Icon s ECMWF zajedno.. mi to tam dává na víkend 12 cm sněhu...ten GFS je úplně jinde a ten jeho závěr s jihozápadem.. no jako nevím. ECMWF je celkově stále chladnější i většina jeho ensemblů. GFS teplejší i s minimem srážek... tož jako nezbývá mi než fandit tomu ujetému GFS, ale myslím si, že je vedle jak ta jedle.. ale věřit mu budu až do konce :-)
mimo mísu, icon d2 udává že bych měl mít teď +1,5 °C a realita je -1,2 °C.. tož to mu ten -1,0 co má jako minimum ráno asi nevyjde, že...
Diskuse o počasí První výraznější ochlazení a zimní počasí od 17.11.2025
kapr84
Ten GFS tam má něco jako NAO+, ale přitom je vidět, že je to spíše nevýrazné, pořád je tam studený vzduch na severu. Však modely to přepočítají a pak většinou cuknou a přikloní se k něčemu, co nejde předem vypozorovat a vymyslet, prostě jeden náhodný scénář. Ale každý asi tuší, že nějaké extra teplo to nebude.
A je třeba legrační, jak nedokáže správně určit, jak moc hluboká bude ta TN, co projde přes Francii, jednou jí má mírnější a pak zase extra hlubokou... A tohle celé pak ovlivní celé další dějství...
Tady je zřejmé, že ECMWF je celkově chladnější než GFS, sice tam ke konci přibývá teplejších běhů, celkově ale GFS jede v teplejším módu.. na chladnějším víkendu se shodují, dále ale rozcházejí. ECMWF zimu protahuje až cca do úterý, GFS je už od pondělí teplejší, bude tomu tak i nadále? ..
kapr84
Těch výpočetních nejistot je hodně. Teď jsem zkouknul indexy AO a NAO a například NAO může být začátkem prosince jak v plusu, tak v minusu, ale většina těch scénářů se motá kolem neutrality, resp. jí kopírují. Je to hodně křehká miska vah a přitom to má nakonec zásadní dopad ohledně distribuce tepla do Evropy a když je to prostě nejisté, jak přesně budou tlakové útvary a fáze...
A pokud se kouknu na AO index, ten je rozhozený ještě více a fakt hodně... Celkově se počítá s poklesem (po přechodném a krátkém vzestupu do plusu), ale rozptyl je tak obrovský, že vlastně nejde ani říct, v jaké fázi bude, jestli pozitivní, negativní a jak moc, ale průměr scénářů vychází negativní a přitom tohle bude mít zásadní dopad na to, jak moc bude PV oslabovat, rozpadat se.
Řekl bych, že v modelech jsou teď tak velké nejistoty, jaké se vidí málokdy, možná úplně největší co pamatuji, protože tentokrát hrají velkou roli nejen jednotlivé tlakové útvary, ale spíše celé systémy a vše je vzájemně provázané.
Jsem si téměř jistý, že modely za několik dní ještě vymyslí něco hodně zajímavého a nastanou zvraty, jen nevím, jaké.
https://ibb.co/Q3Ymzhwg
pěkně Středomoří.. se to tam vrtí. Estofex tam dnes vydal i 2.. EUMETSAT.int
Tominoo
To je ještě ranní výstup, ten večerní zhruba půlku odebral, ale stále pěkné čísla. Ve výhledy toho Ecáku jsou celý příští týden mrazy s občasným sněžením, jen v úterý to má na hraně a spíš déšť. Ale pěkně se rýsuje ta situace teď o víkendu, Ecák mi dává 20cm, ICON 10cm a GFS s velkou bídou 6cm, to je taky aktuálně nejteplejší model. Teď už je u nás teplota -3,3°C, ráno predikce -4 ale já čekám -6°C. Tak aspoň se ta zem prochladí. Dneska u nás první den z průměrnou teplotou pod 0. Příští týden zhruba v to úterý je ta TN jistá, ale otázka jak bude hluboká, protože GFS to střílí jeden výstup hlubokou, druhý slabší, aktuální ICON ji má celkem výraznou, ale pro nás bude lepší když bude slabší aby byl zásyp.
Janca21
Já bych byl rád, kdyby celý víkend sněžilo, napadlo kolem 10 cm sněhu a pak by to tak na týden zamrzlo, ale pro Olomouc to může být zatím jenom přání.
Také to nemám rád, že přes noc napadne sotva 1 cm, který ještě hned roztaje.
Nejlepší sněžení, které jsem v minulé zimní sezóně zažil, bylo pouze 2x, a to 6. prosince a 13. února (to také napadlo nejvíce sněhu). Ale jinak je to spíše o popraškách nebo max 2 cm sněhu.
Já bych spíše víc sledoval modely zítra a ve čtvrtek. Teď je ještě celkem brzo, ale je zajímavé sledovat, jak modely dají 30 cm sněhu skoro po celé ČR.
Pokud se bude jednat o tu jadranskou TN tak ta má většinou šířku stovky kilometrů, (její trvání je minimálně 6-12 hodin) - většinou přináší bohaté srážky..co si pamatuju..
zasáhne minimálně půlku republiky..otázka jak moc východně a nebo západně..
aspoň těch ucmrndaných 5 cm by to mohlo hodit
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.