Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

# 26.01.2024, 20:16

Večerní výstupy potvrzují trend a zima je v nedohlednu. Akorát ICON zkouší skoro ledový den v úterý s tmax 1°C a středu s tmax 2°C. Ale GFS a Ecak davaji na oba dny tmax 5 a více takže moc ICONu nevěřím. On moc neumí maxima v zimě..

Víceméně nás tedy čekají v následujících dnech dvě období. Zítřkem začíná slunečné období pod vlivem tlakové výše s teplotami cca normálními až slabě nadnormalnimi což beru všemi deseti. Ovšem inverzní nízká oblačnost do toho jeste může promluvit a dostatek slunce místy zhatit. Uvidíme...

Od čtvrtka by se mělo více rozfoukat od západu a teploty budou silně nadnormalni a teplo ve dne v noci. Srážek by dle aktuálních výhledů moc být nemělo. Jak dlouho bude trvat toto období? To se teprve dozvíme..

169
# 26.01.2024, 21:00

JohnBattler
Icon tam kreslí nějaké mlhy a nízkou oblačnost tak proto tam má tak nízké teploty, záleží ale jestli se vůbec vytvoří.

3524
# 26.01.2024, 21:14

Já když vidím tu předpověď, dejme tomu od neděle do středy, tak se začínám bát, aby z toho nakonec nebylo celkem chladné období, s maximy jen lehce nad nulou, a s nízkou oblačností, případně mlhou. Doufám, že to tak tady nebude. Ale pomalu s tím začínám počítat :(

# 26.01.2024, 21:20

kuba
No právěže pro nás dává ICON slunečno a tmax jen 1°C tak to určitě nebude. Buďto bude dekl a teploty okolo 0 a nebo slunečno a půjde to výše. Víkend by měl být ještě v pohodě ale od pondělí bude ve výšce opravdu teplý vzduch a ty mlhy a nízká oblačnost budou určitě zlobit. U nás na to naštěstí moc netrpime, ale takový SZ Čech tam je ta pravděpodobnost vysoká....

387
# 27.01.2024, 09:48

Tak jsem se po dlouhé době kouknul, co to ukazuje na ten měsíc dopředu apod... když pominu "model" CFS, který opětovně překlopil do hodně teplého módu, který je nyní na dané měsíce vlastně stejný jako před zimou, a na na ty co tam neměl, je stejně teplý. Pak jsou následující parametry takovéto:
Polární vír.. po oslabení, které proběhlo, se má zvednout do nadprůměru , co s týče rychlosti.. ohledně prochlazení, má být v průměru, malé positivum je, že zatím má mít střed stále někde okolo Nové země , či ještě blíže k pobřeží severní části Ruska..což by mohlo podporovat nějaký ten propad studeného vzduchu.
No a pod tím je Jetstream... ten má být nadprůměrně silný a tvořit hezké rossbyho vlny, díky pravidelně se střídajícím oblastem vysokého a nízkého tlaku, který má nejdříve vytvořit hezkou anomálii teplého vzduchu nad Kanadou a severem USA, s tím, že se oblast nízkého tlaku bude pomalu přesunovat směrem na východ, kde se to bude po přechodu nad Atlantik mírnit a postupovat směrem k Evropě, kam by to mělo dorazit za tak asi tři týdny, pokud to vyjde.
Další ze vzdálených hráčů MJO, se má motat stále v sektorech, které nám toho moc nepřinesou, natož nějaké srážky. Tím už se dostáváme do druhé poloviny února, tam už se to poněkud rozchází, dle některých prý přijde ještě jedno pěkné ochlazení, dle toho co to ukazuje právě v Jetstreamu, přijde zase docela silná vlna, což by mohlo dát studený propad, ale krátký..
Ohledně srážek, to dává zatím zanedbatelná množství, na těch cca 10 dní dopředu, dál nemá moc smysl se tím zabývat, ( má to mít severnější dráhu..)
toť má dlouhodobější prognóza, prakticky do konce zimy.. nic moc no..momentálně to na konci oblíbených dvou modelů GFS a ECMWF ukazuje pokles teplot na konci výhledu, AO a NAO okolo neutrálu, ale nějaká hitparáda to není..

# 27.01.2024, 11:16

Už se bojím...
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/539009-jes...
Tak kruté a brutální mrazy, a tak strašně moc sněhu co letos bylo by fakt nechtěl už zažít. 1 téměř arkticky den a páru ledových a k tomu až 6 cm sněhu, no hrůza to byla

12
# 27.01.2024, 11:59

Aldy1977
Je to meteobulvár, ale všichni na to klikneme (byť si o tom myslíme svý) a o to jim jde 🙂
Nejlepší jsou ty nadpisy "Krutě se ochladí, ještě si zakusíme" a pak v textu článku napíšou, že bude -5 a místy až -8. Skvělej způsob, jak prodat nedůležitou informaci...

387
# 27.01.2024, 12:01

Aldy1977
TWL.. jak to na TN cz. čtou? Já si teď pročetl originál toho článku,,, he, a píšou tam Warming Canada.. teda oteplení kanadského typu.. plus je tam zobrazena daná situace k 20.2. a rozhodně tam nějaká zima v Evropě není ukázaná, striktně se tam baví pouze o Kanadě a USA a opakování proniknutí studené vlny do USA.. což koresponduje s tím, co jsem psal výše.. fakt dobrej titulek, ale o situaci v USA..
Tady odkaz na originál...https://nypost.com/2024/01/25/news/polar-vortex-ex...

169
# 27.01.2024, 12:10

Gfs tam dal teď od 5.února severní a postupně severovýchodní proudění až do konce výhledu ale další výstup tam může být zase teplo.

387
# 27.01.2024, 12:13

kuba
Jo on to tam na ty dva dny cpe v skoro každém výstupu, už to tam cpal před týdnem a pořád to posouvá dozadu, tak.. třeba mu to zase na podesáté vyjde, tak jako v předchozí epizodě, to taky na podesátý vyšlo, takže pravděpodobnost 10% by vyšla..:cool:
p.s. pozor ten výstup z 6:00 je zatím aktualizován pouze do 288 hodin+ , zbytek ještě nenaběhl..

496
# 27.01.2024, 13:20

Po cca týdnu se i já podívám, co by nás v dalším průběhu zimy mohlo ještě čekat. Aktuální teplé období vyšlo dle modelů a uvažovaný konec na přelomu ledna / února se nyní určitě posouvá dále (naposledy jsem já uvažoval po 5.2.).

Weather regimes (pravděpodobnost, jaká situace by mohla převládat / nastat) - GEFS pro Sev. Ameriku vidí od cca 4.2. nástup a převažování GH (Greenland High) později spolu s AKR. https://simonleewx.com/gefs_north_america_regimes/... ECMWF pro Evropu (pro dění po 4.2.) v posledních výstupech hodně zkrátil nadvládu NAO+ a nyní jsou tam určité náznaky pro blokace (BLO+, ATR, NAO-). Byť NAO+ tam pořád ještě přetrvává, je možné, že postupně bude z pravděpodobnosti ubírat. Toto by mohla být dobrá zpráva.

PV - ten bude ve své horní části výrazně zesilovat a zůstane nad průměrem někde v hladině 1 - 50 hPa. Směrem dolů k Zemi to ale tak jednoznačné není. Např. model NAM maluje u Země zajímavé situace - jednou je to jiné chování PV než ve výšce (odchylky), jindy tam odchylky zase nejsou. My právě potřebujeme odchylky - narušení resp. jiné chování v nejnižších vrstvách. Dále zajímavá bude i poloha PV, dle výhledů se má zase stočit trošku více k Evropě ... https://twitter.com/PvForecast/status/175100584468...

hladina 500 hPa - modely pomalu začínají držet změnu nad Atlantikem po 5.2., někde spíše po 10.2. Drží toto jak ECMWF (týdenní předpovědi v této hladině), tak i GFS. Atlantik by se mohl přerušit / uzavřít, viz povídání výše.

MJO - aktuálně je oblast 6, modely vidí přechod do 7. Je zajímavé, že v této fázi by MJO mohlo zůstat delší dobu a poté přejít do fáze 8. To je pro nás dobrá zpráva, protože fáze 7 bývá spojena s blokací Atlantiku / Grónska (ve fázi 7 pak NAO- může být "nejsilnější" a po delší dny trvání). Plus vzdálenost "od kruhu - centra" je větší, dopady by tak mohly být "silnější" .

https://twitter.com/PvForecast/status/175113921036...

Shrnutí - bude zajímavé, co další dny budou malovat ve výhledu na dění po 5.2., možná po 10.2. Pokud by se modely naplnily, čeká nás návrat zimního počasí. Zároveň je ale nutno zmínit, že konstalace tlak. útvarů nám nemusí přinést zimu, ale opět zase různá rozhraní a nebo můžeme být i v teplém sektoru, pokud by např. studený vzduch propadl již k Britským ostrovům a východně (do střední / východní Evropy) by se pak vysunul výběžek TV s teplým sektorem.

# 27.01.2024, 16:03

na SW je v posledním článku mimo jiné zmiňováno jaký má vliv el nino na tryskové proudění a rosbyho vlny, a zřejmě celkem velký, bude jedním z důvodů takových výkyvů pocasí letos v zimě, proto si troufám říct že nás po tomhle teplu čeká ještě další výrazné ochlazení… uviďíme

6
# 27.01.2024, 18:29

Ochladit se nejspíš ochladí, ale myslím si, že z tohohle proudění to už pro nížiny nebude žádná sláva a ledové dny budou spíš vzácností.

12
# 27.01.2024, 22:22

andy206
Děkuji, jako vždy vyčerpávající a mentálně pro laika lehce stravitelné :)

12
# 27.01.2024, 22:29

daz_4
Pokud bys tohle psal 27. 2., chápal bych. Ale únor nepodceňuj 🙂 Za sebe ještě můžu posloužit trochou optimismu. Česneku se stále ven nechce, koukám na záhon pomalu každý den (točím odrůdu, která i při silnějších zimách raší už v únoru). Kocour pořád žere a drží se u domu (až omezí žraní, aby se vešel do plavek, a čtyři pět dní se neukáže, aby pak přišel jak spráskanej pes s natrženým uchem, tak ano, to už bude jaro).
Prostě sečteno podtrženo, já na to nemám teoretické znalosti jako Andy, ale selským rozumem taky říkám, že zima ještě přijde. A únor umí vykouzlit 15 v kuse bílých dní.
Nechme se překvapit :)

32
# 28.01.2024, 08:26

Dejvas
To jo, ale zrovna únor to má tak, že 4 z 5 únorů byly za posledních 5 let nadprůměrný nebo výrazně nadprůměrný. Pouze jeden (2021) byl mírně pod průměrem dle nového normálu. Z února, zejména z jeho druhý půlky se společně s již výrazně delšími dny a silnějším :slunce: než v prosinci a začátku ledna v podstatě stal pocitově i vegetačně plnohodnotnej začátek jara. To, že pak přijdou v březnu až květnu nějaké chladnější vlny, který vývoj vegetace opozdí do nějakého stavu bližším normálu je věc jiná.

274
# 28.01.2024, 09:09

andy206
Pěkný, ale takové to že možná po 5. nebo možná po 10. něco dojde je hodně chabý výsledek, první týden v únoru byl dávno jasný nadprůměr a druhý bude průměr a se sněhem počítám až kolem půlky měsíce, naprosto dostačující bez sálohlouhejch rozborů, protože stejně všechny skončí oním obligátním uvidíme 😉.

6
# 28.01.2024, 09:10

Dejvas
No jo, ale dalších deset dní je poměrně nalajnovaných a v únoru už čas rychle běží. Na stabilní zimu v nížinách v druhé půlce února už bude třeba opravdu studený vzduch z kontinentu. Zima určitě přijde, ale na nějakou delší sérii ledových dní už bych si nevsadil.

380
# 28.01.2024, 09:22

Dejvas
Česnek též sleduji s napětím, je to ukazatel toho, jaké prostředí je v povrchovém profilu půdy..
Nad kvetoucími pampeliškami už se ani nepozastavuji, ty sporadicky kvetou už prakticky po celou zimu, kvetly tu při dlouhé prosincové oblevě, teď v lednu jakmile slezl sníh se znovu květy objevily..
Loni mi česnek vylezl už 6.ledna po abnormálně teplých svátcích a přelomu roku, letos zatím nic..
TV teď přináší jasné, bezvětrné noci a v kotlinách jsou opravdu chladné, dneska tu bylo -8°C a dokud se noční teploty budou držet takto pod nulou tak i přes slunečné a poměrně teplé dny ta teplotní setrvačnost těch vrchních prochlazených 10cm půdy tu česnek k růstu ještě neprobudí..
Též si myslím, že únor ještě něco zimního nabídne, ale bohužel to vypadá, že případný kolaps PV nám letos přinese chladné projevy až spíše v jarních měsících březnu a dubnu..

# 28.01.2024, 09:28

Tak co si budeme povídat ve Frýdlantu nad Ostravicí je to klidně možné že bude v únoru ještě 15 bílých dní, ale že by se to stalo v Praze nebo v Brně to je asi téměř vyloučeno.. Každý to holt vnímá trochu optikou svojí lokality. Zatím se občas rýsují nějaká náznaky ochlazení okolo 7.2., ale je to ještě hodně daleko a navíc i tyhle náznaky jsou takové ne moc trvalého charakteru.

Každopádně chladno bude v následujících dnech tam kde se vytvoří inverzní dekl což by dle modelů mělo být zítra na SZ Čech, na J a středu Moravy a část vysočiny. V úterý by to "zasažené" území mohlo být ještě větší. Tak užívejte slunce dokud to jde. Dnes svítí na většině území kromě krajního V. Včerejšek byl trochu zklamáním oproti předpovědím a vyjasnilo se až po 13h. Ale v JZ polovině území bylo slunečno od rána. Bude to teď takové různorodé počasí v naší zemi. Od čtvrtka se to sjednotí na teplo a větrno všude. :oblak:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.