Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ráno déšť, dopoledne od západu ustávání srážek a nástup teplého proudění

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

148
# 04.12.2024, 07:47

palma
Tak aspoň ta La Nina je definitivně potvrzená.

No a v tom únoru je to tak na hraně, červená čára Ecáka je někde u Ostravy. Čistě statisticky vzato, věřil bych, že se nakonec prosadí teplejší varianta. Asi nebude rovnou průměr za únor +7°C jako loni, ale tipl bych si, že do záporu nepůjdeme.

# 04.12.2024, 12:51

Na.Guru
S tím počítám, že to bude max poprašek mokré břečky, v posledních letech už jsem hodně slevila z nároků na to, jak by mělo vypadat zimní počasí a už jsem ráda i za to, když se můžu pár hodin alespoň koukat, jak z nebe padá něco bílého. To, aby se to něco bílého i udrželo na zemi, to by bylo přání asi příliš smělé :D

11
# 04.12.2024, 12:58

No ale tak trochu přichladili vůči těm prvotním předpovědím. Tak třeba trend bude pokračovat. Zatím sníh není ani v Alpách příliš......

479
# 04.12.2024, 13:22

xeno
No, spíš bych řekl, že to posunujou, nejdříve to mělo být s brzkým nástupem zimních projevů a mrazů již v polovině listopadu, pak na začátku prosince, a teď tedy rovnou v únoru..:D.. uvidíme, zda nepřekvapí již leden, ale furt ještě když tak zbude třeba začátek března a tak...

# 04.12.2024, 21:38

Má někdo vysvětlení proč těm modelům většinou vychází předpověď, která předpovídá teplo, ale když předpovídají zimu, tak to většinou nevyjde?

19
# 05.12.2024, 09:13

brezen31
Mně to přijde, že modely ve výhledu třeba 2 týdnů počítají s něčím, co bych nazval přímou variantou. Jakože foukne od severu, buch a bude zima. Ale ono se tam vždycky najde povícero překážek, že to tak snadné a přímé není. Tu se protáhne hřebínek, tu se nížička víc sploští a už to není SZ, ale JZ/Z a tak. Je to zajímavý sledovat, jak se ty výpočty mění v čase. Asi není v silách programátorů to vyštelovat.
Počasí se vší tou energií, silou a proudy, to je tak složitej a komplexní systém, že to ani nikomu nevyčítám. To snad ani přesně předpovědět nejde...

# 05.12.2024, 12:12

Dejvas
Tak k cemu se ty výhledy prezentují. Je to úplně na nic. Modely se sjednotí vždycky tak nějak den před situací.

19
# 05.12.2024, 12:39

zimník1
Asi abysme my zoknačumilové měli co sledovat a o čem drbat 😁
Zase je třeba uznat, že dlouhodobý výhledy coby jeden časový celek vycházejí, když se simulujou pohyby vzdušných mas, jevy typu NAO, ENSO apod. To, že je zima jako celek třeba o 1,5 stupně teplejší, jim vychází náramně.
Ale že za 10 dní skutečně napadne 15 čísel sněhu, jak to teď kreslí, asi ještě dlouho nikdo nezvládne předpovědět. A až to AI dokáže, přijdeme o tu příjemnou nejistotu, že se to celý může změnit a může být za dva týdny jinak, než se to teď jeví 🫠

2
# 05.12.2024, 12:54

Dejvas
Dlouhodobá předpověď jim vychází jen pokud je skutečnost v tom intervalu cca +1,5°C nad normálem.
Například, těch +6°C letos v únoru, tam ve výhledu neměli ani koncem ledna.

19
# 05.12.2024, 14:07

chatar
Souhlas, únor byl fakt extrém, co ocenili jen ti, kdož stále topí v módu manuálního přikládání.

Ale koreluje to s tím, co jsem psal, že pořád vše může být jinak než nám počítače počítají. To, že to má spíš tendenci v reálu jít do teplých extrémů, je věc druhá.

Mě to každopádně udržuje ve stavu očekávání a mírného optimismu, že i když jsou sezónní predikce na zimu červený a srážek max průměr, tak že přece jen přijde pár solidních vpádů.

Btw. já bych tu spíš než sníh teď potřeboval pár dní brutálních holomrazů. Přemyšováno až běda...

479
# 05.12.2024, 14:12

Dejvas
Dejte pokoj s AI.. to budu nas.anej už 14 dní před Vánocema, že budou zase na blátě..:D, jinak dneska bude po 17:00 velká aktualizace na ECMWF stránkách, jelikož je 5.12. a k pátému každého měsíce to vydávají, už to bude docela směrodatné do konce ledna a možná i do února, uvidím, co to napíše..plus další servery taky něco ukáží..

19
# 06.12.2024, 00:51

palma
Tak jaká?

19
# 06.12.2024, 18:05

Tak palma se vykrmil a uložil k zimnímu spánku. Taky řešení, jak přežít blátivou zimu 🤷‍♂️

196
# 06.12.2024, 19:22

palma
Taky bych rád věděl jaká je ta aktualizace ECMF :D

196
# 06.12.2024, 19:27

Gfs tam teď dal 2 dny před Vánoci arkricky vzduch od severovýchodu 😃další výstup tam bude zase něco jiného.

# 06.12.2024, 19:32

kuba
gfs tam dal… to je vaše zdejší legendární:)…mě se líbí to vaše nadšení i když jsou to jen pohadky… ale jednou to vyjit musi budeme tomu fandit;-)

12
# 06.12.2024, 19:59

charlie1
už je to tam druhým výstupem ale stále moc daleko

379
# 06.12.2024, 20:51

kuba
No fuj, to snad nevyjde. To by skutecne vysledky celeho roku zkazilo. Nakonec precijen nemusi byt prumerna rocni teplota v CR letos +10 °C a vice. Nicmene tady jsou aktualni predpovedi pro Prahu:

GFS:
https://www.wetterzentrale.de/en/show_diagrams.php...

ECMWF:
https://www.yr.no/nb/v%C3%A6rvarsel/daglig-tabell/...

Ale co vidim, tak vubec nejsou ve vystupech teploty nad +10 °C. Ledove dny tedy take az po pulce prosince, predtim ne. Ale snad to nejvyjde.

19
# 06.12.2024, 22:27

kuba
Tohle by bylo vítězství Pyrrhy - ledové sucho od východu. Takže takový hezký vánoční pozdrav do myších děr, ale tím ta pozitiva končí.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.