Diskuse o počasí Sněžení a TN od 24.11.2025
Tak se aktuálně nacházím v centru Prahy a sníh tu není fakt žádnej , je tu i minimum zelených ploch. I mimo centrum blízko Vltavy byla jen troška sněhu, takže si myslím, že to překvapivé sněžení a sněhová pokrývka se týká výhradně míst od nadmořské výšky 300 m.
Čekal jsem dneska v Olomouci víc. Začalo sněžit kolem osmé hodiny ráno a následně pak sněžilo i celé dopoledne a krátce ještě odpoledne (chvíli vydatnější sněžení, chvíli mírnější sněžení).
Byl cca 1°C a sníh se proto nedržel. Stačilo o stupeň dolů a mohla z toho i zde být slušná sněhová pokrývka. Modely mají zatím ojedinělé sněžení na sobotu a pak v nedohlednu. Tak doufám, že v pondělí nebylo poslední sněžení letos.
Mimochodem fotky od uživatelů se sněhovou peřinou jsou pěkné.
Při cestě z centra směrem nahoru najednou sníh - nárazově, trochu dál od centra už často sníh, ale nedá se to jakkoliv určovat, je to různé, od ničeho, po skoro nic, po několik málo cm, záleží na povrchu a místě.
Každopádně v nadmořské výšce cca 230-240 m je to bída, sníh je extrémně mokrý a místy jen břečka, odtává.
Ten největší rozdíl dělá právě teplota a efekt tání vs. kumulace. Navíc ty rozdíly panují už od pondělka co napadnul první sníh, takže nadmořská výška působí jako nekonečný filtr a dělá prostě trvalé rozdíly, že na jednom místě se sníh akumuluje a na druhém prostě jen ubývá.
Na fotku to fakt nebylo, ale věřím tomu, že jakmile by člověk vyjel trochu výše, pak už by celkem rychle a najednou bylo toho sněhu hodně.
Praha pod sněhem, Ostrava pod sněhem a Brno nic. Sněžit přestalo, máme dalších 0,3 mm srážek, ale na zemi je jen mokro. Tohle tu ale není nic výjimečného, a pak se tu někteří pomalu až rozčilují, když píšu, že počasí v Brně je ve většině roků zajímavé v podstatě jen od dubna do října.
In-počasí
Já děkuji za zmínku. Jsem členem hodně dlouho a toto je moje druhá zmínka a použití fotografie.
Moc si toho Vážím. Jsem zde od cca kalamity v lednu 2010.
palma
Jo taje to uz slusne. Z vcerejsich 17 cm je realne ted jsk odtava a cele to sedlo tak 8 cm 😁
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.