Diskuse o počasí Sněžení a mrazy od 9.1.
Teploty v příštích dnech se budou v rámci ČR velmi lišit a jen pomalu se budou vyrovnávat. Čechy teplejší, Morava chladnější. Nový ICON se už připojil k ECMWF a GFS a začíná na 120 hodinách přetočení proudění na JV,,možná pak i V a přibližování se bazénu studeného vzduchu.
Obleva v Praze v podstatě jen ÚT,ST,ČT (+2 až +4), od pátku zřejmě 0,5 přes den a -0,5 v noci:-)
Nutno dodat, že navzdory tomu, že se bavíme o oblevě, tak jsou to paradoxně průměrné teploty, tedy Leden je zatím teplotně podprůměrný, následně bude v průměru a poslední dekáda možná opět podprůměr.
Jinak zítřejší oteplení přišlo o něco rychleji než jsem předpokládal, věřil jsem v mělčí proudění a rozpad front. Nakonec hned ta první přejde přes ČR a za ní hned výraznější další, to změní inverzi z ledové(celodenní mrazy) na spíše teplou inverzi(teploty více nad 0 než pod 0). Zůstanou ovšem místa, kde inverze zůstane opravdu ledová a sníh pouze bude sublimovat a lehce slehávat.
Odrazy jsou a padá kulové.
Takže si užijeme čistou velkou ledovku
Zatím to oteplení v Brně nevidím tak velké. Snad něco ještě v noci připadne a budeme mít tu vrstvu sněhu vylepšenou. Snad si ještě zaběžkuji v Brně a okolí, včera v Útěchově městská část Brna nejvýše položená s odřenejma ušima 5cm...ale zaběžkoval jsem si trochu..
Ta inverze by v Brně mohla ochránit sníh. A pak se jeví v dáálce nějaké ochlazení..)) letos tomu věřím,že by mohlo.. Zem prochlazená zasněžená všude a bude i zaledováno..)) po zítřku..třeba se ochladí zase.
charlie
Není. Vyleze to slabě nad 0°C. V Roudnici bude například +1°C.
To proudění vzduchu bude přechodně typicky západní, to znamená neinverzní a při této situaci stačí třeba jen vánek a vyleze to nad 0°C. Aby se udržely mrazy, musel by vítr při zemi být od východu/JV.
Inverze bude taková částečná 50:50, nikoliv plná.
Tominoo
ALADIN je mimo pro dnešek celý den, už to nejde napravit.
AuraPočasí
Já ale neposuzoval lokality jinde, bral jsem to u nás ve vesnici. A taky jsem to myslel tak, že se dá bruslit několik týdnů v řadě.
V roce 2024 se bruslilo jeden týden. A hlavně tady vždycky na z části zamrzlou plochu napadl sníh a znehodnotil to. I v tom roce 2021 byl led velmi nekvalitní. Letos poprvé od toho roku 2018 nejprve zamrzla voda, že do toho nesněžilo a dalo se bruslit od Vánoc a ještě minimálně týden to možná půjde.
A co ještě tu bránilo rychlejšímu zamrznutí, že je tu velké množství kachen, které neustále čeří vodu a například uprostřed nechaly díru, která ani nezamrzla.
Tedy pokud bych to shrnul jinak, tak od roku 2018 je to zde nejdelší období, kdy se bruslí a také s nejkvalitnějším ledem.
Tak tu máme poslední ledový den. Od zítra už bohužel obleva. Uvidíme jestli všechen sníh roztaje a nebo něco zbyde, než se opět ochladí. Toho sněhu dneska asi moc nebude a v noci už mrznoucí déšť . Ten profuk čeká hlavně vyšší polohy. Nížiny by na tom nemuseli být až tak špatně.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.