Diskuse o počasí Ochlazení a sněžení s možnými TN v týdnu od 18.11
Kokos342
Ano ICON z 12 UTC u nás 7mm, realita necelé 2, byl určitě nejblíž, ale přesto to nakonec spadlo ještě kousek východněji. Navíc dost přecenil srážky v Bílých Karpatech má tam 15mm, realita je max 8mm. Z modelů byl ale určitě nejblíž. Nejvíc mimo byl Aladin a bohužel taky na něm založená výstraha.
Z, SZ proudění mělo navrch, odtlačilo to celé více k JV..
Z té brázdy od JZ nasněžilo ve Francii, v Německu, na jih ČR , Vysočinu se to ani nedostalo a více srážek bylo pak především od slovenských hranic dál , v jižním, JZ proudění..
V podstatě se ta dvě proudění navzájem vyblokovala a srážky zredukovala, přímo nad ČR, s čímž se víceméně počítalo , až na ten východ Moravy, tam dávaly predikce přece jen více mm/cm .
Francois
tak ono ta níže hlavně narazila do Alp, který ji komplet zničily. t nějakých 988hPa na 998hPa a obnovila se až za Alpami, takže by se sem ani nic nedostalo, navíc nebyl blok od východu, aby se stihla protočit a srážky vysunout více na sever. vše to uhání po Jet streamu na V a SV
Kokos342
navíc nebyl blok od východu, aby se stihla protočit a srážky vysunout více na sever. vše to uhání po Jet streamu na V a SV
Ano, přesně o tomhle jsem tu psal asi dva dny zpět..
Že to často utíká spodem na východ přesně z těchto důvodů..
Kvůli Z, SZ jetstreamu je to unášeno rovnou pryč.. tedy na jih Čech a nad Vrchovinu to jetstream už vůbec nepustí..K SV se to začne pak více vysunovat pro nás už pozdě, už příliš daleko na východě.
Ta níže byla ve velkém presu, měla tvar stlačené elipsy, stlačené jetstreamovou Rosbyho vlnou..
tak prý je na severozápadě víc sněhu jak na jižní moravě, no dobrá, asi to beru když nám krušky vytváří a podle modelů to vypadalo katastrofálně na nula nula nic bloky.
nám tady přes noc vymrzly cesty a tak to drží i při lehce kladných teplotách. akorát ten vítr je fakt otravný
Krásně jasno a mrazivo, až na ten ledový vítr, zítra to s ním bude ráno o dost horší, ješte zbyl ze včera lokálně sníh ve stínu nebo mně na záhonech, ale ten má už jiné vlastnosti. Tolik řečí a dopadlo to všechno jinak, ale jsem za to rád, pár mm by to srážkově stejně nevytrhlo a jen zbytečně ztížilo práce venku v týdnu při oteplení.
Tady dnes prakticky nemrzlo, krom lehkého propadu pod nulu po půlnoci a teď už atakujeme +2 a to mám v místní předpovědi min -2 a max 0 a i na zítra.
Vyšlo samozřejmě a přidal se , ty 2 cm dostávají těžce zabrat.
Od pondělí by nemělo vůbec mrznout, to nám tam pak začíná ta meteozima, ale ještě se to může změnit.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.