Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

# 13.02.2025, 19:17

Kombi
Nebyl.. Zkusím někdy ;-)
Jj, je to z Lužné přes Rudu do kopečka.
Jsou tam pěkný, docela velký lesy, nahoře u Rudy..

# 13.02.2025, 19:57

Francois neznám, kombi je slušný uživatel i na jiném fóru. Chlapci svá malá ega si hoňte jinde.

603
# 13.02.2025, 21:06

Jaký byl leden 2025 ve světě přináší Berkeley v tomto moc hezkém článku - https://berkeleyearth.org/january-2025-temperature...

Jinak taková zajímavost - La Nina by vždy měla přinášet "ochlazení" resp. nižší tepl. odchylku po předešlých El Nino měsících (fokus nyní na leden). Letošní leden tomu vůbec neodpovídá a naopak je "rekordně teplý". Je otázkou, zda-li je to kombinací "slabší resp. jiné" La Nině, rekordně silnému PV atd. A nebo jednoduše oteplování začalo zrychlovat. Závěrem otázka - jak bude vypadat další leden (či jiné měsíce), až nastoupí El Nino? Uvidíme za nějakou dobu ... (aktuální predikce vidí slábnoucí La Nino do neutrální fáze ENSO cca až do konce roku, ale to je zatím daleko).

11
# 13.02.2025, 21:44

-20°C v maximu?
Tak to snad né 😂. Apríl je ještě za dlouho.
No je mi jasné, že se jedná o chybu, a že ta nula navíc tam nemá co dělat.
Minimálně mě to zvedlo náladu👍, když už musím trpět angínu.

# 13.02.2025, 21:45

Sype nám tu tak silně, že nejde ani vidět :D

# 14.02.2025, 06:44

vALSORAJ
Jj, Kombi je v pohodě, ale co ty jsi za existenci, to těžko říct..
Asi nový velitel a koordinátor zdejší diskuze, 😀 s 18ti, slovy osmnácti příspěvky za 13 let tady na fóru..Hmm mm...
Tak děkujeme kluku za radu, omg :D
Jinak výhledy aktuálně vypadají, že ze severního proudění se to v příštím týdnu přepne rovnou do jara..
No proč ne..

14
# 14.02.2025, 07:41

Francois
Ale výhled srážek nula nula nic..

# 14.02.2025, 08:07

kozacik
Ano, zatím to tak je..
Letošní rok je zatím na srážky velmi chudý..
Snad to v jarních měsících bude lepší, tam to bude nejvíc potřeba..

478
# 14.02.2025, 09:22

Francois
Tak jsem na to kouknul.. za leden mi to dalo 18,2mm a za únor zatím 14mm bída veliká..no, psal jsem tady o tom 20.2. že se to má rozjet od jihozápadu - západu, že to ukazuje konec blokací, no snaží se je to protáhnou v asi nějaké nižší intenzitě do začátku března, tak uvidíme, zda ten březen napíše nástup jarního módu, či to bude nadále po šedivou vládou, ovšem je pravda, že den už je o poznání delší, slunko nabírá na síle.. takže vzhůru do Vámi založeného nového tématu o jaru, fakt to je, že za dva týdny končí zima, ani mi to nějak nepřišlo, že už je to třetí měsíc...

# 14.02.2025, 20:04

palma
Srážkově je to velká bída, to je fakt, zase je ale potřeba vzít v potaz, že výpar byl v letošním lednu a únoru opravdu minimální a minimálně zde byla zem po delších obdobích bez deště krásně vlhká. Z hlediska větru je letošní zima v nížinách také velmi klidná, dokonce bych řekl nejklidnější, jakou pamatuji, většina dní byla pod vlivem TV a pokud se vyskytlo západní proudění, tak nebylo příliš dynamické. Teď se to ale bude lámat, protože březnové slunce už inverze nepovolí, minimálně ne ty klasické "šedavé"

19
# 14.02.2025, 22:03

Frantis95
Souhlasím, žádné stromolamy za zimu nebyly, možná jeden dva menší. I při té časté inverzi paradoxně nebyl zásadně špinavý vzduch. Patnáct, dvacet let dozadu si ostravská aglomerace vybírala limit 35 prachově nadlimitních dní už někdy v únoru. Naměřené byly i hodnoty kolem 700 mikrogramů prachu ve Věřňovicích.
Letošní zimu byla regulace vydaná jen jednou a to snad jen na dva dny. Snad pozitivní výsledek kotlíkových dotací. A taky známka útlumu (Liberty) průmyslu a obměna vozového parku. No a kdoví, jestli i Poláci už nejsou takoví ropáci.
Pravda ale je, že ta inverze tuhle zimu byla většinou od J a JZ. Ten sychravý a špinavý SV moc nebyl.
Končím emisní okénko 🙂

# 14.02.2025, 22:35

Konecne slusnej mraz, je jasno bezvetri a snehova pokryvka, aktualne -10.5

14
# 15.02.2025, 06:46

John Deere
Tady -2.8

# 15.02.2025, 08:25

To vypadá konečně nadějně. Jaro a teplo se blíží :slunce:

19
# 15.02.2025, 09:22

Přijdu si jak někde v Alžírsku. Ještě mi chybí články na téma "Pozor, sníh je chladný" nebo "Pozor, nechoďte ve sněhu v sandálech, bude vás to studit". 😒

# 19.02.2025, 14:06

Tak pánové pomalu můžeme hodnotit zimu. Za mě letošní zima v Písku byla nejhorší za můj život. Období prosinec až únor se vyznačval povětšinu inverzním charakterem počasí s minimem srážek. Za toto období jsem naměřil 15 ledových dní, kdy nejnižší teplota byla zaznamenána 19.2.2025 - 10,9st. a nejvyšší denní + 13st. 25.12.2024. Počet dnů se se sněhovou pokrývkou 0, napadl max. 1 cm sněhu na půl dne na teplé frontě. Aby jsme nemuseli ani jednou prohrnovat chodník se mi za 46 let tedy vážne nestalo.....jinak byla za mě zima nudná, bez nějakých zajímavých zimních epizod a s teplotami, které nebyly extrémní ani na jednu stranu.

37
# 19.02.2025, 17:25

Pocitově hodnoceno; když vezmu v potaz i nadcházející mírně nadprůměrnej konec února, tak zima z pohledu zimy vlastně nic moc. Nebýt této epizody, tak by zde nebyl ani jeden větší mráz. Čeho zde bylo hodně, tak inverze, která se postarala o to, že často (mírně) mrzlo a o to, že tato zima přece jen nebyla tak nadprůměrně teplá jako několik minulých zim. Chyběly ale i na druhou stranu teplé jihozápadní profuky. Srážkově bída, párkrát zejména na začátku prosince a ledna zapršelo, míňkrát zasněžilo a to ještě s výjimkou této epizody roztálo. Co se týče větru, tak vlastně ani nějak pořádně nefoukalo. Prostě až na pár výjimek smrádek, klídek, mulda a šeď.

# 19.02.2025, 22:16

Zimoblb
Když něco napadlo, tak počet dnů se sněhovou pokrývkou nemůže být 0. Tím ovšem nechci obhajovat tuto zimu, je špatná, hlavně období řekněme od půlky prosince do půlky února, to zima v podstatě jako by ani nebyla. Nějaké ty světlé momenty tam byly, myslím tím hlavně tyhle mrazy (v kombinaci s tím, že i leží souvislá sněhová pokrývka) a taky sníh na začátku prosince. Ale je to málo. Každopádně zimu jako celek ještě nehodnotím, stát se toho může ještě poměrně dost.

# 20.02.2025, 06:27

Zatím u mně zima lepší než posledních několik na zpět. Rybník zamrzlý na brusle a jiné aktivity 2 měsíce v kuse. Sněhu bylo málo. Když napadlo přes 20 cm tak rychle slehl a další nepadal. LD bylo u mně dost. Několik desítek. Nepsal jsem si záznamy tak nevím přesně kolik. Nejchladněji tento týden v pondělí -21, úterý středa -22 a dnes -19. Mrazy proběhli pěkně. Slunečno bylo také dost oproti jiným zimám.

# 20.02.2025, 09:18

Pavell88
Škoda,že nemáte přesnější počet LD,několik desítek je už hodně široký pojem,já jsem Trutnov viděl jen z auta,jako malý kluk,když jsme jezdívali za rodinou do Horní Malé Úpy (Pomezky),kde tetka pracovala v hotelu (tehdy Družba).Dole byla “poštovna”,kde bydlela paní s opicí (4 nohou),život uteče,jak voda,ale vzpomínky zůstanou:)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.