Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Vokr
Ecák s tím vpádem stále počítá, každopádně je nesmysl teď vycházet z jednotlivých výstupů modelů, jak to bude bude jasné až za pár dní.
Frantis95
Je fakt, že opakování scénáře z roku 2018 by nebylo vůbec špatné. Pokud by nebyly pozdní jarní mrazíky, bylo by to super. Každopádně teď v posledních dnech za mě bylo ideální únorové počasí, hodně slunce v noci mráz, přes den lehce nad nulou, to se mi v tomhle období líbí.
Ondráš*
Placatku mám doma v kredenci a to je asi tak jediná placatá věc které věřím...
Fakt NE.. pěkná hezká modrou barvou oplývající koule zeměkoule je prima, placka nemá nárok.... ale krychle by byla taky prima...
..
Omlouvám se za off topicky (nebo topinky?), už s tím končím..
Už mi ty neustále se střídající anticyklony lezou na nervy! Na bruslení dobrý, ale obávám se, že bude na jaře sucho. Chce to srážky. Sníh tady byl naposledy před měsícem. A nedejbože, aby byly jarní mrazíky.
.
Dnes ráno u nás -9,7°C, na naši nadmořskou výšku je to fakt dost!
Maxima 7,2°C
Tomu říkám amplitudy!
wyc
Nové dlouhodobé predikce ECMWF již jsou k disposici zde:https://charts.ecmwf.int/?facets=%7B%22Range%22%3A...
Ve své podstatě, potvrzují nadprůměry a to od března 2025 až do konce výhledů, do června, ohledně srážek je tam vykreslen průměr.. ( to bych nebral směrodatně, víme jak je těžké předpovídat srážky na týden dopředu, čili, tendence je v normálu).. La Nina má rychle končit na začátku léta a pak plynule přejít +- neutrálu s výhledem El Nino v převaze..
takže to je naprostá zkratka.
Jinak je tam desítky výstupů a parametrů, kdo tomu hoví, tak se koukne a uvidí..
palma
Kdepak, ECMWF má dlouhé výstupy i z 12UTC, kratší jsou pouhé ze 6 a z 18 a výstup z 12 propad arktického vzduchu dáva, i když to hlavní by bylo více na východ viz obrázek. Každopádně ono se stejně uvidí až za pár dní, jen je zajímavé tyhle malůvky modelů sledovat.
ota
Tak jsem si to ověřil, na wettercentrale mi to z nějakého důvodu propojuje vzájemně tlačítka z výstupů 6:00 a 12:00 s tím, že to stále otvírá ten výstup z 6:00.. pěkná cipovina, tak jsem přepnul na weatheronline.. a tam vše o.k. díky za upozornění..
p.s. jedna zajímavost po ránu.. leden 2025 globálně nejteplejší v historii...https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-letosni-l...
Kolem toho 20.2. stále velký rozdíl mezi ECMWF a GFS..
Norové tam stále dávají bazén arktického vzduchu s teplotou v 850hPa i pod -20°C, který se má přesunovat z říše zla nad střední Evropu..
GFS naopak pozvolný nástup spíše jarní cirkulace..
Mně prostě přijde až absurdní, aby v nížinách bylo v druhé půlce února -20 °C. Ono už i v tyto dny, kdy je jasno a není sníh, tak vidíme jako to slunce přes den tahá nahoru do plusových hodnot a naopak v noci k takovému vymrznutí pod -10 prakticky nedochází. To by musel být sníh, aby to šlo níž a přes den nešlo tak vysoko a ten se nekoná a konat zdá se nebude brzké době. Dále když je zataženo, jako dnes, tak sice je přes den chladněji (hlavně pocitově), ale nedochází moc k nočním mrazům. No a hlavně teď už každým znatelně slunce na obloze stoupá a den se prodlužuje, tedy šance na arktickou zimu se budou od té půlky února výrazně snižovat. Ale na druhou stranu samozřejmě, vyloučit se 100 % nedá skoro nic.
Tak třeba někoho, kdo si nechce nebo neumí najít nějaký data, k tomu chladnému přelomu února a března 2018.
Doksany za to období 6LD v kuse
Brno Tuřany 8LD v kuse
Ostrava Mošnov 13LD v kuse
Nejnižší maximum v tom období:
Doksany -3,5°C 27.2.
Tuřany -8,3°C 27.2.
Mošnov -9,4°C 27.2.
Průměr maxim 25.2.-2.3.2018
Doksany -2,27°C
Tuřany -6,03°C
Mošnov -7,43°C
Nejnižší teplota z těchto 3 stanic, Mošnov dne 1.3.2018 -18,6°C
Zdroj ČHMÚ
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.