In-počasí | In-počasí
Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou hodně oblačnosti, ale už jen málo srážek, v noci častěji mráz

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

# 21.02.2025, 17:26

Tak 10centaku v breznu muze napadnout jako nic, hlavně v noci, ale vetsinou jeste ten den roztaje nebo druhy. Zazil jsem 20cm v rijnu.
Vetsinou to tak byva, srazky jsou na jare uz silnejsi a zacinaji byt bourkove charakteru, ted si nemuzu vzpomenout jak se tomu rika jinak.
Takze verim tomu, te nejvic snehu bude az v breznu.

18
# 21.02.2025, 18:08

John Deere
Je to stejný efekt jako na začátku zimy (viz např říjen 2009 nebo listopad 2023), kdy je Stř. moře ještě teplé, tak zkraje jara už je zase teplejší. A jak takhle v předjaří foukne ledový vzduch z rozpadajícího se PV nad oteplující se vodu, vzniká toho víc, co u nás spadne.

Letos je super, že to díky mrazům ještě všechno spí. Takže jestli příští týden napadne 30 čísel mokrýho, jen dobře, protože je sucho
Moc tomu ale nevěřím. Modely zase začnou oteplovat a ubírat srážek, takže nakonec 10 mm v dešti bude úspěch.

441
# 21.02.2025, 18:27

brezen31
A jakým způsobem hodnotí zimu ČHMÚ a ostatní meteorologické služby světa? Které měsíce tam mají zahrnuté v průměrech apod?,, mimochodem, stejné měsíce ohledně ročních období mají třeba i na Srí Lance, v Afrických zemích, v Tichomoří, jižní Americe, atd..... také se tam tomu říká jaro, léto , podzim zima a je to od - do.. a po sněhu tam třeba není ani památka.. už hodně dlouho..čili, ještě navrhujete i tam to brát podle astronomie? Proč? třeba na rovníku to už vůbec nemá smysl..Je nutno se na to dívat i v globále.. daleko na severu by jste zimu ohraničil jak? Na jaké měsíce? Půlrok a půl rok? asi? Prostě je to jasný etalon, tak to je..

# 21.02.2025, 23:36

palma
Tady je někdo chytrej. Prostě se tak domluvili tak to tak berou. Říkám, že si můžeme vybrat:) Březen bych do zimy počítal, zvlášť, když může přinést nejvyšší sněhovou pokrývku celé zimy a může ovlivnit počet ledových dní a tak dále. V minulosti býval březen ještě chladný s častými projevy zimního počasí, nyní jsou zatím zimy teplejší.
Na druhou stranu astronomická zima je podle mého názoru blíže k realitě. Já jsem od dětství naučen, že jaro začíná 21. 3., léto 21. 6., podzim 23. 9. zima 21. 12.

U nás délka dne hraje podstatnou roli.

Co byste odpověděl, kdyby se vás někdo zeptal jaká byla nejvyšší sněhová pokryvka zimy? V té zimě by přišlo 28. 2. večer trvalé a silné sněžení, které by trvalo dva dny a 2. 3. bychom měli 50 cm sněhu.
Odpověděl byste takto: Nejvyšší sněhová pokrývka byla 28. 2. a to 15 centimetrů, ale na jaře jsme měli 50 cm. TO by byla blbost ne:)

666
# 22.02.2025, 00:02

brezen31
Ono se za zimu nemusí nutně považovat ty 3 zimní měsíce, ale to chladné období v roce říjen až duben..
A nejsem si jist že existuje nějaký meteorolog který by počítal teploty a průměry podle astronomických období.
1 zimní měsíc: 22.12-21.1.jak by ty měsíce musel lámat v tabulkách.. 😏

# 22.02.2025, 00:18

brezen31
Nevím,proč by vyjímečně nemohlo nejvíce sněhu napadnout brzy z jara nebo na konci podzimu,než v samotné zimě,kdy bývá srážek nejméně.Pro mě jsou podstatné průměrné teploty,1.12. - 21.12. jsou určitě nižší než 1.3. - 21.3. a 1.6. - 21.6 budou zase vyšší než 1.9. - 23.9.,takže zase podle mého názoru je blíže k realitě meteorologická zima i léto ;-) Ta Vaše ještě zima 1.3 - 21.3. teplotně odpovídá období 10.11. - 30.11., přitom zase ta Vaše zima začíná až 21.12.

# 22.02.2025, 08:18

palma
TomasMost
Samozřejmě.
Právě realitě a logice odpovídá více jednoznačně meteorologické dělení ročních období..
Mě už jako odrostlejšímu dítěti (a to jsem o meteo dělení ročních období neměl ještě žádný anunk) vždy přišlo divné, že zima (kalendářní) začíná teprve až nejkratším dnem v roce a pak už jen prodlužování dne a slunečního svítu a léto až tím nejdelším..a pak už jen zkracování..
Vždy jsem si říkal, že tyto mezníky by měly být logicky spíše někde uvnitř období..
A jednoznačně, dlouhodobé průměrné teploty nám dávají jasné vodítko.., nikoli nějaký srážkový či teplotní úlet v březnu nebo v září..
TomasMost , díky, krásně , srozumitelně a logicky popsáno, vysvětleno.

441
# 22.02.2025, 09:33

Francois
Tak a já tu mám jednu jobovku, a když si ji přečtete, zjistíte, že je vše jinak... jako s tím zimním obdobím.. a mimochodem, jedná se o varování již pro jaro.. aby zase něco nevzniklo, jako..https://living.iprima.cz/bestie-z-vychodu-zmrazi-j...
(beru to jako bulvární zprávu, již jen pro ten titulek, ale i ten bulvár mluví o jaru..)
Karel83.. a které měsíce budeme považovat za jaro, za léto, za podzim? Jako každý rok jinak? Podle toho jak bude v reálu? Beru to, že vylezu v říjnu ven.. ono tam po ránu bude +2, a řeknu.. "to je zima" ano je to slovo zima, kterým jsme označil pocit, ale realita je ta, že je podzim, jako dané roční období..takhle to chápu já..
Březen31
Nebudu tu rozebírat to, že je někdo "chytrej".. dle vaší teorie by bylo nejlepší, změnit dataci, tedy 21.března, přeznačkovat na 1.března a roční období by bylo O.K. :D.. pěkná blbost, že? Mimochodem, od kdy je kalendář členěn tak jak je? Na tom se domluvili meteorologové? Taky asi blbost, že?.. takže tak, asi..
tady něco praktického k tomu kalendáři apod..Protože 12 astronomických měsíčních cyklů je jen asi 354 dnů, řeší se vždy rozpor počítání dnů v kalendáři, aby se srovnal rozdíl mezi čistě lunárním kalendářem a roční dobou a tím se solárním kalendářem. Tím se ovšem naruší sledování měsíčního cyklu a z "měsíce" se stává formální kalendářní měsíc. Pravý, astronomický měsíc pak označujeme jako "lunární" (astronomický) měsíc.
A tím fakt už končím své komenty k této problematice.

# 22.02.2025, 10:01

Co se tyce srazek, tak ty vyhledy jsou strasne smutne..

18
# 22.02.2025, 13:20

Myslím, že to je hodně dětinská pře a souhlasím, že nejlepší je jí utnout.

Na jiné téma - co dělá Pévéčko? Nějaká šance na pozdnězimní/jarní vpády?

Upřímně, po zimě už ani netoužím, ale k bohatším srážkám fakt vzhlížím. Deficit se začíná prohlubovat.

441
# 22.02.2025, 13:37

Dejvas
PV jsem psal už do tématu o jaře, zítra to tam zkusím zase trochu rozebrat..Aidamka posedla asi jarní únava, takže si asi dává pauzu..;-)

# 22.02.2025, 14:21

palma
Meteorologické roční období je vymyšlené, aby to bylo jasnější.
Podívejte se ta první půlka měsíce většinou odpovídá tomu končícímu ročnímu období. První půlka září bývá velmi často ve formě doznívajícího letního počasí, první půlka prosince bývá často ve formě dozníajícího podzimního počasí, první půlka března dříve bývala často ve formě doznívajícího zimního počasí i v první půlka června je takový přechod mezi jarním a letním počasím.

Takže tak. Ale přece nemá smysl se o tomto hádat. Prostě tady řešme počasí.

# 22.02.2025, 18:35

brezen31
To bude nejlepší,my bychom tady měli ctít meteorologická roční období,do zimy spadají tři měsíce s nejnižší průměrnou teplotou a do léta zase tři měsíce s nejvyšší průměrnou teplotou.A když jste se výše ptal “palmy”,co by řekl,kdyby 28.2. začal padat sníh a v březnu by ho bylo 50cm,tak Vám jenom připomenu loňskou zimu,kdy nejvíce sněhu (až 60cm) napadlo hned 1.12.,což je pro Vás podzim,takže tentokrát Vaše odpověď by zněla “nejvíce sněhu napadlo na podzim”,ale to je přece blbost,jak jste uvedl výše.Podle mě není,o den dříve a mohli bychom říkat,že na podzim byla vyšší sněhová pokrývka (kromě hor),než v následné zimě.Takže ano,může se stát,ale posunutím zimy do jara si nepomůžete,ten extrém přeci může přijít i na jejím začátku,navíc proč zimě zvyšovat průměrnou teplotu a létu ji naopak snižovat…Nechme už to být,není to něco,o čem by se tady mělo diskutovat několik dní;-)

561
# 24.02.2025, 18:16

Na FB CHMU nový a hezký příspěvek ohledně srážek za dosavadní únor. Vypichuji:

" Jak můžete vidět v přiložené mapě, částečně v Beskydech, na ČM vrchovině, ve východní polovině Nízkého Jeseníku nebo v Orlických horách prozatím nespadlo ani 10 % dlouhodobého průměru srážek."

To sucho tu je opravdu velké a ty předpovědi ohledně přetrvávajícího vlivu TV (vydávány v min. týdnech a měsících) se jen potvrzují :(

Úhrn srážek v % od 01.02.-23.02.
441
# 24.02.2025, 19:12

andy206
Tohle je dobrý vidět, protože když tu u nás vlezu na zahradu, nebo do lesa, nevypadá to z hlediska vláhy vůbec špatně a je to vidět i na té mapce.. jinak bych určitě pochyboval, že třeba ty Jeseníky vypadají tak bídně. Bohužel, co jsem koukal, tak ani začátek jara nevypadá nějak srážkově bohatě, rozjede se alespoň západní proudění (jak to vypadá), do toho by to chtělo nějakou hezkou zakroucenou nacucanou TN, aby se tu protáhla.. jen doufám, že se pro změnu na týden nezastaví..Mám normálně ještě uplně plnou nádrž na vodu (16 kubíků) takže na jaro mám pěkný základ.
p.s. - ( jinak, doufám, že to tak nebude, ale hned za cca 12 dní ukazovalo GFS už dvakrát náznak omega situace, na pár dní..)

561
# 24.02.2025, 20:01

palma
a včera vyšlo povídání i na portále Intersucho, kde opět cituji kousek:

Intenzita sucha
"Intenzita sucha v povrchové vrstvě (0–40 cm) i nadále výrazně narůstá, zejména v již sledovaných oblastech. Aktuálně je v této vrstvě pozorováno počínající až mírné sucho v rámci téměř celé republiky s výjimkou části Středních a Západních Čech. Nejvíc výrazné sucho (výjimečné až extrémní) pozorujeme v Orlických horách, Jeseníkách, v Beskydech a v Bílých Karpatech, na Hodonínsku a také lokálně na Vysočině."

Zásoby ve sněhu velmi nízké, srážky resp. sníh ve výhledu také nic moc žádné. No, to nám ten rok 2025 (resp. končící zima 2024/25) nezačíná moc dobře. A bohužel ECMWF maloval a maluje stále převažující vliv TV prakticky týden co týden. Jaro má být teplejší a srážek spíše podnormál. To opravdu není nic pozitivního ve výhledu :(

PS. ty rudé barvičky na Intersucho se rozrůstají ...

PS2. ano, na řadě míst (řekl bych větší částí) Jeseníků je situace také slabá se sněh. pokrývkou a srážkami, viz obrázek (cca 65% průměru), Beskydy cca 32% ...

OL kraj a množství vody ve sněhu k 17.2.
# 24.02.2025, 20:26

andy206
Přesně tak. Sucho je místy už teď dost výrazné, a to není téměř žádný vypar a odběr vegetací. Pokud nepřijdou výrazné srážky /a ty ve vyhledech nejsou/, tak bude ze suchem velký problém.
To si však většina lidí neuvědomuje... slapnou někde do bahna a pro ně je dost mokro...

# 25.02.2025, 07:27

palma
Ta omega situace znamená co, palmo? Teplo a sucho?

134
# 25.02.2025, 07:55

Aldy1977
andy206
Je spíš zajímavé, kde se to sucho rozvíjí. Klasické suché oblasti, kam bych počítal ještě i svoji lokalitu, nejsou na tom s vodou špatně. Prostě ty hnědé a modré barvy na mapce v předchozím příspěvku jsou prohozené.
Takže lidi na jihu Moravy si řeknou, my máme ve studni metr navíc, tak asi není problém, protože když je u nás vody dost, jinde na tom musí být přece ještě líp.

ota
2492
# 25.02.2025, 08:05

ludvicek
Půdní nasycení je ovšem nejnižší na jižní Moravě, tohle je jen odchylka únorových srážek od normálu. Ono půdní sucho zatím není nikde, jenže touhle dobou bývá půda obvykle hodně nasycená, teď jsou ty zásoby opravdu plošně celkem mizerné a pokud vyjdou předpovědi, které počítají s teplým a suchým začátkem března, tak se to ještě zhorší. Tady na východně máme ve čtvrtek šanci na celkem solidní frontální vlnu, tak snad to klapne a trochu zaprší. Tady od začátku roku spadlo 31mm, což je fakt hodně slabé.
Spodní vody jsou aspoň zatím téměř všude nad průměrem, tam je pořád znát, že loni bylo srážek dost.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.