Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

541
# 28.12.2024, 19:54

palma
k té QBO - já úplně teda nevím, o jaké "tamní komunitě" píšeš a tudíž ani nevím, kde se co a jak probíralo (a kdo a jak odpovídal na případné otázky). Každopádně já jsem citoval (tweetoval) meteorologa, kterého občas sleduji a beru jeho tweety za seriózní. Jinak pod tweety byly obrázky, jak které fáze v kombinaci s El Nino / La Nina můžou ovlivnit PV resp. pravděpodobnost SSW. Viděl si je? Pro jistotu je přikládám. Jedná se o NOAA zdroje, tzn. dle mne jasná odpověď, která fáze QBO v kombinaci s Nino 3.4. má větší statistický význam na možné SSW.

A jestli se cca před měsícem řešilo to, že se ke konci prosince má přepnout QBO ze Z na V, pak ok. Jestli tehdá předpovědi / modely toto viděly, tak se jim to vyplnilo :)

PS. ono je zajímavá diskuze pod jedním z těch tweetů mezi meteorology. Např. srovnání modelů, které ukazují akt. sílu La Nina - model CDAS má akt. hodnotu cca -1,5 (více, než jiné modely).

PS2. jak píše správně Aidamko, člověk musí se naučit hledat ty "správné" resp. věrohodné informace na twitteru. To se člověk časem naučí (když dané uživatele sleduje) a hlavně poslouží i popisek daného uživatele, kde pracuje apod. Za mne je twitter v tomto fajn a přináší vždy nejrychlejší informace, diskuze apod.

V / Z fáze QBO a spojení s MJO
V / Z fáze QBO + La Nina/El Nino a dopad na SSW
# 28.12.2024, 20:17

No s "tamní komunitou" na twitteru. Ono člověk si hlavně musí dobře vybírat co čte a najít ty odbornější uživatele, protože kolikrát tam píše kde kdo a ještě k tomu totální nesmysly. Dva roky zpět předpověď QBO si už nepamatuji a popravdě ani to, co kde kdo psal na twitteru. Nicméně bych kvůli tomu neházel celý twitter do koše, najdou se tam opravdové kapacity. ;-)

PS: To spojení s MJO a QBO je andy velice zajímavé, děkuji ti za něj. :)

433
# 28.12.2024, 21:20

Aidamko.
No, ono je to o tom, že jsme se tu bavili o tom přepínání už 8.11. https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-11-7403-Jaka_bud...
kde jsem na to poprvé upozorňoval, a abych byl přesný.. QBO není nyní východní, ale je v sestupné východní fázi, tedy není zatím "přepnuté" čili ne v plné síle.. o to taky jde, La Nina byla na začátku prosince okolo -0,5 max v regionu3,4.. ostatní regiony ještě méně, takže jsem uváděl, že je to strašně na hraně, jak je to k dnešku, nevím, uvidíme 5.1. na aktualizacích..
Jinak právě statistika vztahu východní QBO a LA Nina byla i zde: https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-... a psalo se tam toto jako výsledek statistiky: Celkový efekt je pak chladnější anomálie nad Spojenými státy, Kanadou a Evropou... čil, když se QBO přepne (přepíná na západní) jaký to bude mít efekt.. stejný?:!!: A dále se píše, že zima pod La Nina je pro rozpad silného PV příznivější než El Nino, a je li La Nina na neutrálu? poukazuju na to, že ty podmínky jsou, dle mne, na hraně ( navíc připomínám ten vstup do statistik, který dělá sluneční maximum, nebo to už také neplatí?) těch souběhů a vzájemného působení.. o to mi jde, čili nějak rezolutně tvrdit, jak to dopadne, je ošidné.. opět dle mne.,.

12
# 28.12.2024, 21:59

Po dnešních neskutečně zimních malůvkách od GFS jsem skutečně zvědavý na výstupy v dalších dnech. Ochlazení by nemuselo být ani moc na sucho, tak uvidíme!

433
# 28.12.2024, 22:11

Vokr
No, z hlediska příštích dvou a možná i tří týdnů to vypadá docela pěkně zimě, koukal jsem se i na NAO a AO.. teda AO leze ukázkově do záporu a hluboko, NAO si tam lebedí.. v záporu, takže už to je positivní..:), jak to bude dál? :zz:

# 28.12.2024, 22:14

Tak hlavně minimálně dva týdny bude setrvalý stav BLO+, či BLO- s NAO-, takže zimní počasí bude převažovat a srážek by mělo být taky dost. Pak se uvidí co dál. Myslím si, že zimní počasí vydrží s přestávkami do konce ledna. Pak těžko říct, protože se začne propisovat vortex a je to jedna velká neznámá. Vrchol toho hlavního dle mého bude 10-16.1., zvlášť pokud vyjde dobré nastavení BLO, pak by to mohlo být velmi zajímavé. :cool:

Nicméně teď to vypadá celkem stabilně, takže minimálně do konce roku se zdá, že nebude zatím moc co analyzovat, tak aspoň nebudu zabírat půl stránky na diskusi. 😅

90
# 28.12.2024, 23:31

Aidamko.
Zima se rýsuje celkem pořádná..ale těch srážek ve výhledu moc nevidím.. otázka je, kolik a kde napadne.. převážně to kreslí pro oblast JZ/ Z
Kdyby napadlo aspoň 10 cm v nížinách bylo by to super pro vláhu ✅
Protože ty holomrazy jsou naprd..sice to spali veškerý bakterie a víry, ale nebude to ono.
Hlavně aby si užili dečka ❄️⛄🛷

# 28.12.2024, 23:44

JUGOCV
Jestli se studený vzduch dostane hodně na jih, je šance, že se vytvoří TN a to bude hukot jestli nabere správný směr. Tak jak to bývalo dříve. Několik dní mrazy a pak z ničeho nic TN a zásyp. Šance tady je. Jen aby se to zase nějak neposralo.

# 28.12.2024, 23:52

Modely jsou v celkové shodě, takže by to tak mohlo zůstat. GFS má nicméně již druhý den v řadě takovou hezkou pravidelnou odchylku ve výstupu 18Z, kdy tam kombinuje trochu až nesmyslně vše dohromady. Uvidíme co v dalších dnech, ale ochlazení od 2.1. je víceméně jisté. Dál už to začíná být také velmi pravděpodobné. Jinak ve výstupu 18Z je nesmyslnost hlavního běhu dokreslená tím, že je nejteplejší. Control a střed běhů je v maximech o nějakých 5°C níže. OPER nasázel v tom výstupu 18Z teda nesmyslů požehnaně. :D

Určitý problém možná co se tak dívám může způsobit tlaková níže nad východním Atlantikem. Pokud by šla hodně severně přes Biskajský záliv, tak by to mohlo být pak poměrně komplikované. Pro všechny, kteří dělají závěry z jedné věty, tak tím nemyslím zrušení mrazů, ale celkově nejistoty hlavně kolem srážek. Nicméně mezitím bude severně mohutnět tlaková výše, takže sklouzne dolů směrem do středomoří a to by pak mohlo při troše štěstí vystřelit TN na sever. Nicméně i tak je jistá míra opatrnosti na místě.

No pokud to vydrží i v dnešních výstupech, tak se o tom rozepíšu. Tyhle proměnné bývají velice zajímavé.

# 29.12.2024, 07:04

No s nočními výstupy se nám to trochu začíná rozcházet. Zatím co u Ecmwf jsou ansámbly vyrovnané a očekávají celodenní mrazy a shodují se na tom, tak u GFS narůstá nejistota mezi OPER, průměrem a Control. Stará meteorologická pomůcka praví "když oper nadskakuje nade všemi ansámbly moc nahoře, porovnej s Control výstupem, pakliže je na opačné škále, porovnej s ECMWF a dalšími modely". GFS v OPER výstupech teď dva výstupy po sobě maluje naprosté nesmysly, že se tomu podivuje i pár lidí na Twitteru. Jestli jeden den je někde tlaková výše s 1036hPa a druhý den tam je TN, tak je s tím modelem něco zle a začíná mu klasická nesmyslná zimnice, kde se zacyklí v nesmyslných propočtech. Nicméně jinak já ho mám na tyhle blokační synoptický rád, ale nesmí se zacyklit. Proto říkám, že když oper nadskakuje, tak prostě vyčkat a porovnávat. Nicméně určitou pomůckou je fakt, že v chladnějších výstupech je GFS s běhy a podmodely srovnán.

Přikládám porovnání modelů GFS a ECMWF v T850 a pak ještě rozházené trio u GFS. Ten rozdíl je výrazný, stejný jako v běhu 18Z. Rozdíl v T850 je dokonce 15°C v některých dnech. :zz:

No pokud to během dnešních následujících běhů bude pokračovat, tak se na to mrknu podrobněji.

V Ansamblech GFS je vidět naprostá nadsazenost Operu nad Control modelem a průměrem.
Teplota v 1,5km dle modelu ECMWF dne 8.1.2025, zdroj:meteologix
Teplota v 1,5km dle modelu GFS dne 8.1.2025, zdroj:meteologix.
# 29.12.2024, 08:13

Aidamko.
Já jako naprostý laik vidím, že GFS a ECMWF je v dost výrazne neshodě. Tak jak píšeš. Asi ještě není nic jistého a bude to boj. Já jako pesimista ten boj vidím ve vítězství toho co nechceme tak jak to je zvykem v posledních zimách :!!:

174
# 29.12.2024, 08:36

zimník1
V neshodě je pouze OPER vs ostatní špagety + ICON a Ecak...
oper jede sice samý sněhy, ale to co má icon a ecak by stačilo

# 29.12.2024, 08:42

zimník1
No neshoda je jen u GFS. Tam se liší základní trio, ale jak jsem psal, tak ta neshoda nemá pevné základy. ECMWF a ICON se výstupy a běhy poměrně shodují, takže zatím jasně převažuje zimní varianta. Jo sice se říká, že nikdy neříkej nikdy, což se může stát, že se to nějak potentuje, ale tentokrát by to stejně došlo dříve či později.

Jak se večer dostanu na počítač, tak tu problematiku osvětlím.

# 29.12.2024, 08:53

Aidamko.
GFS si tam hraje s dráhou TN, potažmo polohou rozhraní, kdy v aktuálním oper běhu ho tam zvedá zpět k severu, posléze ovšem tam má opět jeho posun k jihu, a chladné SZ, S proudění..pak zase k severu..
ICON a ECMWF tam tu teplejší mělkou výduť nemají..
Přesnou polohu rozhraní na týden dopředu je těžké , až nemožné určit..
Ono se to nějak vytříbí, jak píšeš, dřív nebo o pár dní později to ochlazení s velkou pravděpodobností stejně dorazí..
Bude to zajímavé sledovat..

# 29.12.2024, 09:27

Kokos342
Pro Ostravu ta predpoved GFS a ECMWF moc snehu zatim nema.

# 29.12.2024, 11:49

Francois
Přesně tak, přesně tak.

9
# 29.12.2024, 12:15

Já už automaticky předpokládám, že se něco pokazí a vzejde z toho situace, co nebude stát ani za zmínku :D Takových malůvek TV u Grónska nad 140 hodinama bylo v modelech za posledních deset let spousta. Jenže pak je v reálu slabší nebo/a více západněji a pro nás z toho vzejde profuk od jihu. Jsem zvědavý co teď, Ecák zimu drží, ale hlavní běh je jeden z nejchladnějších mezi ENS a vyskočilo tam i dost teplejších běhů kolem 6.1.

GFS dává opět nezimu v nejnovějším výstupu, ale vše lepší než tahle inverze, kdy se nedá dýchat.

# 29.12.2024, 12:38

koukam na špagety gfs a myslel jsem, že se mne tam nacetl jinej den, a ono ne, to je neuvěřitelná otočka, ne v jednom z běhů ale kompet překopaný špagety…

# 29.12.2024, 12:45

gfs asi na něčem jede když mají ostatní modely zimu a jediný gfs ochlazení na dva dny a pak teplo, no doufám že tam vrátí večer zimu

VHK
32
# 29.12.2024, 12:48

No,jsem fakt zvedavej jak to od toho 5.1. dopadne,jeden den celodenní mrazy a teď zase teplo,neskutečný jak si s tím modely pár dní před absolutně neví rady... PS:vsadil bych si že vyhraje opět teplo...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.