Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplé počasí pokračuje, hlavně v Čechách a ve Slezsku často slunečno

Diskuse o počasí První výraznější ochlazení a zimní počasí od 17.11.2025

102
# 20.11.2025, 19:46

Bohužel víkendové sněžení jen na krajním východě, od pondělí vlna oteplování...dalo se to čekat, je to začátek zimy
O víkendu nás čekají velmi mrazivá rána..
Možná v pondělí přechodně něco u nás na SZ napadne ❄️🌨️

# 20.11.2025, 19:54

Zajímavé že to za...ný oteplování pokaždý v modelech klapne.

# 20.11.2025, 19:57

Kdybych měl jenom shrnout z této chladné epizody, které typy předpovědí byly nejvíce užitečné či přesné a praktické a které méně, tak bych to řekl následovně:

Z hlediska těch vyhlídek na 7-14 dní i jejich aktualizace a čerstvost jsou podle mě nejlepší ty ansámbly ECMWF AIFS na meteociel, kde se mi líbí grafické zpracování. Naopak bych řekl, že se neosvědčily ty týdenní teplotní anomálie na ECMWF.int, pomalá aktualizace i celkově to hrozně lítá. Z původně nízké šance na podprůměrné teploty, to tam prostě během pár dní překopalo na podprůměrné a teďka to zase bylo pozadu, že když už se vědělo, že vyhlídky oteplují, stále to drželo studené anomálie. Takže tam něco vidíte a můžete si rovnou říct, že to bude jinak. Ta mapa pak člověka spíše blbne. Na těch ansámblech je to mnohem přesnější a aktuálnější.

A pak z těch hlavních běhů jako GFS, je to dobré to projet, ale fakt si musí člověk říct, že ty velmi studené nebo velmi teplé varianty jsou úlety a málokdy to vyjde. Nejlepší je vždycky zasadit hlavní běh do kontextu ansámblů a pak určit jeho pravděpodobnost a váhu.

A pokud jde o zonální větry, PV, NAO, AO index, ani zde to nijak moc nepomohlo, alespoň z toho pohledu, že by to ručilo nějakou větší zimu.

A pokud jde o ty srážky a zásypy, tohle musí prostě člověk brát s rezervou něco jako 50:50, ale ono to lze i s těch ansámblů nějak číst tu pravděpodobnost, ale to nebude nikdy moc jisté, když je to předpověď na cca týden.

# 20.11.2025, 20:00

AuraPočasí

A pokud jde o zonální větry, PV, NAO, AO index, ani zde to nijak moc nepomohlo, alespoň z toho pohledu, že by to ručilo nějakou větší zimu.

Jenže tohle ochlazení a už jsem to zde psal několikrát nesouvisí vůbec s vortexem. To se projeví nejdříve po Mikuláši a spíše dál. Jen upřesním, že vortex ani nemohl pomoct s ochlazením či jeho ručením. Než se to propíše, tak to trvá nějakou dobu. ;-) U SSW 2-3 týdny, tedy nejdříve kolem Mikuláše, ale spíše až dál.

Tohle ochlazení vytvořila dipólová konfigurace tlakových útvarů, celkem atypicky brzy v listopadu.

# 20.11.2025, 20:03

Na úterý gfs hazí docela silný déšť a teplota na nule.

# 20.11.2025, 20:05

zimník2
Dokonce sněhy. Hlavně žádné ledy. :D No pro nás vypadá dobře pondělí, ale zase jen díky inverzi.

palma
No doufám, že rum a ne tuzemák. Omylem jsem ochutnal božkov.. dobré ředidlo. :D

GFS a jeho malůvky na úterní ráno
# 20.11.2025, 20:08

Aidamkoo
Tvl tak já nevim. Já se v tom asi nevyznám :tornado:já jsem se díval na Windy, tam jsem si zadal Bohunice a model GFS..ukazuje to 0 stupňů a 11mm srážek a jsou u toho velký kapky

# 20.11.2025, 20:11

zimník2
To si můžeš vybrat zda se chceš brodit v břečce nebo si natlouct zadnici na ledu. :D Ale jinak na té mapě jsou normálně vločky, i v 1,5km, či v 1km bude dostatečná zima na sněžení. Ale jinak máš tam normálně sněžení. Ono teda šance, že to vyjde je nízká.

479
# 20.11.2025, 20:13

Aidamkoo
No,... ono se to ne nadarmo vyrábí pod značkou Božkov, napiješ se a prosíš boha o milost...:D, od té doby co to má těch zhruba 37% to stojí za jedno sprosté slovo..Rumů je naštěstí široký výběr..(ještě že jsem v tom slově neudělal překlep, to bych dostal ban...):cool:

p.s. koukám na TV24 a pěkně to tu vysvětlují.. konečně bude štípat v nose při nádechu...:)

# 20.11.2025, 20:32

Hodně zajímavé mělo byt podle predikce 1 stupně a jsem na -1 :led:

121
# 20.11.2025, 20:45

AuraPočasí
Jak psal Adam, to co teď dělá PV se u nás projeví zhruba s 3-týdenním zpožděním tudíž po Mikuláši, jestli dorazí oteplení na začátku prosince, tak bude krátkodobé a s velkou pravděpodobností bude následovat výrazná studená fronta, která podle teploty pod nulu. Ale nejsem věštec a je to jen možný scénář.

1378
# 20.11.2025, 20:48

Z Rakouska už se pomalu něco žene, už je to vidět i na radaru. :snih: Na Nově v počasí tady byl Olomoucký kraj na zítřejší den ve vločce a teploty kolem 0°C.

# 20.11.2025, 21:08

Tadeas
Sleduj pozorně ten postup. Uhýbá to na Slovensko je to úplně jasně vidět

1378
# 20.11.2025, 21:13

zimník2
Swen tam bude mít v Jablunkově pěkné sněžení. Tady si budeme asi muset počkat do příštího pondělí možná.

# 20.11.2025, 21:17

zimník2
Ale mne by to mohlo zasáhnout :snih:

479
# 20.11.2025, 21:29

Takhle to zatím vypadá na družici..

družice..
# 20.11.2025, 21:35

Kristián Laššomožná jo, ale to se rozpadá u našich hranic

# 20.11.2025, 21:37

palma
Vždyť takhle daleko to není když se dívám na radar

479
# 20.11.2025, 21:47

zimník2
Vysoká oblačnost beze srážek.. to s radarem nic nedělá.. ta žlutá část, pokud tam dojde, už by mohla být na radaru vidět.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.