorvatska, Slovinska směrem k severu, takže víceméně nebyla tak blokována Alpami. Nicméně jsem to Lukemu omylem napsal špatně, tak se opravuji.
Ta následující situace bude zajímavá. Cyklogeneze v závětří Alp v podobě GFS moc nedává smysl, ale jde o to, že je těch scénářů hodně. Nicméně bylo by to asi poprvé co by vyšlo takové rychle stočení z oblasti Vídně nad střední Čechy. Osobně věřím modelu ICON už jen proto, že tyhle níže se ubírají ve finále více východněji. Nicméně GFS má trochu výhodu, že umí dobře pracovat s diabatickým zesílením, takže by mohl mít minimálně pravdu s tím rychlým prohloubením nad Českem.
Na druhou stranu ICON maluje směr níže od středomoří k SV, tedy sněhu dost jak Čechy, tak Morava. Tedy intuice mnou vymodelované AI s podobností situace únor 2013 by mohla vyjít.
kozacik
Proč je situace z pohledu GFS vzácná?
Málokdy vyjde, že se níže vytvořená nad Alpami v zimě dostane nad nížiny dolního Rakouska a následně se sekne tak výrazně podél Alp nad Čechy. Opravdu mě u varianty GFS nenapadá žádný příklad a to to mám zmapované někam po rok 2001.
kozacik druhá odpověď
Stávalo by se to, kdyby nebyl tak výrazný vliv Alp.
Něco takového vypadá skoro unreal. No jsou extrémní nejistoty ohledně všeho už i na 3 dny. Jak kde jak moc jak hluboko vzniknou níže atlantský kvůli Kanadě jaký bude u nás blok a specificky kam náš jadran půjde. GFS Čechy přes Alpy, Ecák větší část ČR, icon morava. Je brzo.
Jugoslávec by mohl něco nechat východu, doslova měl 25cm nebo kolik a má asi půlku doteď, když Jirkov má tedy těch 12-17cm nebo co.
Tady jsou pouze 2-4cm a co.
kozacik
za žádných
Ano ta dráha TN je u GFS hodně nestandardní a tuto zimu už jednou podobnou ukazoval, pak to poslal východně a to úplně. ICON z 0 dával 20 cm do Čech i něco na Moravu, z 6:00 neubral srážky, protože vidí jen na 120 hodin a onen přechod je později a navíc Icon ho má později než třeba GFS skoro o den.
ICON a nyní již i ECMWF nechávají Jadranku hezky prohloubit nad Itálií a následně ji posílají k SV, jsem velmi zvědavý na výstupy večer. Nyní bude dobré i sledovat průměry ansámblů z hlediska srážek...měly by správně růst.
Pokud vyjde opravdu nějaký zásyp kolem 10 cm v Praze, tak se bude jednat o jednu z nejbohatších zim v posledních letech z hlediska sněhového spádu, připomeňme, že už kolem 10 cm napadlo v Praze v listopadu, dále nedávno také a nyní by to bylo již potřetí, připomenu, že v minulých letech např. v zimě 2019/20 byla maximální sněhová pokrývka 1 cm, celkem 3 cm a dohromady 3 dni se sněhovou pokrývkou a to včetně listopadu.
Je to další důkaz toho, že klimatické předpovědi jsou v dnešní době stále většinou nepoužitelné, protože jsme měli mít slabě až mírně teplejší zimu a v podstatě beze sněhu.
Mikblack
No jo, moc to už nevypadá. Asi bude spíše pršet a nebo padat déšť se sněhem, možná později přechod do sněžení a něco málo třeba i napadne, ale o nějaké vysoké sněhové pokrývce si můžeme nechat jenom zdát. Tahle zima nám přeje mrazově, ale sněhově by se našlo jen málo zim, které byly horší.
meteomraz
Podle dlouhodobých předpovědí měla být tato zima chladnější... vědělo se to 3 až 4 měsíce zpět, Psali jsme tu o tom, jen tomu lidi nevěřili, ale predikováno to bylo, pouze se nevědělo, zda chlad potrvá déle než do poloviny ledna. Takže v tomto nesouhlasím..Jinak mi to dává srážky až za týden, což je docela diskutabilní..
Nevím, jestli to bylo naposledy, ale pamatuju nesrandardní přechod TN obloukem přes východní Alpy a přes nás směr SZ v roce 2010. Východně od Prahy kolem Říčan ke 40 cm a hodně tenkrát dostalo i Podkrušnohoří - běžně ve stínu, ale tenkrát se z něj stalo návětří. K tomu je nicméně potřeba silnější TV na SV, která tu níži tlačí tím směrem.
Jenže ony ty Jadranky mají většinou hodně energie a tak si to vezmou, kudy chtějí. A většinou se jim chce na SV.
meteomraz
Jak píše palma, tak jsme to byli my dva s palmou kdo zde čekali chladnější průběh zimy. Bylo nám tu sice několikrát řečeno, že teplejší zimy mají vždy převahu, že je to nemožné čekat chladnější zimu atd. Nicméně v přírodě vše probíhá tak, že na určitý počet jevů x probíhá určitý počet jevů y. V počasí nevyjímaje.
Jinak nový ICON nejvíce sněhu do jižních a středních Čech, Morava vše v dešti. Letos jako by sníh nebyl. Nicméně u těchto níži mají smysl až regionální modely. Ono ty posuny směrem k východu umí přijít i 2,3 dny před situací. 5 dní je furt hodně a zejména letos to ukázkově platí. Myslím si, že další dva dny nás čekají pěkné skoky.
Aidamkoo
Ano, to je v pořádku, že ty a Palma jste čekali chladnější zimu, mě šlo o klimatické modely ecmwf a další. Ty hlásily spíše nadprůměr. Já očekával velké střídání teplot, což vychází spíše teď, v prosinci byla většinou inverzní nuda.
V únoru očekávám pár vpádů studeného vzduchu do Evropy, ale už jen krátké zimní epizody, přesto si myslím, že může ještě sněžit více než předchozí únory, uvidíme...
Aidamkoo
Zdravím... uvidíme, co předvedou ostatní modelky z 12:00.., Nějak jsem zatím na pochybách, zda mi tu vůbec nějak slušně zasněží, sice mi to píše někde 6 cm, někde 2 cm, a jinde až za týden 5 cm...Plus tady, když jsem na to koukal, tak uvažuju i o dešti.. ale z druhé strany... každá kapka dobrá, pokud zase nenamrzne na chodníku, to už bych tak nevítal . ( se divím, že sem nikdo ještě nedal anketu, tahle situacička si o to skoro říká..)
meteomraz
CFS je teplej furt., a ECMWF docela taky, to jo, ale když se člověk podívá na to rozlišení, s kterým ty dlouhodobé predikce pracují,... nebral bych to jako příliš relevantní, jak už to psal i moderátor ( i na ČHMÚ píší, že se tyto předpovědi dělají hlavně proto, že je po nich poptávka, a ne proto, že by byly nějak relevantní) Plus si myslím, že třeba podmínky, které se týkají PV tam nejspíš vklíčovány ( do těch modelů) nejsou.. ale jinak, pravda je, že teplo ukazovaly..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.