Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V Čechách a ve Slezsku maxima často přes 10 °C, na Moravě chladněji a místy mlhavo

Diskuse o počasí První výraznější ochlazení a zimní počasí od 17.11.2025

# 18.11.2025, 12:02

Aidamko
Myslíte, že u nás od pátku bude sněžit? Tady v Beskydech nebo je to stále ještě těžké říci?

3
# 18.11.2025, 12:04

AuraPočasí
Při teplotách kolem nuly a sněžení, je ten rozdíl v Brně opravdu velký.
Například 23.12.2023 sněžilo celý den. V Soběšicích (což je pořád součást Brna) bylo večer jak v pohádce a přes 20 cm sněhu, tak v centru Brna jsme měli cca 5 cm břečky.

# 18.11.2025, 12:08

Tak z tohohle v Čechách nic moc nebude. Modely to hází spíše na Slovensko s možností, že to zasáhne Moravu. Já jsem koukal na ten graf a nezaregistroval jsem správně časovou osu. Tady někdo dával obrázky se zásypem v celé téměř ČR, tak to bylo asi už i ta druhá TN, co přijde zřejmě od 25.11 - 26.11.

# 18.11.2025, 12:15

AuraPočasí
Já to říkám pořád že se ty níže pořád cpou na východ. Nakonec to skončí jen na Balkáně

# 18.11.2025, 12:18

No jo, už se ty srážky osekávají:D

# 18.11.2025, 12:24

zimník2
Jo teď jsem na to koukal. Ty obrázky, kde byla výška sněhu v téměř celé ČR, byly k datu 23.11. tedy pouze k této situaci a žádné další.

Ale když se teď podívám na modely, pak to vidím spíše na východě. Slovensko to zasáhne asi nejvíc a Morava to asi také chytne, ale je otázka v jakém rozsahu. V Čechách slabé sněžení při přechodu studené fronty, ale vlnit se to bude mnohem více na východ.

Další potenciální situace je od 25-26.11. tak snad to klapne. :D

Kdo si vzpomíná na situaci někdy začátkem prosince 2022? Něco takového bylo v modelech a nakonec to skončilo na východě Slovenska, ale tenkrát modely hrozily rekordními přívaly sněhu v celé ČR. :D

Teďka je to hodně podobné, to posunutí na východ.

# 18.11.2025, 12:32

zimník2
No jo, ale tak teď zase je rozdíl, že předtím se malovalo 10-15cm/mm při teplotách 0 až 1°C a teď díky tomu, že níže bude východněji a bude sem proudit více vzduchu od SV je u ICON 6cm pro mě, ale při teplotách -1/-2°C a to je pro mě osobně příznivější, než riskovat sněžení při nadnulových teplotách v kombinaci s deštěm. Navíc jak říkám, do soboty čas. Uvidíme co další dny. Velmi nejisté to je.

14
# 18.11.2025, 12:35

Neujel ten ECMWF? :D

# 18.11.2025, 12:41

Aidamkoo
Tak ono to vypadá, že Slovensko zasáhne kalamita a napadnou tam místy přívaly sněhu, navíc zřejmě i s vysokou intenzitou sněžení (+ ledovka). Holt se to bude vlnit trochu více na východ, ale z tohoto pohledu jde o zajímavou situaci, ovšem v ČR jen okrajově.

Takto vypadá meteogram pro Poprad.

Já si prostě počkám, co bude toho 25-26.11. :D

Aidamkoo
Koukni na nový výpočet ICON, pro Moravu včetně Brna tam dává ještě přetočení srážek a poměrně silné sněžení, takže samozřejmě šance je, ale v Čechách už moc ne.

Poprad, zdroj. ECMWF.int
# 18.11.2025, 12:57

AuraPočasí
Jj, koukám na to. No uvidíme co do toho víkendu se změní. :)

F4
114
# 18.11.2025, 12:59

No snad nic nevyjde. Zase JV zapadanej sněhem a my na SZ jenom slunce a sucho. Radši inverzi. Chladno ale asi bude. Nicméně to tak bývá skoro každý rok a v půlce prosince obleva až do ledna.

# 18.11.2025, 13:01

dionek05
To víš že bude, když ne jinde u tebe určitě bude.

# 18.11.2025, 13:06

Aidamkoo
Já jsem v klidu. Tohle jsou beztak teprve první vlaštovky, tyhle situace. S nejvyšší pravděpodobností to bude postupně gradovat. Holt prvních pár situací se nemusí trefit, ale přijdou další. Ono ani na těch horách není zatím moc sněhu, v říjnu bylo víc ale mokrý, musíme si prostě počkat na něco výraznějšího, jen otázka času.

Já jsem teď v napětí ohledně 25-27.11. Modely tam kreslí poměrně výraznou TN z Atlantiku, která se snad propadne mírně k jihu a následně usadí nad střední Evropou. Tipuji že z toho něco bude. Minimálně vždycky po těchto situacích pronikne studený vzduch, takže bude celkem zima. Teďka se to vysype na Slovensku, ale v hladině 850 hPa klesneme někam na cca -7/-8°C a bez většího větru s výběžkem tlakové výše bude dost chladno.

# 18.11.2025, 13:09

F4
teď ne inverzi. Alespoň dnes Potřebuju jasno v noci na Tauridy. Jeden silnej jsem viděl včera večer kolem 8 hodiny nízko nad severním obzorem. Snad tradičník id2 icon ruc dají oblaka víc severně.

Taky ve čtvrtek mohlo sněžit ale to tradičníci id2 icon eu odsunuli pro změnu na západ. Jakkoliv se maluje SZ tak vždy odsunuto na každou světovou stranu.

# 18.11.2025, 13:10

Pánové tady by bylo možné léčení pro vás. Pro ty kdo lehce vanou závanem sněhu, kterak ne něhu, ale v závěji se chvěju. Dál už v dlani mé se chvěje, co rozkoš pánům nedopřeje. Já zatím zimu nevidím, žel diki bohu napříč vám

# 18.11.2025, 13:12

F4
Tak v Klášterci žádný sníh nebude. S tím počítej :D

# 18.11.2025, 13:17

No je zkrátka fakt, že čím více člověk ty modely prochází, tím více nachází nejistot ohledně dalšího vývoje. Chce to trpělivost a počkat.

Nejlepší je vždycky kouknout na ty ansámbly ECMWF a vidět tam ty rozhozené křivky a člověka to hned vrátí do reality. :D

A upřímně nechápu, když tam vidím, jak tam některé křivky sumy srážek pro Prahu atakují 15-20 mm na 23-24.11. to asi nevyjde no... :D

3
# 18.11.2025, 13:20

Víkend 22. a 23.11.
Teplota vypadá pozitivně, tím myslím, že bude vhodná k udržení sněhové pokrývky prakticky ve všech polohách.
Se srážkami je to nejasné. Teď budeme do pátku sledovat, jak modely budou se srážkami šoupat z východu na západ a jak to nakonec dopadlo, se dozvíme v neděli.;-)

# 18.11.2025, 13:36

chatar
Jasně, můžeme šoupat srážkami sem a tam. Děláme to běžně. Vždyť už ani nejsi můj provozovatel sítě mojí sítě

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.