Diskuse o počasí První výraznější ochlazení a zimní počasí od 17.11.2025
No tady to na sobotu i neděli shodně hází ICON a ECMWF s -1°C jako maximum a k tomu 8cm sněhu, s tím, že poslední dva běhy opatrně přidávají, tak uvidíme co zítra. Sněžit patrně začne už v pátek, ale bude to přechodné a slabší. Další týden neřeším, velmi daleko.
Edit: ICON 18z už víceméně stejný.
Pěkný. Člověk dodělá nějaké faktury, koukne na data a má -5°C venku, pěkný.
No na modelech zatím žádná velká změna. Se srážkami se aspoň na pátek přidal GFS, jinak mám na sobotu a neděli prázdno. Nejnovější ECMWF 18z má oper dole, ale průměr celkem slušně nahoře, tak uvidíme co noční výstup ráno. ICON 18z naopak přidal a rozšířil na západ, ale aktuálně vyšel 00z a naopak skoro vše smazal, spíše to vidí do Polska, ale je to hodně složitá situace, takže další běh zase může být úplně jiný. Jo nějak to dopadne. K tomu jsem se koukal na rakouské alaro. To nemá o sníh nouzi. No nějak to dopadne, dneska večer se na modelech ukáže více, minimálně co se pátku týče. Nicméně zatím i ty nejpesimističtější výstupy něco sněhu dávají.
modely furt jančí i s desítkou centimetrů sněhu na začátek příštího týdne, ale trochu se oteplilo. jen víkendový rána by mohly být ledový, bez inverze ledový den úplně nebude ještě
Celkem vtipné je srovnání včerejšího běhu GFS z 12 UTC a dnešního z 00 UTC. Zatímco včerejší tam měl tu TN a sněžení v Čechách 25-26.11. a poté teplejší proudění a oteplení, tak dnešní tam točí mělkou TN řadu dní po sobě jako káču a poté má přepnutí do SV studeného proudění...
Tohle je přesně ono... Prostě ta obrovská nejistota v modelech a každý výstup je jiný a bude se to furt měnit. A teď jsem porovnal ansámbly ECMWF AIFS mezi včerejší 12 UTC a včerejší 18 UTC a je vidět, že po 25.11. se v nové aktualizaci lehce propadly dolů. A opět je tam velmi zajímavé rozhození sumy srážek od pár mm po až 20-30 mm ve výhledu, ale ta nejistota nabíhá prudce už někdy od 25.11. Prostě neví, neví, jak to bude...
„Předpovědi jdou do tepla a srážky žádný. Co čekat že?"
zimník1
Tak tohle vypadá s prominutím jako bezpředmětný pesimistický plk. Nevím, kde to tam vidíte, ono je to celkově ještě nejisté, asi jste v těch modelech našel, co jste tam chtěl najít... Já tam vidím stále převahu chladnějšího počasí a žádnou jistotu tepla nebo sucha, jak píšete.
Ono je celkově vidět, že si modely vůbec neví rady s tou TN od 25.11. Už jenom ten postup z Atlantiku do Evropy a její prohloubení nad Francií je otazník, v jaké přesně podobě se to realizuje a tak se ani neví, v jaké podobě dorazí do střední Evropy a jak přesně se bude vyvíjet. Je tam poměrně slušný potenciál srážek, ale je to tak 50:50. Prostě jako hoď si mincí a výsledek bude spíše náhoda.
zimník2
Tak na to se dá říct jenom: Buď se s tím smiřte nebo to nesledujte.
Ale fakt není pravda, že modely oteplily a srážky žádné. Celkově ty vyhlídky si drží chladnější ráz a modely to můžou klidně ještě zamrazit a poslat dolů nebo oteplit, ale spíše to budou výkyvy a v dlouhodobém horizontu bych vsadil spíše na chladnější počasí.
Tak ECMWF předpovídá nyní podprůměrné teploty až do 15. prosince 3 týdny v řadě... To neznamená, že to tak bude, ale z pohledu zimy je to příznivá předpověď, která preferuje celkově chladnější počasí.
Je to včerejší aktualizace, každý den se to aktualizuje.
AuraPočasí
No, já se pobavil hned po ránu, koukal jsem na to jak nalézají výstupy z 00:00.. a GFS tam na konci výhledu měl postupné oteplení někam k +8 přes den +2 v noci, pak jsem si překlik a koukam na zprávy , asi za půl hodiny jsem tam kouknul, kvůli ICONu.. no a jak jsem tam proklikával, tak koukám jako vejr... najednou tam GFS hodil aktualizaci a tam je najednou propad k -10.., a to ještě mimo všechny běhy.. asi jen tak, prostě.. Takže na GFS už opravdu házím bobka, teď tam leze ECMWF, též z půlnoci, tak čekám, co ukáže..Nicméně je sranda, jak jsou modely s tou situací nějak v problémech... slušně řečeno..
p.s. přidávám ten screen GFS
zimník2
Jednu věc bych uznal, že to zkrátka nevypadá na nějakou velkou pořádnou zimu, jenže tohle prostě nedává smysl - to přání .
Je 19.11. takže kdo vyhlíží ve vyhlídkách nějaké souvislé výrazné mrazové období a k tomu sněhu kolem třeba 20 cm v nížinách je spíše blázen...
Na druhou stranu stačí jen náhoda, nějaká situace a můžou to modely překopat na přechodné trvalejší a vydatnější sněžení i v nížinách, prostě podle polohy TN, která se může změnit a teď dopředu nikdo neví.
Takže stěžovat si na to, že není pořádná zima 19.11. ve výhledech je samo o sobě prostě nesmysl... poměrně velký. Však ta zima začíná pozvolna a postupně, až budete mít čas, zajeďte někam, na horách už sníh leží, jen ho zatím není moc, ale on bude průběžně přibývat a bude vítat níž a níž.
Ale trochu ztrácím motivaci to sledovat detailně, protože opravdu nějaká pořádná extra zima, na to je ještě brzy. Možná se povede přechodně nějaké slušnější sněžení i v nížinách, ale čekat teďka nějakou pořádnější zimu je blbost.
Pokud člověk nadává, že není ta pěkná zima dle jeho přání, tak prostě není realista, ale poblouzněnec...
ludvicek
Tohle dokládá, jak se klima otepluje. Celá zima skončí možná opět teplotně nadprůměrná, ale máme šanci a vyhlídky, že prosinec nebo i leden můžou přinést více zimního počasí a zamíchat s kartami.
Chce to trpělivost, je teprve 19. listopadu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.