Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
JohnBattler
No když člověk vezme dlouhodobé průměry ze stanic mimo města zde na SZ, tak z toho vychází, že v lednu jsou 2 srovnatelné teplotní vrcholy, 1. cca mezi 10-14. 1. a 2. cca mezi 22-26.1. Ve starších průměrech byl nepatrně chladnější ten první, v těch nových je už chladnější ten druhý. Samotný konec ledna a poč. února je většinou všude teplejší, a to dokonce víc, než úplný poč. ledna. Kolem 10. 2. pak zejména ve vyšších polohách je znatelný 3. vrchol zimy, ale teploty jsou při něm už asi o 0,5 st. výš něž v těch lednových vrcholech, čímž odpovídá spíše lednovým teplejším úsekům. Hodnoty z přelomu ledna/února jsou pak opět dosaženy kolem 15. 2., odkdy to jde již setrvale nahoru. Jinak ten 29. 2. je překvapivě o dost teplejší, než by odpovídalo kalendáři, spíše by se jeho prům. teplota dala přirovnat k hodnotám cca o týden později. Zimní vrchol je obecně cca o 2 týdny dříve po slunovratu než letní. Důvodem je podle mě velký vliv inverzí v době nejkratších dnů díky velmi slabému slunci. Nicméně potenciál pro nejvýraznější ochlazení a dosažení nejnižších minim je podle mě podobně jako v létě až cca 4-6 týdnů po slunovratu.
Posledni GFS i Ecak drzi cca za tech 7-9 dni tlakovou vysi ve stredni Evrope a nikoliv ve Skandinavii takže sance na navrat zimy se zatim snizuji... otazka je co by takova vyse udelala zda by bylo slunecno a teploty v noci treba -5 a pres den k +5 a nebo zda se vytvori inverze a NO a bude to sediva nudna mulda. Obe tyto moznosti jsou ve hre. Samozřejmě i nejaky studeny vpad ale procentualne snizuji jeho pravdepodobnost nekam ke 30%. Slunci zdar.
Dnes u nás slunečno,ráno bylo -11°C,bez větru,krásný zomní den.
LadaBlatna
palma
Asi jak kde, u nás podle místní předpovědi mělo být na dnešek nějakých -6 a bylo -13, včera zase dle předpovědi -5 a bylo -12 a jsou opravdu velké rozdíly v teplotách třeba pár km od sebe Malá Hraštice a Mníšek pod Brdy minimální teplota v Mníšku ráno byla údajně jen -5,9 a pár km vedle v Hraštici -12.8. Já žiju nedaleko a teploty odpovídají těm z Malé Hraštice +/- 1stupeň.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.