Tak myslím, že hodně lidí už vzdalo naději a šanci na sníh, ale opět se to oživuje. Příští týden to vypadá, že se nad střední Evropou opět vytvoří teplotní rozhraní a prohloubí TN od Alp. To by mohlo přinést i vydatné sněžení se sněhovou pokrývkou například 5-25 cm plošně. Následně se možná sníh udrží i několik dalších dní díky inverzi.
Kolik napadne sněhu příští týden v Praze?
0-4 cm
13 (43 %)
5-10 cm
11 (37 %)
11-25 cm
4 (13 %)
více jak 25 cm
2 (7 %)
Celkem hlasů: 30 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
možná sněhová pokrývka ve čtvrtek 27.11. podle GFS, zdroj: ventusky.com
hlasoval jsem pro 5-10 cm v naší oblasti..radši budu při zemi, vím jak to tady chodí čeho se trošku obávám tak těch vyšších teplot.. uvidíme co další aktualizaci..
Tak tady určitě pár cm dá pondělí a zpočátku má celé úterý až do večera sněžení GFS, ale je to celé rozdělené, takže si počkám někam do neděle a ono to nějak dopadne. Může i tu něco být, nemusí být nic.
Tak aktuální GFS to má pro nás tak, že by do středy spadlo přes 10 cm sněhu a pak by byly mrazy díky inverzi. Pokud to vyjde, bude tu nejvíce listopadového sněhu od roku 2010. Ostatní modely tam taky něco mají, ale je to do 5 cm. Je to už pár dní, takže by to snad vyjít mohlo🙏
Jinak něco by zde mohlo spadnout už v pondělí. ICON tam má pro mě 2 cm sněhu.
Vzhledem k tomu, že anketa je zaměřena pouze na Prahu (nechápu teda proč ) tak tak to je různé, u Muzea může být velký prd a o kousíček vejš klidně těch 5-10cm
AuraPočasí Nový Icon si TN drží na Slovenskem a Moravou, Ecák to má taky na SK, GFS je v tom bohužel sám, je to extrémně nejisté... Jestli to nový GFS posune k východu tak se bohužel anketa pro Prahu může rovnou zrušit.
No přijde mi, že se ty předpovědi zlepšují směrem k zimě. Teďka se dočítá nový Aladin a třeba už v pondělí ráno tam má sněžení za slušného mrazu na velké části Čech. Pondělí ráno možná zimní probuzení s pár cm.
Negan No jo, je to křehká miska vah, tam fakt stačí málo, malý rozdíl v těch počátečních podmínkách a vývoji a výsledek je různý. To bude opět záležet na tom, kolik se toho vzduchu vytočí z Jadranu směrem na sever/SZ.
Teď na wetterzentrale vystartoval GFS, zatím + 12 h, tak uvidíme, jak se načte...
Neviděl bych to pesimisticky. Porovnal jsem ansámbly ECMWF mezi 00 UTC a 06 UTC a je vidět, že v těch novějších srážky přidal - je tam krásně vidět změna řady křivek do vyšších hodnot, které jsou souběžné Zcela reálně ta šance, že to zasáhne většinu nebo celou ČR je poměrně velká.
Kdybych si měl tipnout, sněžit bude tak na minimálně 3/4 území ČR. Pokud někde nebude, tak spíše na západě Čech.
Zase stejná písnička s tou TN..Mnoho povyku a stejně z toho nebude vůbec nic jak teď..Bude se s tím šoupat sem a tam až se to zase odsune někam nad Balkán.
Ta situace je zatím náročná, nějak to dopadne. Ono taky klidně semka ta níže z jihu nemusí dojít více, pak bychom byli v chladnějším sektoru, takže sníh by se udržel i v nížinách. Ale to předbíhám, uvidíme co na modelu zítra a v neděli.