Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

274
# 23.01.2024, 00:57

Dejvas
Uz vcera 22. ledna se prehnala vetrna boure Britanii a nyni v noci razantne uderila na jiho-zapade Norska. Tam jsou navetrne hory, kde v zime spadne vetsina srazek v roce. Je tam i mesto Bergen a take stanice Takle. V techto mistech na navetrne strane neni problem dosahnout srazek nad 100 mm denne, dole dest, na horach snezeni. Silnice v horach se nejspis zavrou.

Na samem jihu Norska (Lyndesnes) take v prvni lednove dekade byly silne mrazy, pak se oteplilo a silne prselo. V rekach nahle vice vody, k tomu navic velke mnozstvi ker:

https://www.nrk.no/sorlandet/setter-krisestab-i-li...

Mandall a Lindesnes jsou na samem jihu Norska. Tam obleva je vyrazna.

# 23.01.2024, 20:06

TommyAst
Co já pamatuji, tak únor dokáže pořádně zazlobit. V únoru pamatuji pořádné sněhové kalamity. Taky pamatuji teploty ke 20 nad nulou. Co jsem se díval na gfs, tak nic moc. Jediné, co nám letos bude zbývat, nechat se překvapit. Necháme se překvapit vzhledem k tomu, že je 23. 1. tak bych řekl, že to bude tak 50 na 50. Bud bude teplo nebo zima. V roce 2004 první týden bylo taky 15 nad nulou a pak přišlo pořádné sněžení ve zbytku února, které trvalo i v březnu. Nevím, zda se letošní rok dá srovnávat s rokem 2004. Nebo se zimou 2003-2004. Ale v tom roce byl únor velice zajímavý.

110
# 23.01.2024, 21:40

brezen31
No, stát se to může, ale dvacet let zpátky bylo ještě klima relativně normální a s postupující klimatickou změnou pravděpodobnost takového scénáře klesá. Co se děje v posledních letech je úplně mimo a nesrovnatelné. 50 na 50 to zcela jistě není, to by musel být každý druhý únor zimní. Tvrdá data za posledních 10 let hovoří jasně, z února se stává spíš takový březen, jak jsme ho znali ve 20. století (v Brně to byly necelé 4°C měsíční březnový průměr).

Jo, ještě bych dodal Cimrmanovské, "...můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat".

# 23.01.2024, 21:57

brezen31
Když už je na řadě srovnávání s vybranými teplými periodami v zim/ách tzv. nultých let,nejde nezmínit zimu
2001/2002. Mám na ní vzpomínky jako školák, ale pamatuji bílé Vánoce i v nížinách
a výrazné mrazy v první polovině ledna.
Pak přišla delší teplá epizoda, že se začátkem února pracovalo na polích a bylo
pocitově jarní počasí. Matně si dále vybavují, že o jarních prázdninách ke konci února jsme
jeli na Churáňov, kde byl dostatek sněhu na běžkování. Ve druhé půlce února převládlo zjevně
severozápadní proudění, neb byla v médiích reportáž, jak Vysočinu během pár hodin zasypala sněhová bouře.

Konec mých kusých vzpomínek k té zimě. :D

0
# 23.01.2024, 22:29

Tak je pravda, že únor opravdu umí teploty od rekordních mrazů až ke 20 st. a asi bude měsícem s největší amplitudou možných teplot z celého roku. To, že po velmi teplém konci ledna a poč. února ještě dorazí nějaká zimní epizoda, bych považoval za skoro jisté. Otázkou je však její délka a výraznost. Pokud vemu v úvahu zmiňovaný rok 2002, tak se sice kolem 20.2. ochladilo, místy byly velmi intenzivní sněhové přeháňky a bouřky s až desítkami cm sněhu za pár hodin, ale celéto trvalo nějakých 5 dní, pak se zase oteplilo a vyjma horských poloh bylo po sněhu i zimě. V roce 2004 to bylo o něco lepší. Po pěkném sněhovém lednu přišla asi týdenní velmi silná obleva i pro hory a po ní následovaly zase cca 2-3 týdny zimního počasí. Jinak co pamatuji, tak asi nejlepší únorový návrat zimy byl v roce 1993, od konce ledna dlouhá inverze a až kolem 16. 2. velkolepý návrat zimy s desítkami cm sněhu i v nížinách, trvající cca 3-4 týdny. Z dětství mám v mlhavé paměti ještě zimu v druhé pol. 80. let (buď 87/88 nebo 88/89) tehdy to do poč. února vypadalo, že snad ani žádná zima nedorazí. Prosinec, leden velká bída i na horách a poč. února došlo ke změně, začalo silně sněžit a byla z toho zima (alespoň ve vyšších polohách s dostatkem sněhu) dlouho do března. Naopak v letech 1998 nebo 1990 byl celý únor velmi teplý snad bez jediného náznaku zimy. V roce 1998 myslím nějaká trochu zimní epizida ale dorazila v březnu.

12
# 24.01.2024, 02:14

Něco prostě určitě přijde, je samozřejmě otázka kdy a jak silné. I březen umí dát, pamatuju 1996, v půlce měsíce přišla sněhová bouře, myslím že tenkrát fotbalisti Opavy uvízli na D1 u Jihlavy a nedojeli na zápas někam do Prahy. Jeli jsme tenkrát ze střední na lyže na Fatru a byla to paráda. A pamatuju si ten rok dobře podle toho, že Slavie tenkrát na zasněženým a promrzlým Strahově slavně porazila AS Řím 2:0. Jsme pár dní za půlkou zimy a že je před námi teplý týden neznamená, že je pro letošek konec. Něco určitě ještě přijde ;-)

110
# 24.01.2024, 06:29

Dejvas
Nojo, 1996, poslední podprůměrný rok v historii... Na Zbrojovce se tehdy hrálo na hlíně až do května, ani tráva narostla.:D

387
# 24.01.2024, 06:39

Dejvas
No, spíš mi začíná připadat, že teplejší budou rovnou dva týdny, ne jeden, koukal jsem na jetstream, silný a je proti tomu aby sem pouštěl nějaký zvláštní chlad, do konce zimy samozřejmě ještě přes měsíc, jasný, zkusím být pesimista, sice to počasí neovlivní, ale zase, když mi to nevyjde, můžu se radovat..:D.. Dneska to tu u nás fouká docela svižně, nárazy větru okolo 55km/h, leze to zvolna nahoru a po ránu +6,8.. koukám, že i na Šumavě poměrně teplo, při tom větru bude sníh i tam asi pěkně odtávat..
Ohledně dalších hráčů ovlivňujících zimní počasí.. vortex má sílit a to do docela nadprůměru bez náznaků nějakého opravdového rozpadu, díky proběhnuvšímu oslabení, sice nemá soustředěný studený vzduch ve svém středu, nicméně to naznačuje, že nějaké velké výlevy by se asi nekonaly, AO a NAO mají z plusu klesat do neutrálu.. co dál se uvidí, u NAO je tam predikce do mínusu ( AO to ukazuje o kousek dříve) a s možným následným směrováním do opětovného plusu, nicméně na měsíc dopředu je to prostě jen predikce, nic víc... začínám se ovšem obávat nějaké zase té omega situace... při dnešním pohledu do Španělska..
p.s. ještě jsem se podíval jak jsme na tom v ČR s vláhou a nasycením půdy vodou, tak to připojuju sem, trochu to k té zimě patří.. a po dlouhé době je to hezký pohled.. jen mne tak napadá, má Yurri pod stromama sucho? Já teda tam mám mokro a pěkně "založeno" do jara..:)

zimní deficit vody v půdě
zimní nasycení půdního profilu
zimní intenzita sucha
# 24.01.2024, 14:54

Do konce zimy zbývá 5 týdnů a z toho jeden bude určitě teplý a druhý s velkou pravděpodobností také, takže to máme dejme tomu 3 týdenní okno na zimní projevy v nížinách. Od března si něco může slibovat snad jedině bezbřehý optimista a nebo někdo kdo bydlí v podhůří či na horách. To že se občas sněhové vločky objeví i tady dole je samozřejmě běžné, ale pro mě je známka pravé zimy když je prostě pod nulou celý den případně většinu dne. Takové dny jsou v březnu např. v Praze zkrátka velmi vzácné.

Já jako někdo kdo zimu nemusí jsem s výhledy zatím maximálně spokojen. Od soboty by mohlo být pár dní pěkně slunečných, se slabým větrem s maximy okolo 5°C a nočním mrazem což je za mě ideální počasí, kdy člověku není venku zima a zároveň to nebude nějak probouzet vegetaci. Ty teploty přes 10°C bych raději zatím ještě ve výhledech moc neviděl, protože tam už to smrdí nějakým předčasným probuzením stromů. Takže osobně bych si přál ten interval 5-10°C aby vydržel klidně celý únor a pak vzhůru do jara. :slunce:

# 24.01.2024, 16:03

Já jsem se přepnul na výbornou náladu , dnes venku nádherně rovných 12 stupňů. A je to teda paráda. Užívám si to.

6
# 24.01.2024, 16:03

Dneska na horách v ČR více jak +5C. Celkem katastrofa. GFS už chladí první únorový týden, tak uvidíme jak mu to vydrží. ECM se tam taky o něco snaží.

274
# 24.01.2024, 16:04

palma
Teď je to celkem jedno kolik je vláhy na povrchu, půda je u mě zamrzlá asi do 20 cm, takže se toho moc nevsakuje vyjma hluboké orby na rovině, za týden už to bude lepší, proto nelením a mám instalované sudy a pak budu pokračovat v prolévání, prostě konec pauzy. 14 dní větru a sucha v dubnu a máme po vlhkosti a to samé v červnu při tropech a můžeme mít bleskové sucho stejně jako loni, moc bych si to nelakoval na růžovo, poslední dekáda byla vysloveně otřesná.

# 25.01.2024, 08:12

Včera v Brně přes 10 C ...Myslím že únor už nijak nezazlobí v nížinách.
Škoda že foukal včera vítr,jinak krása, hlavně slunce svítilo a mělo sílu.
Jinak v Brně byl sněhovej únor 2005 a začátek března. Ale to je dávno to ještě občas zima zazlobila. Navíc zazlobil únor 2021 a že by přišel tak brzy další,pochybuji...

# 25.01.2024, 10:43

Včera jsme zažili na leden hodně teplý den, ale pocitově to za moc nestálo při silném vichru a občasných přeháňkách. Dnes je od rána polojasno, teď dokonce až skoro jasno a vítr se sklidnil takže vypadá to na krásný zimní den. Pocitově je to ale takové předjaří. Zítřek zataženo a pak nám Ecák dává slunečno sobota+neděle+pondělí+úterý. Pokud by tohle vyšlo tak to by byla fantazie. Jinak věřím, že při slunečnu bude větší amplituda teplot jako dává Ecák cca někde okolo +5/-5 max/min. Tady výhled in-počasí co dává třeba 4/-1° to se mi nezdá tak malá amplituda. :slunce:

Letošní zima mi celkově přijde naprosto povedená. Zatím nabídla nadprůměrné srážky, nadprůměrné teploty i nadprůměrný sluneční svit. To je vzácná kombinace.

Spočítal jsem průměr pro Prahu-Libuš za leden ke dnešní půlnoci a vychází to +0,1°C. Dlouhodobý průměr je -0,3°C (1971-2023) takže na konci měsíce budeme někde cca +1 nad normál. Každopádně z pohledu roku 2024 se dá brát leden jako po zimní stránce vydařený zimní měsíc. 10 dní zamrzlé rybníky dlouho nebyly..

110
# 25.01.2024, 10:58

JohnBattler
V podstatě souhlas, jednou se na tuhle zimu bude vzpomínat jako na velmi vydařenou.:D
My jsme v Brně měli úplně všechno; teplo, mráz, sníh, led, déšť, mlhu, vítr... Jako u švédského stolu.

274
# 25.01.2024, 14:56

Zatím tahle zima naprostý ideál, zimofilové si užili teď 14 dní solidních mrazů i s bruslením, sněhu bylo v prosinci jako málokdy, i když ne na dlouho, první teplý týden v lednu, stejně jako tenhle poslední ho nenechá jít do podprůměru, takže stále dle předpokladu teplotně nadprůměrná zima a srážkově luxus, uvidíme co únor, zatím vypadá 1. týden parádně teplý a pomale mohu opět zahradničit jupíí.

48
# 25.01.2024, 16:14

Zatím jen houká vítr a hučet bude, pomalu tahle zima začíná lízt na nervy. Od listopadu nadprůměr srážek, konečně výhled trochu ubral a mohlo by to skončit úplně suchem až do března. Zimné situace samozřejmě přijdou, mám obavu, aby to neskončilo chladnějším březnem a dubnem ne-li květnem, to jsou měsíce, které potřebuju po zimě ke znovustartu své živnosti.
A mám zahradu, snad se letos všechno opýlí, protože loni to byl děs co se týče tady snad všeho. Normálně zaplodil snad jen rybíz ty vado :zz:

Z těch různých prognóz a malůvek se nemůžu vůbec vyznat, sleduju i nějaké videa a všechno to vyzní vždycky nějak jinak. Ale moc času tomu nevěnuju, jen tak po chvilkách a chtělo by to větší studium, jenže tohle nestíhám :(

Díky chlapci za rozbory, je radost to pročítat a ještě něco přihoďte ;-) :D

387
# 25.01.2024, 20:18

Tss, my se tu dohadujeme o tom, zda má či nemá sněžit, či bude-li sněžit a ve Francii rovnou vyhláškou sněžení zakázali ..prostě pořádek musí bejt..:D..https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-francouzsky-...

Nááááhodou, dobrej týpek... a dobrá reakce na spoluobčany..

169
# 25.01.2024, 21:56

Na nějakou zimu to aktuálně vůbec nevypadá Teda, v modelech se objevují první týden v únoru i teploty k 15 stupňům což je extrém,hlavně aby se neprobudila příroda zase moc brzo a pak neotravovaly mrazy i v květnu. Vortex by měl na konci výhledu zase posilovat.

110
# 26.01.2024, 14:12

Tak po aktualizaci modelů v poledne stále vypadá začátek února na silný nadprůměr. Pak nám zbývají ze zimy 3 týdny. Uvidíme, jak to bude vypadat příští víkend.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.