Diskuse o počasí Vydatné sněžení 1.12.-2.12
In-počasí
Němci to mají hodně citlivý. Už jsem několikrát viděl, že foukal čerstvý vítr od JV s nárazy 15-20 m/s, ČR zeleno a v Bavorském lese a Krušných platil i oranžový stupeň pro ty horské polohy. Ale ta červená na jihu Německa bude asi brutus. To není situace, kdy to jde od severu a zesiluje na severním návětří Alp. Tyhle zvlněné studené fronty mají svojí trajektorii a klima a ať si říká kdo co chce, ve většině případů jsou silnější na jihu Česka nebo jižně od ČR než opačným směrem nebo je to ve směru JV/SZ.
Tady zatím měříme jen 2 cm, všechny silnější odrazy se na poslední chvíli vyhnou na jih nebo zmizí, i když to pásmo jde trochu severněji. (sleduji hlavně Německý radar). Ale ono to teprve ještě v noci začne. Na Polabí bude zázrak, když to dá alespoň 10 cm. Už to hezky drží na chodnících a ochlazuje se. Tak uvidíme ráno.
Ten styl výstrah taky nechápu.
Edit: Už začalo slušně sypat a na vzdálené silnici už blikají majáky a výstražná světla.
Ultimátní supercela
Ano, jejich systém je více roztažený, ale ono to dává smysl - mít na severu Středočeského kraje aktuálně vše bez výstrahy je podle mě neodpovídající. A i v kontextu výstrahy ze začátku týdne, kdy tam byla i při mnohem slabším sněžení, které se navíc vyskytovalo při teplotách nad nulou...
U mě 12 cm za 12hod.tafy snad těch 30cm napadne?
Podle radaru se sněžení nasouvá i na SZ Čech, ale tady zatím skoro vůbec nesneží. Jak u vás na SZ?
In-počasí
Smysl nedávalo ani to, že tu oranžovou výstrahu pro jih Česka nevydali s větším předstihem už včera. Myslím, že už včera byla velmi vysoká pravděpodobnost, že na jihu Česka půjde o velmi vydatné sněžení.
Negan
Taky jsem koukal, ale to je jako s půlnočním výstupem, kdy se všichni zděsili, že to ubral a pak zase přidal. Tohle nemá smysl brát vážně. Konkrétně ta suma 24h od zítra ráno do neděle ráno projde ještě 3x aktualizací výstupů v 18h, 0h a 6h a nakonec tam může být zase něco jiného.
Predators2
Tady sněží
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.