Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Déšť i husté sněžení, na horách silný vítr

Diskuse o počasí Ochlazení a sněžení s možnými TN v týdnu od 18.11

62
# 15.11.2024, 08:20

Já osobně touhu po sněhu nějak nedokážu pochopit, z toho jsem jaksi už dávno vyrost a ze zimních sportů chodíme teď už jen maximálně na brusle, sníh je spíš otravný a působí komplikace. On je fajn jen na dívání z okna a toť pro mně vše.

V nižších polohách se samozřejmě nic teď neudrží, jedině až v delším výhledu, tj. od asi příštího čtvrtku a tam je nejchladnější GFS a možná mu ten nějaký ledový den do konca listopadu vyjde.

Diskuzi spíš sleduju s obavama co zas bude, manželka za loňskou zimu 2x lehce ťukla auto a nejlíp by pro ni bylo asi mít cesty bez zimního projevu celou zimu :zz:

A zatím se tu jen dohadujete o pravopisu a koninách, takže nic zajmavého :D ;-) :cool:

# 15.11.2024, 08:25

stejně je pořád ještě extrémně brzo. měli jste si to nechat k diskuzi o novém týdnu, takhle 10 dní dopředu je fakt maso něco řešit

ale update: dvanáct stupňů nahradily 2 stupně a 6cm sněhu, aby se neřeklo :D

522
# 15.11.2024, 08:44

Někteří z Vás - díváte se kromě Meteogramů či jiných podobně jednoduchých předpovědí také na teplotní / tlakovou mapu nad Evropou? Pokud ano, pak možná nebudete psát některé zbytečné příspěvky ... Už několik dnů je jasné, že s ochlazením je zároveň velká nejistota, jak dlouhé ochlazení bude (a také jak velké + případné srážky). Některé výstupy tam po pár dnech ochlazení někdy od 24.11. posílají teplý JZ (spojený s TN u Britských ostrovů), některé výstupy zase drží chladnou verzi (JZ nepronikne, drží a převažovat bude TV SZ od Britských ostrovů). Zatím je toto daleko (můj tip - po 24.11. zvítězí teplejší verze).

https://www.tropicaltidbits.com/analysis/models/?m...

PS. zimníku, pokud je to trapárna, tak tu (prosím) nepiš takové příspěvky. Šlo by to?

Teplotní mapa v 850 hPa na 24.11., blíží se teplý JZ
127
# 15.11.2024, 09:10

Leknín
To je fakt. Jak Nohavicu moc nemusím, tak to jeho "bílé svinstvo padá mi za limec, už čtvrtý měsíc v jednom kuse prosinec...", to je trefné. Pro mě za mě, kolem Vánoc 14 dní (to nemusím ráno do hokny) ať si sněží, ale sobecky vzato, +8°C je optimum.:D

306
# 15.11.2024, 09:24

Ve výhledech žádný překvapení, po ochlazení zase zhoupnutí do tepla a jestli to bude o pár dní později je úplně jedno, však je půlka listopadu a novodobá zima má průměr jaký jsem včera už napsal.

88
# 15.11.2024, 09:33

Volím variantu C..
zem bude prohřátá a pokud bude padat i v nížínnách, tak většina roztaje
Co tak koukám, tak spíš nejvýraznější srážky budou na J/JZ ..

# 15.11.2024, 11:04

andy206
Já bych řekl že spíš horký jihozápad než teplý. Ty barvy jsou jak z tropů

# 15.11.2024, 11:18

je z toho pekny houno no :D
Vitr zadnej, snih zadnej a ani zima moc nebude, to pri imverzi tu byla vetsi :D
Uvidime v pondeli tak

# 15.11.2024, 11:54

Mění se to každý výstup, počkal bych ještě do pondělí ráno a pak začal víc věřit tomu nebo tomu :cool:

33
# 15.11.2024, 12:57

andy206
Jo ty výhledy jsou vážně zajímavé. Ani bych neřešil, že se tam někde hrne teplý vzduch, protože je to zatím daleko a koukněte na ansámbly, na tohle období jsou děsně rozhozený, ale mnohem zajímavější mi přijde to teplotní rozhraní a další TN které by z toho mohly vzniknout. I když ne pořádná zima, tak aspoň 1 větší zásyp je podle mě docela pravděpodobný.

Náznak oteplení tam je, ale řada ansámblů je stále v nižších teplotách, zdroj: meteociel.fr
306
# 15.11.2024, 13:50

John Deere
Na vítr je spoleh, ten tady bude na 100%, ale už by jako fakt mohlo něco srážek spadnout, teď mě to sice při pracech za zahradě a těžbě glomalinu vyhovuje, ale takovéhle výpadky nemám moc rád, v podstatě od druhé dekády července jen 4 dny se smysluplným deštěm v půlce září, jinak úplný kulový za třetinu roku, to je příšerná statistika (pardon postiženejm povodněmi).

Úplně o ničem
# 15.11.2024, 14:07

23.11. v sobotu je tady ve výhledu v teplotách třeba pro Zdar nad Sázavou 1 nad nulou a pro Brno 0 stupňů. To hovoří za vše, jak jsou ty delsi výhledy tady spolehlivý.
A sníh Brno 5 cm a Zdar 8. Absolutně nechápu jak se to teda počítá :D

# 15.11.2024, 14:20

zimník1

Zimníku, možná to nechápeš, ale když se podívat na mapu T850, tak pochopíš, že je tam postup teplé fronty. Logicky tak déle a více chladněji bude v Brně, které je v dolině a zde se otepluje velmi pozvolna. ;-)

Takže výhled pokud beru synoptiku je správný, stačí se podívat jen na detaily.

33
# 15.11.2024, 14:21

Aidamko.
Přesně... A ať ta teplá fronta nakonec klidně přijde, zase to přinese nějaké zajímavé projevy jako ledovku nebo i sněžení.

No ale fakt bych nedělal závěry. Modely můžou udělat ještě zajímavé korekce na celé předpovídané období. Někdo už má jasno teď, to chápu, ale vždycky je plno variant a občas vyjde něco zajímavějšího.

# 15.11.2024, 14:27

zimník1
zimníčku tak chceš tu zimu nebo jseš pokrytec a chceš tepla?
Snad budou supersněhy, gfs na teplých frontách dává hodně.

88
# 15.11.2024, 14:49

Když vidím ten výhled teplot tak tady se sníh rozhodně neudrží.
.spíš to bude v dešti..spíš je šance od 500 m + :snih:

# 15.11.2024, 14:56

Pánové díky za objasnění. Já nejsem žádnej odborník. Jasně že chcu sníh a zimu.

# 15.11.2024, 15:24

TomasMost
Trefa!:D

Jinak, za sebe jsem rád, že končí nekonečná inverze ..
Bude se něco dít a může to být celkem zajímavé..
Konečně dynamičtější, střídavé povětří

127
# 15.11.2024, 16:23

Ecák má teď odpoledne ve výhledu nejnižší denní maximum +3°C. Takže na ledový den to úplně nevypadá.

# 15.11.2024, 16:38

John Deere
Tak jsem asi hlupák, ale za to, že mě pravopisné chyby praští do očí, nemůžu. Vychovalo mě tak psaní blogů tady na In-počasí. :D

Jinak, ten příští týden vypadá zajímavě, tak jsem zvědavý, co z toho nakonec bude. U nás něco padalo už v noci na dnešek (včetně včerejšího večera a dnešního rána), ale bylo to jen občasné a slabé (střídal se déšť, déšť se sněhem a sníh, ale ten sníh samozřejmě nezůstával). A dalo to jen 0,3 mm srážek. Ovšem i tak, chvílemi se jednalo o první čisté sněžení tohoto podzimu u nás.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.