Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už více oblačnosti a kromě východu často celodenní mráz

Diskuse o počasí Návrat sněžení od 24.1.

175
# 21.01.2026, 13:39

kozacik
Jo, 2/3.2.2019 byl zásyp pro Čechy, ale i tak ta situace byla trošku jiná, než co ted predikuje GFS. ten to dává ted přímo od DE/AT Alp od jihu po SZ Čechy, s tím že tam má podporovou TN přímo nad středními Čechami.

# 21.01.2026, 13:40

Já jsem na to koukal, či já jsem ten kolega. Ten rok 2019 byl synopticky odlišný. Tehdy šla níže z Chorvatska, Slovinska směrem k severu, takže víceméně nebyla tak blokována Alpami. Nicméně jsem to Lukemu omylem napsal špatně, tak se opravuji.

Ta následující situace bude zajímavá. Cyklogeneze v závětří Alp v podobě GFS moc nedává smysl, ale jde o to, že je těch scénářů hodně. Nicméně bylo by to asi poprvé co by vyšlo takové rychle stočení z oblasti Vídně nad střední Čechy. Osobně věřím modelu ICON už jen proto, že tyhle níže se ubírají ve finále více východněji. Nicméně GFS má trochu výhodu, že umí dobře pracovat s diabatickým zesílením, takže by mohl mít minimálně pravdu s tím rychlým prohloubením nad Českem.

Na druhou stranu ICON maluje směr níže od středomoří k SV, tedy sněhu dost jak Čechy, tak Morava. Tedy intuice mnou vymodelované AI s podobností situace únor 2013 by mohla vyjít.

kozacik
Proč je situace z pohledu GFS vzácná?
Málokdy vyjde, že se níže vytvořená nad Alpami v zimě dostane nad nížiny dolního Rakouska a následně se sekne tak výrazně podél Alp nad Čechy. Opravdu mě u varianty GFS nenapadá žádný příklad a to to mám zmapované někam po rok 2001.

kozacik druhá odpověď
Stávalo by se to, kdyby nebyl tak výrazný vliv Alp.

15
# 21.01.2026, 13:42

A ještě mě zajímá, proč taková situace je vzácná..?

# 21.01.2026, 13:45

Něco takového vypadá skoro unreal. No jsou extrémní nejistoty ohledně všeho už i na 3 dny. Jak kde jak moc jak hluboko vzniknou níže atlantský kvůli Kanadě jaký bude u nás blok a specificky kam náš jadran půjde. GFS Čechy přes Alpy, Ecák větší část ČR, icon morava. Je brzo.

Jugoslávec by mohl něco nechat východu, doslova měl 25cm nebo kolik a má asi půlku doteď, když Jirkov má tedy těch 12-17cm nebo co.
Tady jsou pouze 2-4cm a co.

15
# 21.01.2026, 13:47

Aidamkoo
Aha, dobře. A za jakých podmínek by tato situace mohla vyjít?

15
# 21.01.2026, 13:49

Fajn, chlapci, děkuji za vysvětlení.

106
# 21.01.2026, 13:56

Peter Sedlák 1
Tady už zdaleka není tolik cm..tak jde byli vyfoukáno je už dávno tráva, sotva máme 10 cm..
To pondělí bude hodně nejisté jak tak koukám..

# 21.01.2026, 14:25

Ano ta dráha TN je u GFS hodně nestandardní a tuto zimu už jednou podobnou ukazoval, pak to poslal východně a to úplně. ICON z 0 dával 20 cm do Čech i něco na Moravu, z 6:00 neubral srážky, protože vidí jen na 120 hodin a onen přechod je později a navíc Icon ho má později než třeba GFS skoro o den.
ICON a nyní již i ECMWF nechávají Jadranku hezky prohloubit nad Itálií a následně ji posílají k SV, jsem velmi zvědavý na výstupy večer. Nyní bude dobré i sledovat průměry ansámblů z hlediska srážek...měly by správně růst.
Pokud vyjde opravdu nějaký zásyp kolem 10 cm v Praze, tak se bude jednat o jednu z nejbohatších zim v posledních letech z hlediska sněhového spádu, připomeňme, že už kolem 10 cm napadlo v Praze v listopadu, dále nedávno také a nyní by to bylo již potřetí, připomenu, že v minulých letech např. v zimě 2019/20 byla maximální sněhová pokrývka 1 cm, celkem 3 cm a dohromady 3 dni se sněhovou pokrývkou a to včetně listopadu.
Je to další důkaz toho, že klimatické předpovědi jsou v dnešní době stále většinou nepoužitelné, protože jsme měli mít slabě až mírně teplejší zimu a v podstatě beze sněhu.

# 21.01.2026, 14:42

Mikblack
No jo, moc to už nevypadá. Asi bude spíše pršet a nebo padat déšť se sněhem, možná později přechod do sněžení a něco málo třeba i napadne, ale o nějaké vysoké sněhové pokrývce si můžeme nechat jenom zdát. Tahle zima nám přeje mrazově, ale sněhově by se našlo jen málo zim, které byly horší.

488
# 21.01.2026, 14:52

meteomraz
Podle dlouhodobých předpovědí měla být tato zima chladnější... vědělo se to 3 až 4 měsíce zpět, Psali jsme tu o tom, jen tomu lidi nevěřili, ale predikováno to bylo, pouze se nevědělo, zda chlad potrvá déle než do poloviny ledna. Takže v tomto nesouhlasím..Jinak mi to dává srážky až za týden, což je docela diskutabilní..

106
# 21.01.2026, 15:21

Vyšel nový ecmwf a ten se ztotožňuje se srážkama.. jenže bude mírně nad 0..
Otázka co z toho bude..snad ne mrznoucí déšť..

Nový ECMWF 06.00Z
28
# 21.01.2026, 15:23

Já to nesleduji, až tak v sobotu, noři mají na příští týden totiž jaro :D

# 21.01.2026, 16:19

On jede jaro i GFS, budou teď důležité další dva tři výstupy, jestli potvrdí, tak k oteplení už pravděpodobně dojde

23
# 21.01.2026, 16:26

Nevím, jestli to bylo naposledy, ale pamatuju nesrandardní přechod TN obloukem přes východní Alpy a přes nás směr SZ v roce 2010. Východně od Prahy kolem Říčan ke 40 cm a hodně tenkrát dostalo i Podkrušnohoří - běžně ve stínu, ale tenkrát se z něj stalo návětří. K tomu je nicméně potřeba silnější TV na SV, která tu níži tlačí tím směrem.

Jenže ony ty Jadranky mají většinou hodně energie a tak si to vezmou, kudy chtějí. A většinou se jim chce na SV.

# 21.01.2026, 16:31

meteomraz
Jak píše palma, tak jsme to byli my dva s palmou kdo zde čekali chladnější průběh zimy. Bylo nám tu sice několikrát řečeno, že teplejší zimy mají vždy převahu, že je to nemožné čekat chladnější zimu atd. Nicméně v přírodě vše probíhá tak, že na určitý počet jevů x probíhá určitý počet jevů y. V počasí nevyjímaje.

Jinak nový ICON nejvíce sněhu do jižních a středních Čech, Morava vše v dešti. Letos jako by sníh nebyl. Nicméně u těchto níži mají smysl až regionální modely. Ono ty posuny směrem k východu umí přijít i 2,3 dny před situací. 5 dní je furt hodně a zejména letos to ukázkově platí. Myslím si, že další dva dny nás čekají pěkné skoky.

# 21.01.2026, 16:52

Aidamkoo
Ano, to je v pořádku, že ty a Palma jste čekali chladnější zimu, mě šlo o klimatické modely ecmwf a další. Ty hlásily spíše nadprůměr. Já očekával velké střídání teplot, což vychází spíše teď, v prosinci byla většinou inverzní nuda.
V únoru očekávám pár vpádů studeného vzduchu do Evropy, ale už jen krátké zimní epizody, přesto si myslím, že může ještě sněžit více než předchozí únory, uvidíme...

# 21.01.2026, 17:03

JUGOCV
To je divné. U nás je pořád dost sněhu všude.

# 21.01.2026, 17:17

Jinak koukám na ICON, OPER ustřeluje koukám hodně do +, ostatní drží teploty na pondělí a úterý kolem 0. Letos zatím vycházelo věřit průměru, což v zimě oproti létu má i smysl, ale hodně záleží na trajektorii níže. Holt uvidíme kam se to přikloní do pátku. :)

488
# 21.01.2026, 17:42

Aidamkoo
Zdravím... uvidíme, co předvedou ostatní modelky z 12:00..:D, Nějak jsem zatím na pochybách, zda mi tu vůbec nějak slušně zasněží, sice mi to píše někde 6 cm, někde 2 cm, a jinde až za týden 5 cm...Plus tady, když jsem na to koukal, tak uvažuju i o dešti.. ale z druhé strany... každá kapka dobrá, pokud zase nenamrzne na chodníku, to už bych tak nevítal . ( se divím, že sem nikdo ještě nedal anketu, tahle situacička si o to skoro říká..)
meteomraz

CFS je teplej furt.:D, a ECMWF docela taky, to jo, ale když se člověk podívá na to rozlišení, s kterým ty dlouhodobé predikce pracují,... nebral bych to jako příliš relevantní, jak už to psal i moderátor ( i na ČHMÚ píší, že se tyto předpovědi dělají hlavně proto, že je po nich poptávka, a ne proto, že by byly nějak relevantní) Plus si myslím, že třeba podmínky, které se týkají PV tam nejspíš vklíčovány ( do těch modelů) nejsou.. ale jinak, pravda je, že teplo ukazovaly..:cool:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.