Miriam
Ano je pravda, že na Jižní Moravě jsou mrazy v říjnu vzácnější než jinde, ale rozhodně je předčasné psát o týdnu mrazů... je to velmi daleko. Nicméně co jsem koukal na Brno-Tuřany tak nějaký mrazový den se prostě v říjnu objevuje i tam. V posledních 10 letech teda opravdu málokdy. Každopádně zelenina a ovoce už snad bude vše sklizeno, tak by mě opravdu zajímalo co by mělo na zahradě zmrznout? Asi tam máte nějaké palmy či jiné teplomilné rostliny v květináčích, které na zimu přesouváte dovnitř?
Diskuse o počasí První chladná epizoda nadcházející zimy 2023/24
JohnBattler
Tuřany jsou stabilně chladnější než oblast na jih od Brna. Z nějakého mně neznámého důvodu. Během studií jsem tam jezdívala na praxi a pozorovala jsem to i osobně (hl. v zimě to bylo poznat).
Jinak na zahradě máme krásné papriky a také hromadu jiřin (pěstuju květiny na řez do kostela, takže je prostě potřebuju). Rajčata před mrazem posbírám, ale toho ostatního je ještě škoda. Mimochodem, loni jsem poslední červené papriky sbírala 10. prosince. Ještě celou bedýnku. To byl docela rekord, ale teď by to bylo zase hodně předčasné. Přízemní mráz neřeším, ale delší období mrazivých rán ve 2 m prosím ještě ne.
Miriam
ludvicek
jarjik
Je to relativně brzy, ale toto k našemu klimatu patří. Taky bych dal přednost ještě aspoň dvoum týdnům teplejšího počasí. Nakonec by z toho měl každý užitek. Nicméně pokud se současný trend GO stane standardem, což není ani zdaleka jisté. Mohlo by to už nastat v nejbližších (desítkách) let.
U nás se kromě první sněhové pokrývky chystá i ledový den. Trochu doufám, že to nevyjde. Sníh ať klidně leží od prosince do března.
tyhlety výběhy, kór od GFS se sněžením i do nížin v říjnu přinese teda informací jak toaletní papír. to prostě nemá šanci
roska01
Nebyl bych takový pesimista. Modelu GFS to občas vyjde, tak budeme doufat že to vyjde i teď
roska01
Tak to se vám omlouvám spletl jsem si vás s uživatelem TheRealStormCZE
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.