Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
díky absenci šedé muldy jsou rána slušně ledový a odpoledne naopak slunce žene teplotu maximum turbulenc, takže máme velké amplitudy, kdy ráno klepu kosu i já a naopak odpoledne je na mikinu
Oba hlavní modely "stabilizují" oblast TV, oba v podstatě mají mohutnou výši na S až SV od nás, po celé dva týdny, co to ukazuje. Srážky, pokud ve výhledu nedávno byly, teď už prakticky nejsou. Na druhou stranu oba shodně počítají s postupným prochlazováním, kdy ke konci výhledu by teploty neměly jít ani přes den nad nulu. Dokonce ECMWF ukazuje něco jako -6 TMax a -20 TMin, sníh nesníh. Takže pánové, dokupte pastičky na myši a jed na krysy, začne se to stěhovat dovnitř. "Očistné" holomrazy, po kterých roky voláme, jsou tady. Aspoň se konečně ukáže, jestli je něco pravdy na tom, co se na každým rohu povídá: "Veškerý havěti je tolik, protože v zimě to nevymrzne."
Btw, "linie kontaktu" mezi TV a TN bude se srážkovým polem hodně nízko na jihu, vypadá to na sněžení v destinacích jako Albánie, Řecko, Sýrie, Libanon... Tož uvidíme.
Zahrádkáři, zakrýváte za velkých holomrazů záhon s česnekem? Já to nikdy moc neřešil, tady v podstatě vždycky ochlazení doprovodí nějakej sníh. Tuhej mráz bez pokrývky jsem kvůli česneku dlouho neřešil...
Špagety zimu vylučují, jenom Opery odpalují dolů ale to je všechno.
PV nic neudělá. Sláva zimě v Dubnu a Květnu.
ludvicek
Snad ne, to je obrázek nějakého 18., 19. února a víme, jak to umí modely trefit. ECMWF to teď vidí tak, že se sem dostane východní složka ze Sibiře, GFS konzervativně počítá s o něco teplejší variantou, že to sem půjde od JV. Každopádně ať tak nebo tak, myslím, že lokality typu Kvilda, Volary, Rýmařov, Rolava, Štítná nad Vláří můžou dávat zajímavé hodnoty.
Francois
Já mám odrůdu, která klíčí obvykle v půlce února, ať je teplo nebo zima, i když jsou třeba na záhoně ještě hromádky sněhu. Jak bude ale hlína prochladlá a promrzlá, věřím tomu, že ještě počká.
Mrazy do -10 neřeším, jen mám trochu strach, aby ho větší klendra nějak neoslabila. Nějaké protimrazové fólie ve sklepě ještě asi najdu...
kuba
Ta masa chladného vzduchu má být tentokrát opravdu studená a také rozsáhlá. Pokud by měl pravdu ECMWF, tak by teplota ve výšce 850hPa šla pod -20°C, což se nestává moc často a mohlo by to znamet opravdu silné mrazy. Taky ten studený vzduch ale může skončit někde na východě Evropy nebo nás ovlivnit částečně, jako to má GFS, každopádně to asi bude zajímavá situace. Já se teda přiznám, že po nějakých rekordních mrazech v druhé polovině února úplně netoužím.
ota
Na druhou stranu, za posledních 10 let byly ve 2/2 února pořádné mrazy jen v r. 2018 a zároveň to byl jediný rok, kdy nedělaly bordel jarní mrazíky. Ve formě holomrazů by to stálo za prd, ale pokud by se to vyblblo teď a v 1/3 polovině března, tak by to bylo jedině dobře, třeba by to pak dalo v dubnu pokoj.
No, kouknul jsem se na ty propagované špagety a je to tam divočina, plus tedy GFS mi dává minimum přes noc -7 na konci výhledu, což tu bylo i dnes a včera, plus tedy výstup ECMWF z 00:00 dává zimu, ale... takže tak, doporučuju kouknout jak to vidí hlavní a kontrolní běhy..
, takže jak to bude?
charlie1
předpovídaný vývoj PV se nám poněkud změnil, holt letos je to držák, ten PV...
PV je v současné době silnější než průměr ERA5 a předpokládá se, že zůstane silnější než průměr (podle průměru GEFS).
31 z 31 členů má silnější vír, než je průměr na poslední krok předpovědi (2025-02-20 06:00:00)
Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 0%
Tolik ohledně víru, teď tam spíš úřaduje a bude úřadovat blokace..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.