Tak u mě ve Středohoří se nečekaně ochladilo o 2°C (na -0,3°C), dnešní pozatí Tmax +3,1°C. Naštěstí srážky na nás už žádný nejdou a tě pár mm co spadlo dopoledne žádnou ledovku neudělalo, jen místy namrzaly kapky.
tady už spadlo pár kapek, ale zatím nic nenamrzá, ani na autech, ani na zemském povrchu.. icon na noc zvedl teplotu... jsem klidnější. V 5 cm je teplota +0,1 °C...
Už prší a výstraha měla platit nejdřív od 18 hod., teď teprve to začne být zajímavé, za 2 hod. projedu půl Vysočiny v inkriminované oblasti a dám vědět, teploty vesměs v celé V půlce Vysočiny mezi -1 a -2 °C. Online sledujte třeba na webkameře v Třebíči zde: https://www.trebic.cz/vismo/webkamera.asp
Yurri Výstraha naprosto v pořádku kolem půl 2 prošla přeháňka přes Havl. Brod a po 4 přes Jihlavu a slušně to namrzlo... Kdo je připraven není prekvapen
Beru zpět, byl jsem to zkontrolovat a na dlažbě to pěkně klouže.. jsem zvědavý na ráno.. srážek je tedy před námi hromada.. to bude hustý... myslím, že do práce opravdu nebudu spěchat, asi vyrazím až teplota povyskočí nahoru.
Silná ledovka začíná. Na západě Moravy a krajním východě Čech u Moravy je situace špatná. Ledovka je tu již hlášená z řady míst a déšť nabírá na intenzitě. Na stanicích navíc stále mrzne a teploty nerostou. V průběhu příštích hodin se může lokálně vytvořit vrstva ledu až 1 cm. To už je extrémní ledovka. Potom hrozí kalamita. Buďte velmi opatrní a v zasažených oblastech v noci nevyjíždějte. Při tak silné ledovce je nemožné cesty udržet sjízdné, obzvláště v noci.
Mno, tady do toho zbytečku sněhu mírně prší, a aktuálně je +6,6℃, takže ledovka nehrozí ani náledí akorát nechutný mokro zase..A ve výhledu takový lehce květen..
Aidamko1 Je možné, že při intenzivnějších srážkách se může přechodně k dešti míchat sníh, ale v druhé přeháňce to zase může být déšť. Neznamená to, že už bude jen sněžit. Ve výšce se k nám studený vzduch dostane až zítra.
Tady silný déšť, Šumava aktuálně zesiluje místy na radaru srážky do oranžových odrazů a na intenzitě je to tu znát.. Zde bezpečných +7,3°C, nicméně zem byla tak promrzlá na kost do hloubky, že i přes od rána vysoké teploty a večerní déšť je stále ještě tvrdá a bláto se tvoří jen minimálně...
Je to studená fronta, takže hádám, že se bude ve výšce postupně ochlazovat a přidá se i sníh... ecák to tak má. Teď 0,1 °C ve 2 metrech, musel jsem ve srážkoměru trochu přitopit..
taky už tu nějakou dobu pozoruju silničáře mířící do Chřibů..
Tady se teplota motá kolem 5°C, fouká mírný teplý jižní vítr. Led na rybníku nás za chvíli opustí . Zatím se srážky vyhýbají, alespoň bude méně bláta.. Nejsilnější ledovka bude prozatím asi na té Moravě a na Vysočině. Tak si to klouzání tam užijte, na některých fotkách na Facebooku to vypadá celkem dost nebezpečně už teď, tak opatrně. Ještě jsem kouknul na výhledy a ze sluníček se to přehodilo na inverzní počasí, to se mi nelíbí. Asi kompenzace podzimu.. uvidíme, ale mrazy už delší dobu nebudou.