Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Diskuse o počasí Ochlazení od 6.1.2024

# 10.01.2024, 19:50

MostMost
Souhlas. Vzhledem k tomu, že se počasí a teplotám, v jižní části Ústeckého kraje, věnuji dlouhodobě, nelze než souhlasit. Teploty jsou vysvětlené. Kde a jak měří kolega Patrik, není úplně jasné

# 10.01.2024, 21:30

Lerak2
Pod Resslem, 310m. n. m., řidší zástavba, zahrada
Je zde zkrátka chladněji no než v centru, nevím co se vždy tak divíte, jen jsem psal dnešní teploty u mě :)

41
# 10.01.2024, 21:50

Lerak2
On dneska byl ale i problém v tom, že se lišila teplota na pár kilometrů, u mě na severní straně Středohoří (jižně od Ústí) bylo maximum -2°C v 330m.n.m, v Ústí - Kočkov (375m.n.m) mezitím maximum +0,5°C, dole v Ústí (140m.n.m) zůstalo -6°C (pod inverzní pokličkou).
Ale byl jsem i 4km od mé pozice v 390m.n.m a teplota byla určitě nad nulou (alespoň pociťově ve stínu, teploměr sebou netahám :D ), ale jakmile jsem se dostal pod 300m.n.m, tak jakoby ledový "náraz" a chlad pociťově na těle. Hodně náhodilé rozložení dnešních teplot ve Středohoří. Ale ono to je stejně jedno, v Mostě mohlo být kolem nuly, lehce nad nulou - dle okolních stanic. Zítra bude ještě o něco tepleji - opět tam kde se rozpustí teplotní inverze.

# 10.01.2024, 22:08

LukasZH
Jo viděl jsem to dneska podobně. Přejížděl jsem dneska po poledni z Bíliny, na Most, do Žatce, a pak zpět na Lounsko. A stačilo lehce přejet pár set metrů, nahoru nebo dolů, a teplota se rychle měnila. Nejtepleji bylo od okraje Mostu směrem na Žatec, ale v Žatci dole u Ohře zase chladněji. Rozdíl 4 stupně. A vlastně podobně to bylo na hodně místech v republice ;-) Holt inverzní situace

# 10.01.2024, 22:15

PatrikMO
Já to chápu, že u vás může být chladněji, vzhledem k umístění, na kopci na SZ okraji města. Ale pak nechápu to, že tady často uvádíte, že jste v chladnější části obce, ale nevěříte teplotám na ostatních stanicích, kde logicky musí být o něco tepleji. Už jste to tady předvedl víckrát. Tím bych to uzavřel, není třeba tady víc prudit

# 10.01.2024, 22:27

Lerak2 PatrikMO MostMost

A pak je tady tohle.. viz. obrázek.
Prostě věřte svému čidlu! Anebo ČHMU, taky možnost.

Problém u takových členitých míst, když je jasno a nefouká: Už to že nefouká je problém protože neprobíhá výměna vzduchu, jasno pak udělá že ve stínu může mrznout a tam kde je slunce může být nad nulou. Pak kopce a údolí, které taky něco hrají.. A tepelný ostrov města...

wunderground
# 10.01.2024, 22:34

Peter Sedlák 1
Členitost města, podobně jako v Ústí n/L. V Ústí dneska rozdíl mezi dvěma stanicemi ČHMÚ, cca 7°C. A do toho inverzní zvrstvení a buď slabý vítr, nebo bezvětří. A pak má Most takové rozdíly. Holt města na okrajích Českého Středohoří ;-)

# 10.01.2024, 22:54

Lerak2
A kde jsem psal že nevěřím teplotám jinde. Proberte se. Psal jsem komentář jaké maximum bylo dnes u mě, načež mi kolega z Mostu odepsal že to je divné, má kolem 0. Já odepsal asi vliv zástavby, centra, slunce ..netuším. Ocenil bych, kdyby jste se přestal po mě vozit a staral se o svoji lokalitu někde u Prahy ani nevíme kde ...

# 10.01.2024, 23:36

PatrikMO
Já se po nikom nevozím, jen nemám rád, když se překrucují fakta. Napsal jste: Za mně ty stanice měří vždy víc, asi vliv slunce, zástavby... Tak jsem si dal tu práci, a podíval na umístění těch 5 stanic, zblízka. Na obrázku mají všechny -1°C. To znamená, kdyby tam byl nějaký vnější vliv, jsou teploty rozházené, jako teď večer, kdy je právě na těchto stanicích rozdíl 8°C. Což odpovídá už příspěvkům výše. Ty stanice jsou v okruhu někde přes kilometr. Rozdíl v nadmořské výšce cca 100m. Jedna na úpatí Resslu 340 m.n.m, daleko od zástavby. Nejnižší je na úplném okraji města, v zahrádkářské kolonii. Další je v zástavbě RD a stromů. Poslední dvě, jedna na úplném okraji sídliště, bez další okolní zástavby. A poslední je uprostřed zástavby panelových domů. Takže úplně různorodé umístění, ale teplota stejná. Za mně výborné měření ;-)

# 11.01.2024, 06:04

Dobré ráno. Dnes teploty na některých místech a čas : 5:25 - Ústí nad Labem Velká Hradební u OC Forum: -6 , 5:30 - Trmice: -7, 5:35 - D8 úsek mezi sjezdem na Trmice a na Teplice : až -9 , 5:40 - D8 Radejčín: pouze -5 , 5:45 - D8 sjezd Litoměřice: -5, 6:00 - D8 sjezd na silnici 16 směr Slaný : -7 .

# 11.01.2024, 06:26

Velké rozdíly i okolo Žacléře. Já mám -15. Žacléř má -5 a je 100 metrů víš. Vlek arakis v necelých 800 m.n.m. má už jen -1 včera velký rozdíl i na 500 metrech, měl jsem u vody -19 stačilo popojet právě ten kousek a -14. Bydlím v dolíku otevřeném na sever. Dělá to pak hodně. Kolikrát tu mám mráz v červnu. V červenci jsem zažil asi 2x a v srpnu každý druhý rok.

379
# 11.01.2024, 06:43

Lerak2
PatrikMO
Peter Sedlák1
MostMost
Pánové, nechci vám kecat do Mostu od Šumavy..;-)
Jen přihodím svůj názor, obecný názor k tomu, co píšete o teplotách při TV a slunečném počasí..
Při inverzním zvrstvení, jsou z měho pohledu 3 hlavní faktory které dělají opravdu velké rozdíly v teplotě na i malé rozloze..
1. Členitost terénu, nadm výška..
Stačí 50/100m rozdíl ve výšce a teploty se můžou značně lišit, v roklích, údolích nebo naopak na kopečku budou teploty jiné.
2.
Proudění vzduchu..Na kopečku, návětří svahu, atd samozřejmě fouká více a teplota tam přes den i v noci bude vyšší než někde níže v závětří..
3.
Slunce. Tím největším hybatelem s teplotami během dne je ale slunce..
Ne každý má stanici umístěnou na otevřeném prostoru, kam může slunce po většinu dne..
Spíše si myslím, že díky dříve hojně rozšířenému mýtu o tom, že teplota se má správně měřit zásadně ve stínu, je to právě naopak a hodně stanic mají ještě stále jejich majitelé ,, postaru,, v místech, kde na ně buď celý den nebo po většinu dne slunce nesvítí a tedy neohřívá povrchy v okolí stanice a od povrchů ani vzduch..
To vám udělá bez problémů rozdíl 2 i 3°C, a ty dvě stanice, jedna ve stínu, druhá na slunci mohou být od sebe jen pár desítek metrů, ten rozdíl tam bude..
Největší bude v dopoledních hodinách, kdy se po mrazivé noci vzduch ve stinných místech ohřívá mnohem, mnohem pomaleji než na volném, sluncem sálaném prostoru a ten rozdíl bude klidně třeba 4-5°C..
Lerák2
To, že stanice měří + - pár desetin v noci stejně, značí, že jsou zřejmě všechny vcelku přesně, podobně zkalibrované a i vcelku přesně měří..
Nic to ale už nevypovídá o jejích umístění stín versus otevřený prostor, takže porovnávat je třeba přes den, při slunečním svitu..
Stanice které v noci měří stejně, jako ty v blízkém okolí ale přes den nižší teploty, než ostatní, budou mít s největší pravděpodobností nevhodné umístění v nějakém stinném místě..
ParrikMO
Vaše stanice je po většinu dne osvícená sluncem nebo spíše ve stínu?


64
# 11.01.2024, 06:44

Opět jasno dnes a -10 takže tepleji než předchozí dny a od zítřka už se to bude pohybovat kolem 0 jak přes den tak přes noc jen -4

273
# 11.01.2024, 09:58

swan1
Ví to každej jouda, zásadně se měří ve stínu, jak si to zařídíte, je na vás, budkou, krytem, barákem, jen musí být dostatečné proudění kolem čidla (no problem). Posílám návod jak si vyrobit kryt za pár kaček, pan meteorolog to měří v 10m jako já na bytě, ale máme 3 zahrady a všude měřím jinak, někde mobilním čidlem, někde okenáčem, někde zahradním teploměrem, prostě flexibilně často i autem, na stacionární stanice není spoleh, což vidíme skoro všichni.
https://www.idnes.cz/technet/veda/mereni-teploty.A...

Jinak v neděli už obleva při Tmax. +1 až +2 a v týdnu má dorazit výraznější oteplení v max. +3 až +7, zejména v Čechách je to jistota, snad jste si opravdu nemysleli, že bude mrznout v kuse, jasné min. týden.


379
# 11.01.2024, 10:23

Yurri
Ví to každej jouda, zásadně se měří ve stínu,
Je to zcela naopak. Tohle už si myslí jen jeden jouda .:cool:
Plošně velký stín o rozloze desítek metrů čtverečních, nebo pouze radiačním krytem stíněné čidlo umístěné na slunci nelze strkat do jednoho pytle..
Tvoje liháče na zdi v celodenním stínu severní strany domů( přežitek z 50tých let minulého století) , tvoje nárazníky, tvůj nos 😂, to jsou naprosto odstrašující příklady těch nejhorších, zcela nevhodných způsobů měření.. Naprostého diletantství a nepochopení fatálního rozdílu mezi radiačně stíněným čidlem umístěným na volném, sluncem ozářeném prostoru a čidlem nebo teploměrem v celodenním, plošném stínu domů, stromů, atd...
Čidlo v radiačním, ventilovaném krytu, nebo v meteorologické budce na volném, od rána do večera sluncem osvětleném prostoru je správné měření dle meteorologických standardů..
S tím nehneš. A můžeš tu plkat ty svý nesmysly do aleluja..
Všechny tebou provozované způsoby měření jsou zcela nevhodné.. Máš to celý blbě. Dokonalá joudovina.
Už ti to tu vysvětlovalo spousta uživatelů..
Tak to je, ale ty to do smrti nepochopíš..

386
# 11.01.2024, 10:27

Dneska jsme tu na kopci jeden z mála ostrovů, čistě ozářených od samého rána, sluncem... a tak nám teplota hezky frčí nahoru, z -10 už jsme na -4,5.. jsem zvědav, kam to doleze, že bychom se po delší době koukli k nule? Ohledně dnů budoucích, když koukám, co jednotliví činitelé vlivu na počasí, robí, tak teda .. týden to bude určitě postupně stoupat, co bude potom, se dozvíme za ten týden.. koukal jsem na PV, jednou je tam hezky souměrný, pak v dalším výstupu nově rozdělený na dva víry, a to už se tam střídá čtvrtý den za sebou, a stejně s tím, jednou zima jednou ne..no den se pěkně rychle prodlužuje, období nejnižších průměrných teplot skončí na konci ledna, takže se přehoupneme do posledního zimního měsíce, pěkně to utíká, při té diskusi tady..:)
Swan1
Jedna poznámka, mám čidlo na autě a docela dobré, co vím, nicméně na průběžné měření je absolutně k hov.u, ráno jo, rozdíl -2 stupně, což by možná mohlo být, vzhledem k tomu že je 40 cm nad povrchem, ale, když jedu na nákup. kde strávím klidně i hodinu, a parkuju v podzemních garážích a tam je dle měřící tabule +12.. ( a to nelze rozporovat, mají tam určitě někde čidlo, že), tak za tu hodinu vlezu do auta a ukazuje mi to max +1 nebo +2 nad nulou.. takže ta setrvačnost je obrovská a v zimě nemá vůbec smysl, koukat za jízdy, kde to co ukazuje..

379
# 11.01.2024, 10:37

palma
To jsou samozřejmosti..;-)
Ta setrvačnost je obrovská, stejně tak i v létě . Je to opravdu k ho..u, ale někdo si holt přesně v tomto ,,materiálu,, prostě libuje :D

41
# 11.01.2024, 11:04

swan1
palma
Když tu zmiňujete teploměr v autě, tak mám taky něco k dodání. Ono jako asi jde i od výroby k výrobě a kvalitě, ale vždycky když někde s autem jsem a přijdu nebo jedu, tak vždy ukazuje +1°C oproti realitě (porovnáno se stanicemi ČHMÚ)) - samozřejmě v místě kde ty stanice jsou.. (Ústí Kočkov, Vaňov, Velké Chvojno, Teplice, Děčín atd..) Nepíšu zde trendem "Joo jsou -2°C, koukám na teploměr v autě" To ne :D:D Ale jako je pravda, že zrovna mě ten teploměr tam ukazuje vždycky +1°C rozdíl oproti realitě, vždycky. Jinak doma mám(e) uprostřed zahrady normálně čidlo v radiačním štítu. Jinak u nás dnes ráno -10,3°C, nyní to opět rychle stoupá (-4°C), dnes očekávám kolem nuly, lehce nad nulou teplotu.

# 11.01.2024, 11:27

Yurri
tak tuhle bludovinu jsem vážně nečekal :D
to by se měla napsat omluvenka veškerým ČHMÚ stanicím tím pádem

# 11.01.2024, 11:46

Yurri
Tak já vám dám obrázek a vy řeknete jestli to měří dobře joo? Počkejte jen se dostanu domu.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.