Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Takhle to vidí odborníci z ČHMÚ:
„Předpověď na neděli (00-24):
Zataženo, na severovýchodě zpočátku oblačno. Postupně od jihozápadu sněžení, i intenzivní, které bude přecházet do deště, i mrznoucího. Večer v jihozápadní polovině území ustávání srážek. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, v Čechách místy až +6 °C. Slabý, postupně místy mírný jižní vítr 3 až 7 m/s.
KOMENTÁŘ METEOROLOGA:
Očekáváme mrznoucí déšť s tvorbou ledovky, i silné”.
Tady ještě něco z PV, je tam vidět, jak je letos silný a prochlazený a jak se pere s tou anomálií.. z jedné strany má být závan tepla a z druhé prochlazení tak velké, že nestačí stupnice.. čili prochlazený na více jak -90℃ (ta bílá barva).. to jsem zatím neviděl..
dodosek
To je situace dříve běžná i klidně 2-3x za zimu, v poslední době spíš vzácná. Byť listopad/prosinec 2023 byl v JV polovině republiky dobrý.
Tahle situace by byla jackpot, GFS si s tím hraje už několik dní, ale takhle týden dopředu tomu dávám míň procent než má Pito z Mostu alkoholu. Tolik štěstí nám nebude přáno.
Aidamko
Dík
Dejvas
No, vemte si, že PV je vlastně taková velká cyklóna, čili co by jste čekal při zemi za teplotu, když je nahoře extrémní zima...co způsobuje, že ten vír je tak rychlý a studený nahoře.....prozradím.. dole ve 2m by tou dobou mělo být až +10...( což je odchylka od normálu prakticky stejné hodnoty tedy o +10)
Aidamko.
Já na to narazil náhodně.. rozklik jsem si PV a koukal, že jim asi blbne grafika, a pak jsem kouknul jak to vypadá den dva před tím a bylo jasno.., jinak to povrzuje i Ventusky (který z toho asi bere data) plus v té teplé části dává už teplotu +3 stupně v těch 10hpa (k 16.1.), což už zní zajímavě, ale nechci to zakřiknout.. dělá to teď v předpovědích otočky o 180 stupňů... tak čekám..
Dejvas
Tak já to beru z teplot nad mořem, když ta teplotní bublina štrejchne pevninu, je ten rozdíl hned řádově větší, jo, to je jasný..dobrý postřeh..
Tak zase vysvětlím, pro změnu já.. když by ten PV šel do kolapsu, tak těch -90 nekecne na zem, ale přestane být držený ten studený vzduch při zemi, v nižší výšce, a ten se pak rozlije, čili, naštěstí ne ten s -90 stupni, to bych teda nechtěl zažít.. to by mi prdly i čočky na brejlích.. No vidíte, každopádně tato zima předvádí zajímavé situace, pěkná data a pod. a přesto je to podle některých zima na odpis.. (nemyslím Vás)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.