Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy slabé sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

37
# 01.01.2025, 21:07

Aidamko.
No měl jsem možná ještě zkouknout ansámbly, je totiž možné, že existuje větší nejistota a můžou se ty předpovědi dost překopat, třeba i trochu do zimy.

Jinak jsem koukal AO -, NAO -, PV je silný jen ve výšce na 60° rovnoběžce podle zonálního větru, takže šance na zimu by relativně měla být.

Hodím to sem. :)

37
# 01.01.2025, 21:10

Tak asi trochu klasika...

Ochlazení krátké (relativně výrazné) - jistota

Oteplení rychlé a výrazné - jistota

Dále - velká nejistota

Takže se to bude ještě vybarvovat, snad i trochu do zimy a ne jen do tepla.

ansámbly, zdroj: meteociel.fr
# 01.01.2025, 21:23

Aura_
Po tom 8.1 z toho grafu čtu, že můžou být jak mrazy, tak teplo.

VHK
32
# 01.01.2025, 21:25

Omlouvám se za ty některé komenty,prostě už mě to taky sere,že poradna zima ne a ne přijít...každopádně díky za některé vaše rozbory jsou super,jde vidět že tomu rozumíte:) kéž by se to ještě nějak překopalo a dalo to aspoň týdenní epizodu mrazu i se sněhem..jinak aladin s teplotou úplně mimo teď,ukazuje mi že má být 0,5°C ale reálná teplota venku je -4,6°C

37
# 01.01.2025, 21:33

VHK
Podle mě šance je, ale bude to tak na hraně. Je větší šance, že bude průměrná zima nebo lehce výraznější, ale zároveň velká šance, že bude slabá a mírná s opakovanými rychlými a výraznými otepleními.

zimník1
Po oteplení, ochlazení, ale už ti tam rychle nabíhá nejistota, takže vlastně nevíš co přesně bude.

Ale ty skoky jsou celkově slušné, teďka studený profuk a pak teplý, půjde to rychle.

# 01.01.2025, 21:41

palma
Jo ten split vypadá velice dobře. Líbí se mi to, ale uvidíme co dál. Takhle to vypadá lala, ale uvidíme co další výstupy. Nicméně ta silná a trvající blokace tam bude, takže pro PV to bude jistě nemilé. To nastavení vypadá luxusně. Fakt parádně.

541
# 01.01.2025, 22:26

VHK
Aladin není mimo, jen to nemá moc jednoduché - aktuální situace spojená s větrem, který někde profoukne, někde ještě ne. Postačí se podívat na teploty kolem Tebe (+/-): Bystřice pod Hostýnem cca -3,0C, Vizovice -5,0 C, Držková dokonce -6,5 C. Trošku dále na východ - já ValMez aktuálně -0,1 C. Ale třeba takový Frenštát, který je "jen za kopcem" má aktuálně již +7,5 C. Vše díky větru resp. ne-větru resp. profuku.

https://www.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/OS/KW/...

Tak, a teď si promítni ony stanice na mapu a uvidíš, jak moc se to na relativně krátké vzdálenosti mění. A nic proti, pokud se dívám na Aladina na mapku, pak přesně toto také maluje. Přece neřešíme přesnost na kilometry apod. ...

Plus i mapka zde na In-počasí, aktuálně ty teploty resp. barvičky jsou pestré :)

PS. taky mne štve, že zatím zima nic moc, ale snad to ještě přijde ;-):snih:

VHK
32
# 01.01.2025, 22:37

andy206
Jj jsou to fakt velké rozdíly na malé ploše,jinak díky za vysvětlení...no na ten příští týden jsem fakt zvědavý,nebo spíš na tu druhou půlku.

541
# 01.01.2025, 22:56

palma, Aidamko. - ohledně PV, co aktuálně maluje v 10 resp. 30-50 hPa a co by pak mohlo nastat. Pokud to chápu správně (a snažil jsem se to pochopit i z rozboru Judaha Cohena, ale nejsem si moc jistý ...), pak by daný scénář přinesl zimu s větší pravděpodobností (znovu) do Sev. Ameriky a pak Euroasie. Pro nás v Evropě by bylo klíčové, jak by se vytvořila Skandinávská blokace resp. TV v této oblasti. Je pravděpodobné, že z vyšších hladin by byla snaha propsat daný stav do hladin nižších. A zde mám trošku obavy co by zase u nás ve střední Evropě vzniklo ... možná něco podobného, co bylo nyní přes vánoční svátky do konce roku?

A četl jsem správně, že čím silnější a delší TV u Grónska tím vyšší pravděpodnost narušení PV a vyšší pravděpodobnost SSW? Tzn. to, co nyní (možná) nastane, by mohlo být zajímavé a klíčové pro další vývoj PV tuto zimu ...

# 01.01.2025, 22:59

andy206
A četl jsem správně, že čím silnější a delší TV u Grónska tím vyšší pravděpodnost narušení PV a vyšší pravděpodobnost SSW? Tzn. to, co nyní nastane, by mohlo být zajímavé a klíčové pro další vývoj PV tuto zimu ...

Přidám komentář z dopoledního zamyšlení.
Mimochodem ta blokace and Grónskem bude velmi zajímavá, protože se začne vepisovat i na tlaku na PV a jak včera rozebíral Judah Cohen, tak to velmi výrazně zvyšuje šanci na náhlé stratosférické oteplení. Ještě štěstí, že ta blokace tam bude setrvalá a poměrně silná. GFS kupříkladu jede pozvolné známky splitu, ale souhlasím, že je to ještě daleko. Nicméně je to lepší než nic. Nicméně ty náznaky v 10hPa jsou poměrně dost, ale dost výrazné.

Ano, ano. Blokace nad Grónskem, zvláště je-li dlouhodobá, zvyšuje výrazně šanci na SSW, takže jsi to pochopil správně. ;-)

15
# 02.01.2025, 00:37

Nene, zimy nejsou, co bývaly a bude teplo 🤷‍♂️

# 02.01.2025, 06:24

Dle aladina by jsem měl mít teplotu +4. Realita je -2. Trutnov by měl mít +6 a realita -2,5. V Krkonoších už teplota padá. Tak snad nebude profuk a zůstanu mírně pod nulou a nebo jen lehce nad ní. Jen jsem dopsal přišli srážky. Má pršet teď po ránu a naštěstí padá sníh.

# 02.01.2025, 07:22

K zamyšlení je taky to sněžení na neděli 5.1. Některé modely dávají pro moji oblast až 15 cm, jiný vůbec nic :D přitom je to za pouhé 3 dny :D

37
# 02.01.2025, 08:56

Tady jsou novější ansámbly. Celkově to vypadá, že šance na zimu se možná zvyšují a mohlo by se to postupně překopat do relativně výraznějšího zimního módu. Dává to smysl, protože AO i NAO jsou v záporu. Škoda že neexistuje jistota.

zimník1
V neděli ráno bude docela větší mráz, ale to oteplení ve výšce bude tak rychlé a výrazné, že něco takového nehrozí. Přejde to akorát do mrznoucího deště a potom bude už nad 0°C.

183
# 02.01.2025, 09:36

Aura_
Hlavně v nedeli ráno napadne za chvíli i kolem 5 cm sněhu a pak by mělo do večera pršet a podle Iconu by tady teplota do nějakých 7 vecer neměla jít nad nulu než to stihne profouknout,tak to na těch silnicích bude vypadat.
Jinak u vortexu už zase žádné rozdělení na 2 víry není co tam bylo včera.

# 02.01.2025, 09:44

ty srážky v neděli tam jsou docela extrémní. zatím zhruba půlka by měla spadnout ve sněhu a půlka v mrznoucím dešti. je to zatím i na hraně extrémní ledovky, ale nejprve sníh a pak led, to potěš koště pro dopravu. profoukne se to až v pondělí ráno.

37
# 02.01.2025, 10:59

Ty ansámbly nic neřeknou. Nová aktualizace to zase spíše oteplila. Jasněji bude až za několik dní. Pořád celkově velká nejistota.

kuba
Podle mého názoru hrozí spíše silná ledovka, nežli sněhová pokrývka, ale uvidíme. Myslím, že to prochlazení v noci na neděli bude dosti výrazné a proto pak hrozí velké komplikace.

37
# 02.01.2025, 11:06

TheRealStormCZE
Neděle bude asi dost zajímavá. Výrazná teplá fronta dokáže v zimě udělat neplechu a přinést až extrémní projevy. Stačí se jen podívat na ten graf, jak se prudce ochladí a pak naopak oteplí v hladině 850 hPa. Takové prudké změny nevěští nic dobrého.

# 02.01.2025, 11:07

zimník1
Ono totiž se neví jak se rychle oteplí ve výšce. Pokud se oteplí pomalu, tak většina srážek spadne ve sněhu. Nicméně pokud se oteplí ve výšce rychle, tak vzhledem k frontální inverzi bude v Brně až do pondělní půlnoci mrznout, tak hrozí tvorba silné ledovky! Oteplit se má až v pondělí ráno!

433
# 02.01.2025, 11:11

kuba
Však jsme se tu včera bavili, a napsali, že se uvidí, že to bude mizet a pokud budou nadále podmínky, je předpoklad, že se to tam bude objevovat znovu, jak to dopadne je vždy otázné, obzvláště letos, kdy tam hraje mnoho hráčů pro a mnoho proti... jak v hokeji..:)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.