Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zprvu velká oblačnost a ojediněle i zaprší, od severozápadu ubývání oblačnosti, v noci tvorba mlh

Diskuse o počasí Sněžení a TN od 24.11.2025

# 22.11.2025, 11:04

Tvl, tak tohle je hrozný. Ansámbly ECMWF pro Prahu. Je úplně vidět, jak část křivek preferuje výrazné srážky a část křivek slabší, zatímco mezi tím - středně srážek je spíše prázdné místo. Něco takového jsem možná ještě ani neviděl. Bohužel to vypadá, že o něco více těch křivek je na těch nízkých hodnotách, ale na těch vyšších jich není úplně málo.

Ty ansámbly říkají něco jako: Buď bude kulový nebo pořádný zásyp, ale je to tak 30:70 nebo 40:60 ve prospěch zásypu. Tedy spíše vyjde to kulový... :(

Je naprosto jasné, že kdybych si zadal souřadnice pro Brno nebo východ obecně, budou ty křivky více vysoko ve větším počtu.

Jinak ALADIN dává v podstatě celozimní den se sněžením a mrazem v severní polovině Čech v pondělí, hezky srazil ty teploty pro odpoledne a počítá, že se tam udrží chladnější vzduch. Zatímco ty kopce jižně od Prahy budou spíše v plusu a tání sněhu, tak ty inverzní nížinné oblasti severně budou v mrazu a sníh bude přibývat.

A to Slovensko je taky bizár, možná i to pomezí CZ/SK, protože pokud se tam trefí i ta druhá vlna silně, tak prostě budou mít 2x vlnu silného sněžení - trvalého několikadenního. Už teďka když vidím, co tam dává ALADIN na Slovensku v noci z pondělí na úterý... no comment

Ale už nabíhá nový ALADIN, tak uvidíme, co tam dá.

omg, zdroj: meteociel.fr
# 22.11.2025, 11:05

Nový ICON sněhová pokrývka v úterý.

1378
# 22.11.2025, 11:10

Z tohoto už by mohla být pěkná sněhová pokrývka, ale radši se ještě neraduji. ;-)

Olomouc
# 22.11.2025, 11:13

Letošní zima mi přijde celkem o nervy z pohledu toho, aby se něco trefilo a dostalo na všechny, podobně jako v bouřkové sezóně. Zřejmě to budu muset omezit to sledování v rámci zachování duševního zdraví... :D Prostě máte nadějnou zimu, situace, ale sněžení se Vám prostě trefuje jaksi mimo a to opakovaně.

# 22.11.2025, 11:22

DavidD.
Jasně chápu, já prášky neberu, ale možná fakt začnu...

Teďka nový GFS dává zásyp pro prakticky celou ČR, kromě SZ Čech. Hranice prochází někde cca přes Prahu. Prostě do poslední chvíle je tam furt šance a naděje, že se to rozšíří více do Čech. Ale upřímně už tomu moc nevěřím, je vyšší preference, že dostane Morava.

# 22.11.2025, 11:31

GFS icon aladin a všichni modely, SZ hned den předtím smazáno ale východ to drží několik dní. Moravská amerika letos ještě jede naplno.

# 22.11.2025, 11:34

Peter Sedlák 1
Tak teďka už je prakticky jasné, že Slovensko si zapíše jednu ze sněhově nejbohatších startů zimních sezón. A tak trochu okrajově a částečně i CZ/SK pomezí.

A je to jen náhoda. Stačilo by lehce odlišné rozložení tlakových útvarů a mohlo to být více v ČR.

Tak na té Moravě budou mít zase vyšší teploty, takže to tam taky nebude hitparáda, ale nakonec se asi dočkají.

Jo a ten příspěvek od Ondris mě fakt pobavil... :D Člověk co k dané situaci nenapíše nic, vlastní názor, jak to dopadne s tím sněžením a pouze hodnotí to, jak to kdo prožívá nebo neprožívá a má nějaké trapné poznámky. Přesně tito lidi té diskuzi fakt nic nedají. Proč sem vůbec ten člověk chodí? To nepochopíš... :D

A hlavně, že to od daného uživatele byl první příspěvek po delší době, jelikož jsem ho tady dlouho neviděl - asi tu byl omylem a spletl si stránky... :D

7
# 22.11.2025, 12:21

To chce klid a nohy v teple.... já teda pořád ohledně příštího týdne nic nevím, Aladin je do tepla s deštěm.. a asi bych mu i věřil, protože ani nikde poblíž nemá šrafováno... Slovensko se řeší vedle... Zítra už je téměř 100 % pravděpodobnost nějaké první sněhové pokrývky..což mě netěší, vypadá to na celý pracovní víkend.. člověk se nezastaví v týdnu a už ani o víkendu. Ale tak do hrobu má jít člověk zhuntovaný... ne že bych se tam už cítil, ale není vůbec teď čas na jiné radovánky, důkladné sledování modelů už vůbec, spíš to poslední dny dost flákám... náročný podzim.. Pak si dám klidně 14 dní anticyklonu nad střední Evropou... :cool:

Teď jsem zkoukl týdenní teplotní odchylky a zdá se, že po počátečním přepáleném startu do zimy návrat do starých kolejí se slabým nadprůměrem... nějak tam není reflektováno co se predikuje tady ohledně vortexu.... teplejší zima mi ale nijak nevadí. :)

14
# 22.11.2025, 12:37

Ecmwf stale u nas drzi snih s destem.

# 22.11.2025, 14:15

Vypadá to že Morava dostane dost sněhu do čtvrtka
Čechy nic moc

F4
115
# 22.11.2025, 14:28

Je to o ničem. To nejlepší si v neděli opět letos vyžere krajní V a JV. Pondělní fronta se tradičně před hranicemi rozpadne a vlna projde klasicky celou Moravou. Deficit srážek bude po slibném začátku podzimu opět narůstat.

10
# 22.11.2025, 15:00

No, vypadá to zajímavě, všechny modely podobné množství. Tak, snad se dočkám pořádného sněžení:D

GFS
Ecák
ICON
24
# 22.11.2025, 15:12

Doufám, že se to víc přetočí až sem do Čech a alespoň něco málo spadne i tady kolem Prahy. V pondělí snad poprašek aspoň napadne.

479
# 22.11.2025, 15:32

kapr84
No, nevím kdo mi tu vyčítal pesimismus a jednoduchost předpovědí, že bude zima teplejší jak průměr, a že to tak píšu už kolik let.. ejhle, napíšu ( a to podle toho, co mi to v danou dobu ukazuje) že čekám konečně studenější počasí a lepší zimu... a najednou on, body optimist, Kapr84, napíše že "teplejší zima mi ale nijak nevadí." a předtím mi tu dává kartáč, za pesimismus..:D

# 22.11.2025, 15:33

Zdá se mně, že se to zase za každou cenu tlačí na Slovensko.

7
# 22.11.2025, 15:42

palma
bylo by divné, mít stále stejné názory.. doba se mění :) ale je třeba napsat, že z mojí strany to nikdy nebude bráno pesimisticky.. ano vyčítal jsem ti/Vám to, ale tak zima se znovu víc přiblížila. A vyhlídky jsou pro mě optimistické, pro většinu spíše nic moc, tímto myslím střednědobý horizont.. sorry jako. :cool:

102
# 22.11.2025, 15:44

Výhled teplot velká bída..:!!:
Sníh nikde zatím.. velká paráda

Chomutov
Chomutov
# 22.11.2025, 15:46

F4
stačí 1 posun a jih východ a tobiášové juchů. Kašlat na to, jakoukoliv situaci na modelech pro SZ není třeba sledovat, protože to dopadá stejně. Sledovat radar a oblohu;-)

24
# 22.11.2025, 16:12

Nový Aladin nám v pondělí sníh dopřává, to nejsilnější má přes střední Čechy. Pak v Úterý má srážky vytažené docela do Čech, tak uvidíme, co další výstupy:snih:

# 22.11.2025, 16:14

Peter Sedlák 1
V klidu. Podle toho jak se to chová, tak to maximálně štrejchne úplně nejkrajnější východ.
Za to Slováci to zase vyžerou.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.