Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ráno déšť, dopoledne od západu ustávání srážek a nástup teplého proudění

Diskuse o počasí První výraznější ochlazení a zimní počasí od 17.11.2025

# 17.11.2025, 20:03

zimník2
Zažil jsem i přes bažinu sněžení, které začalo s +3°C a celou dobu bylo +0,2°C a i v Bohunicích minimálně 5cm bylo a byl to i listopad. :cool:

104
# 17.11.2025, 20:08

Tak za dnešek 23 mm :prsi:

1965
# 17.11.2025, 20:14

No Icon tam zase vrátil na neděli nějakou TNku se sněženíčkem, takže to ještě není ztraceno. Spíš mě taky překvapilo, jak snížil minima, sobota neděle celodenní mráz i tady v nížině a minimum -8°C, tož už je na konec listopadu na zahájení zimy dost slušné. Potom tam má následně nějaký rychlý profuk, který ale dopadnout nemusí, GFS ho tam má až na úplném konci listopadu + hromadu sněhových přeháňek.

# 17.11.2025, 20:16

tady sype cca od 13 hod, střídavě, drží se to tak od 15 hod, uz máme bílo, Včelná pod Boubínem 890 mnm:snih:

271
# 17.11.2025, 20:30

Tady dneska 20 mm a sníh zatím poprašek

7771
# 17.11.2025, 21:31

Tak jak už psali kolegové, srážky tady dnes výrazně slabé. Ráno trochu deště, během dopoledne protrhávání oblačnosti. Odpoledne překvapivě teplota šla ještě dost nahoru, čekal jsem větší ochlazení. Teď k večeru se sem blížilo další srážkové pásmo, ale KH opět většinu srážek sem nepustily. Takže suma sumárum, dneska dvě desetiny. Na samém okraji města, nějaká desetinka navíc. Srážky dnes jen dešťové, bez sněhových vloček

# 17.11.2025, 21:39

U nás dneska nakonec první sněžení nadcházející zimy, padal ke konci srážkového pásma déšť se sněhem při 2,5°C nad nulou.

Nicméně výhledy vypadají celkem dobře a ČHMÚ jak nám pěkně otočil výhled ;-).
Zonální větry opět výrazný pokles a o mnoho delší přetrvání silného podprůměru.

Zdroj: zonal winds ECMWF
Zdroj: CHMI
479
# 17.11.2025, 21:54

Tak pánové a dámy, hlásím, že na Kladně už je docela pěkný ledíček.. obalilo mi to auto a jak jsem šel z odpadem, tak jsem málem chytnul "pochopa".. plot mne zachránil..:)

# 17.11.2025, 23:16

padají i ledové kroupy, nějaký déšť a nějaký sníh. další sněžení ovšem stále méně pravděpodobné směr víkend

479
# 18.11.2025, 06:57

Ráno pěkný.. auto pěkně v ledu, a na silnici občas náledí ABS si pochroupávalo...Tak bacha...

121
# 18.11.2025, 07:37

Teplota spadla pod nulu až po šesté ráno, do té doby byl slabý vítr a i oblačnost, která držela teplotu nad nulou. Při zemi musí hezky mrznout. Zatím -1,5°C ve 2m a stále klesá.

# 18.11.2025, 08:46

Aladin a ECMWF má v hlavním běhu pro moji oblast na příští víkend 16 cm sněhu. Je to náhoda, že oba modely to mají stejně, nebo jeden kopíruje druhý.

121
# 18.11.2025, 09:23

Nejvíce sněhu z Česka hlásí Klínovec a to 10cm, celkově Krušnohorský hřeben má 5-10cm sněhu. Krkonoše mají kolem 5cm sněhu, Jeseníky též kolem 5cm (nejvíce 7cm ze stanice Malý Děd), Beskydy též kolem 5cm sněhu. Na Šumavě stanice Churáňov hlásí až 8cm sněhu. Na Vysočině maximálně 2cm sněhu. V Brdech kolem 1cm sněhu v nejvyšších polohách. No tento den si zapamatuju, protože aby Klínovec měl nejvíce sněhu z Česka se vůbec nestává. :D

# 18.11.2025, 09:38

Tobiáš10
:D:D:D

Radši to nebudu komentovat. Ale je vtipné, jak se z 0% může stát 90% a stejně tak ty výhledy měly 0% a teď je tam nějakých relevantních 30-40% nebo kolik % podprůměru.

# 18.11.2025, 10:12

Tady je ta nejistota pěkně vidět. Když člověk srovná ansámbly - některé teplejší ve výhledu vs. hlavní nebo control běh, vznikají odlišné reality a podmínky. Je vidět, že třeba ten control zůstává poměrně studený, zatímco řada ansámblů zvažuje teplejší počasí.

A je dost pozoruhodné, že když si dám teploty ve 2 m, nikoliv 850 hPa, pak mi průměr ansámblů dokonce ukazuje ledové dny a drží se pod 0°C minimálně ve dvou dnech 23.11. a 24.11. - v souřadnicích pro Prahu či Polabí.

Rozhodně předpovědi z těchto ansámblů jsou asi nejprofesionálnější a nejlepší, co lze získat.

Tohle je prostě klasická nejistota na druhou a modely to ještě různě protočí a pozmění. A pokud jde o srážky, tak opět, něco se rýsuje, velká nejistota, otázka co z toho bude.

Tak trochu je z těch ansámblů vidět, že je určitá šance a možnost pravé zimy - sněhu a ledových dní i v nížinách, pokud by vyšla chladnější varianta.

850 hPa ansámbly, zdroj: meteociel.fr
2 m ansámbly, zdroj: meteociel.fr
# 18.11.2025, 11:41

Jinak doporučuji sledovat Precipitation type meteogram, který je výborný, pokud jde o vyhlídky srážek.

Pro Prahu počítá téměř výhradně se sněhovými srážkami, takže pokud něco dorazí, mělo by to být již pouze ve sněhu, zatímco pro Brno má dešťové i sněhové srážky. Tohle hezky ilustruje to rozhraní a polohu TN a rozložení teploty ve výšce.

Větší nejistota spočívá spíše v rozložení úhrnů srážek, ale je již jasné, že by šlo sněžení i v nížinách.

Praha, zdroj: ECMWF.int
Brno, zdroj: ECMWF.int
# 18.11.2025, 11:46

Koukám pro sebe a v pátek polovina - třičtvrtě srážek v mokrém sněhu, ale sobota a neděle zdá se normální sněžení, tak zatím tem můj osobní typ vypadá dobře, ale do soboty velmi daleko pořád. Nějaké sněžení už možná ve čtvrtek, tak uvidíme, jestli to klapne.

# 18.11.2025, 11:48

Aidamkoo
To je takový rozdíl mezi severním kopcovitým okrajem Brna a centrem? Docela drsný... Ten graf co jsem dával já bude pro cca centrum.

Ale dává to smysl, pokud člověk porovnává nadmořskou výšku 350-400 vs 200-250 m. Uvidíme co další aktualizace. Doufám, že se to ještě přehoupne trochu více do Čech, protože takto to vypadá srážkově nakloněné více pro Moravu.

# 18.11.2025, 11:52

AuraPočasí
Výška dělá svoje, ale jako pro mě je to ještě pořád celé daleko, takže tak ve čtvrtek už tu možná budu sedět s happy výrazem. Určitě by se to mohlo celé posunout trochu více k západu, však prostoru pro to je tam hodně.

# 18.11.2025, 11:54

Aidamkoo
No jo teďka je to pořád v té fázi, kdy se to v dalších aktualizacích může slušně pozměnit. Uvidíme za pár dní a stejně tam bude určitá nejistota klidně i 24 h předem, jak to u těchto situací bývá.

edit: Teďka mi došlo, že je to teprve ta první situace :D. Modely tam mají pak ještě další, kam tento graf ani nevidí, ale ta by mohla být možná ještě zajímavější.

Mě stačí když vidím ty ranní teploty u Aladina, docela kosa, bude si muset člověk zvyknout. Dlouho nic a najednou mráz i kolem -5°C.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.