Zatim se mi tomu nechce moc verit, a taky se to s kazdym vystupem meni skace to +- 5 stupnu a snih poruznu maze, ubira nebo pridava. ted tam mame na konci dokonce 2 ledovy dny a 11cm
Co tam ale je stabilne uz nekolik dni je to vyrazny ochlazeni.
No, zase jednou dost zajimava situace.
Diskuse o počasí První chladná epizoda nadcházející zimy 2023/24
zimník1
samozřejmě.. nezapomínej na to, že výhled modelů udává pouze trend počasí a ne přesné teploty.. pokud to ukazuje ochlazení, tak to ochlazení prostě dojde, ale intenzita bude ve výsledku samozřejmě a logicky jiná.
to samé oteplení - předpovídá oteplení na 10 dní dopředu = ukazuje to, že může nastat situace, kdy se třeba otočí proudění.
takže řešit výstup od výstupu smysl má, ale dávat příklad cm sněhu a přesné teploty je nesmysl
třeba být trochu realista. nejistota tam je obří, souboj tv nad portugalskem a toho vpádu. silně pochybuju, že se to nezastaví někde u hranic. nicméně by dle analogů měla padnout teplota do průměrů, takže nějaké ochlazení se uděje. nikdo nečekejte prosím 15cm sněhu, to je totální blud.
swan1
Za dobu mého pozorování od nás rehek odlétá (myslím odsud, z nížinaté oblasti) kolikrát až počátkem zimy. Tedy docela pozdě. Ale je pravda, že i vlaštovky tu občas máme ještě v listopadu.
---------------------------
Tady je zajímavý článek, kde autor píše, že někteří rehci-jedinci neodlétají vůbec (ve městech). https://www.ifauna.cz/clanky/3518-rehek-domaci-evr...
Miriam
Tady na Šumavě a v Pošumaví bývají rehkové pryč většinou do konce září..
Tedy spíše bývali..
Uvádí se , že rehek z ČR odlétá od konce srpna do října. Jenže to mohlo platit tak do konce 20.stoleti. Dnes je to všechno jinde.
Dokonce už bývají i pozorováni jedinci, kteří v ČR přezimují, sice ojedinělé případy, ale děje se to..
Vy tam ještě teď máte vlaštovky?
A máte opravdu doložené pozorování z listopadu? To by byl extrémní úlet..
Ornitologii mám jako koníčka od dětství
Edit: Teď ten váš dodatek čtu, ano, je to tak s těmi městskými...
swan1
s těmi vlaštovkami je to nepravidelně. Někdy odlétají dřív, někdy později (myslím ty naše, máme ve stodole několik hnízd). Ani to snad úplně nezáleží na počasí (resp. mohou odletět dříve, i kdy že je ještě teplo, a druhý rok při stejně teplém počasí mohou ještě zůstat). Ani s následným vývojem počasí jsem nezpozorovala žádnou souvislost (jakože by potom třeba byla tuhá zima). Letos jsem poslední vlaštovku viděla před týdnem. Teď už tady nejsou.
Kokos342
Tak aby nebyli, hmyzáci, když venku je léto, to je jasný..
Já se v práci dostávám každý den do kravínů, vepřínů apod..
Po celém jihozápadě, a nikde už vlaštovky ani jiřičky nejsou..je to tak 2 týdny, co jsem viděl pár opozdilých, které ještě dokrmovaly mladé před odletem..
Miriam
Asi jsme tu rozjeli slušný OT..
Radši to stopneme
No tak ranní výstup opět teplejší v poledne ještě teplejší tak aby vůbec nějaké ochlazení bylo,vůbec bych se nedivil že se to celé posune a bude zase a teplo až do nevidím.
Nestojím o zimu,sníh a mráz na to je čas ale ten průměr už by to chtělo a takové stálejší počasí,tohle je děs.Aby každý den člověk zíral na teploměr než vyjde z domu,jestli vetrovku jo a nebo ne....?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.