Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně na severovýchodně sněhové přeháňky, později i sněžení, na horách vydatné

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

431
# 05.01.2024, 23:13

andy206
No, záleží dle všeho na zadání..
Tento graf ukazuje informace o pravděpodobnosti sezónních anomálií teplot 2 m odvozené ze sezónní předpovědi ECMWF (SEAS5). Jedná se o tříměsíční období počínající vybraným platným měsícem. Pomocí rozevíracích nabídek vlevo vyberte požadovaný základní měsíc prognózy, platný měsíc prognózy (který představuje začátek tříměsíčního období, ke kterému se graf vztahuje) (měsíc, kdy byla prognóza spuštěna), oblast a typ anomálie prognózy.

Anomálie byly generovány z 51členného předpovědního souboru a jsou vypočítány ve vztahu k 24letému modelovému klimatologickému rozložení (které je generováno z 25členného souboru re-forecast) pokrývajícího období 1993-2016. Jsou založeny na podílu členů prognózy SEAS5, kteří splňují různá kritéria anomálií prognózy v daném geografickém bodě, a jsou vybarveny podle stupnice zobrazené nad grafem.

Což by bylo tak jak to uvádíte, ovšem mate mne tam poznámka, že je to platné pro daný měsíc...čili tříměsíční průměr (třeba ten leden, únor, březen) je určující pro leden a při posunu o měsíc je to pak platné pro únor atd. atd.. pak by ovšem třeba prognóza pro prosinec, kdyby šlo o průměr až do konce února, měla být docela mrazivá..:!!:, a to nebyla..nějak v tom plavu...nicméně ty samé grafy leckdy používají i v severe weather, a mluví tam o teplotách předpovězených pro daný měsíc...z toho jsem i vycházel..

541
# 05.01.2024, 23:30

palma
Ano, na Severe Weather to ukazují, ale co jsem to pročítal, je to chápáno jako celek (byť si vybavuji, že občas dávali i výstupy pro jednotlivé měsíce). Navíc, např. výhled zimy ze září 2023 je takový, že Base Time je 01.09.2023 a zadáno období DJF, což je Valid Time December, tzn. DJF.

Ale jak říkám, sám si nejsem jistý a rád vyčkám na potvrzení.

A ještě závěrem - byť obrázky vypadají stejně (web ECMWF a např. Severe Weather), jednou je to zobrazení tepl. odchylky ve stupních a jednou zase vyjádření pravděpodobnosti teplotní odchylky do + nebo -.

431
# 06.01.2024, 00:00

andy206
Tak jsem se prokopal ECMWF manuálem ( zatím jen tou částí, co se k tomuto vztahuje, má to desítky stran..:cool:) a je tam, že to opravdu, v tom to případě, má platnost pro dané tři měsíce, čili, to co jsem zkopíroval, je pro únor až duben, pak pro březen až květen... atd.., tudíž další obr. srážek je též tříměsíční, tedy únor až duben, což je potěšující z hlediska srážek, a totéž je s teplotou oceánů, což už tak potěšující není..a je to s vyjádřením odchylky do +-.. odchylky do +- používají u dlouhodobých předpovědí, odchylku ve stupních potom v střednědobých (na 42 dní dopředu) a u těch 14 ti denních pak mají aktuálně předpovídané teploty v celém rozsahu.. budu se v tom hrabat dál, abych zase nedělal boty..člověk chce být někdy až příliš aktuální a je to pak zmatečné, či chybné, jo...

431
# 07.01.2024, 14:11

No, toto téma je o zimě 2023-24, nicméně, píší-li, že se to projeví už ke konci ledna, jsem zvědavej.. samozřejmě se to může projevit v jiném místě planety, než tady.. ale dávám to sem, i když to má zase teda titulek jak z AHA...„Je 54% pravděpodobnost, že se do konce ledna objeví zcela výjimečně El Niño,“ uvedl na svém webu Národní úřad pro oceán a atmosféru. Tzv. super El Niño by mohlo ovlivnit klima až do poloviny roku 2024. „S předpokládanou budoucí podobou by se mělo zařadit mezi pět nejsilnějších od roku 1950,“ doplnili experti.

https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/zemi-zas%C3...

# 07.01.2024, 14:38

palma
to je hodně unavenej článek:D proč ten samej uřad Noaa má tedy ve výhledu la ninu:D

# 07.01.2024, 14:40

..ten modrej pásek v pacifiku kolem rovníku…já sem žádniu takovou zprávu na stránkách oceanografickeho ustavu nevidel, zkuste to projet.. https://www.noaa.gov/ … nikdo jinej o tom nepise nez nova a prima, to hovoří za vše si myslim ne:D

# 09.01.2024, 07:32

Po 15.1. Až +7 . Oteplení na klasický hodnoty eurozimy a se zimou je amen.

# 09.01.2024, 08:09

No roztáčí se tam pak nad Atlantikem pořádný kolotoč, máš pravdu. Ale neřeším nejistou budoucnost, žiju v současnosti :cool:

173
# 09.01.2024, 08:55

charlie1
Nedávno jsem o tom četl, že El Nino se tenhle rok zhroutí, psal to jeden borec na twitteru. Nicméně je otázkou jak dopadnou výhledy, ale možnost La Niña na podzim tu je, ne zrovna nejmenší.

431
# 09.01.2024, 09:16

charlie1
Ta zpráva je tam v tomto znění :

Nejnovější výstup IRI upřednostňuje výhled El Niño ktrý bude pokračovat po celou zimu 2023-24 na severní polokouli. Na základě nejnovějších předpovědí je nyní 54% šance na "historicky silný" El Niño během období listopad až leden (≥ 2,0 °C v Niño -3,4). Událost této síly by se potenciálně dostala do top 5 událostí El Niño od roku 1950. Zatímco silnější jevy El Niño zvyšují pravděpodobnost klimatických anomálií souvisejících s El Niño, neznamená to, že očekávané dopady se objeví ve všech lokalitách nebo budou mít silnou intenzitu (viz sezónní výhledy CPC pro pravděpodobnosti teplot a srážek). Souhrnně lze říci, že se očekává, že El Niño bude pokračovat i přes zimu na severní polokouli, přičemž přechod na ENSO-neutrální je upřednostňován během dubna až června 2024 (60% šance;)
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_mo...

ještě přidávám aktuální předpověď El Nino pro oblast 3.4 což je asi tak směrodatné.. další oblasti se liší, podle toho, jak by patrně vývoj postupně pokračoval směrem od pobřeží JA..

Ještě jsem při té příležitosti nakouknul na to, jak se při těch rychle střídajících se situacích tváří jetstream.. no, někdy okolo toho 20.1. má být najednou zase docela silný, navíc směřovat z jihozápadního, místy skoro jižního směru.. ale rozcupovanej je pořád průběžně docela dost, modely to budou mít i z tohoto hlediska hodně těžké...

El Nino prognóza
# 09.01.2024, 09:24

El Niňo málokdy trvá více jak rok takže je celkem pochopitelné, že někdy během jara 2024 by mělo El Niňo skončit. Možná začátkem léta.. Ale jeho vliv na teplotu na planetě přetrvává ještě několik měsíců poté, takže je dost pravděpodobné že 2024 jako celek bude opět rekordně teplý. Potom v roce 2025 očekávám zase pokles s ohledem na možnou La Niňu nebo ENSO neutrál.

Prostě klima se neotepluje lineárně, ale většinou to hodně skočí nahoru když je El Niňo a pak zase spadne dolů když je La Niňa. Problém GO je takový, že každý další skok nahoru jde výše než ten předchozí a pak ty skoky dolů už nejdou tak nízko jako ty minulé. Bavím se samozřejmě o grafu průměrné světové teploty.

15
# 09.01.2024, 10:55

Sledovat El Niño/La Niñu z pohledu všeobecného přehledu dává smysl, ale jaký mají tyhle jevy vliv na nás? Mně přijde, že u nás je slabá nebo tuhá zima při tom i tom.
Jinak ECMWF i GFS rýsujou na příští týden oteplení nad 0. GFS robustní a na více dní a ECMWF přechodné. Je to zadlouho, ukáže se v příštích dnech jak půjdou trendy. Ladovskou zimu mám rád, ale tohle mi nesedí. Ráno -16 a teď při deklíku i před polednem -14, tohle už nemusím.

# 09.01.2024, 11:05

Dejvas
Buď je tady nechutnej holomráz bez sněhu naprosto k ničemu, nebo déšť, bahno a 10 stupňů. Ladovska zima letos ještě nebyla, takže zatím silnej propadák.

# 09.01.2024, 11:07

Dejvas
Je pravda, že vliv El Niňo u nás je malý. Ale ovlivňuje to např. polární vortex a ten pak zase ovlivňuje nás, takže v tomhle ohledu to má takový nepřímý vliv, který se může nebo nemusí projevit.

Jinak teda dekl vám nezávidím. Tady azuro a od rána jsme vylezli z -13,5 na aktuálních -7 a stále jdeme nahoru. ALADIN dnes mimo když dával maximálku -9. Asi vyjde Ecákovo -4.

15
# 09.01.2024, 11:25

zimník1
Jakože tady je hezky zimně, ale -5 by bohatě stačilo... Škoda, že nepocukrovalo i u vás. Holomráz je dobrej na bruslení, ale přírodě moc nepeospívá.

JohnBattler
Dík za vysvětlení, samozřejmě vliv na PV pro nás významný je. Jen mi přijde, že ať je El anebo La, je to u nás stejný. Semtam teplo z JZ, semtam mráz a trocha sněhu, bez rozdílu.

130
# 09.01.2024, 11:54

Dejvas
"ať je El anebo La, je to u nás stejný. Semtam teplo z JZ, semtam mráz a trocha sněhu, bez rozdílu."

Někdo už tu to s koncem minulé La niny rozebíral, že některé chladné zimy byly i za El niňa, detaily si nepamatuju, každopádně pro sebe jsem si z toho tehdy vyvodil přesně tento závěr.;-)

Celkem by mě zajímalo, jaké ENSO bylo v zimě 1929 a nebo 1985.

15
# 09.01.2024, 16:20

ludvicek
Těžko říct, asi se to tenkrát neměřilo, co tuším, tak tyhle jevy v Tichým oceáně začali sledovat až později ve 20. století.
1929 bylo ale krutý. Je to krásnej příklad pro ty, kteří při vánoční oblevě lámou nad zimou hůl. Kdysi mi babička vyprávěla, že začátek zimy nebyl zvláštní, spíš teplejší. Ten ledoteror přišel až po Novým roce. Synoptika byla místy šílená, TV v podstatě od Vladivostoku až do Evropy a dálnice ze Sibiře rovnou k nám. No, víc nemá smysl to komentovat, všichni tu tak nějak počasí sledujeme a máme o tom něco načtený.
Hezkej článek s daty a nějakou synoptikou k roku 1929 mají Slováci tady:
https://www.shmu.sk/sk/?page=2049&id=978

15
# 09.01.2024, 16:23

Ještě si vzpomínám, že jsem viděl ofocený pasáže z kronik obcí Jesenicka a Šumperska. Naměřili -45 i -47, ale vše neofiko. Takže ten rekord "slíznuly" moje rodný Budějce. Jen škoda, že tehdy nebylo odborný měření na místech jako Kvilda, Šindelová, Orlický Záhoří nebo Jizerka. Myslím, že "padík" tenkrát padnout musel.

541
# 09.01.2024, 16:48

Pár zajímavostí, snad nebudou vadit :)

V dalších dnech zasáhne hlavě západ Kanady (a poté také Z, SZ USA) velmi mrazivá vlna. Po přechodu TN se nad tuto oblast dostane mohutnější TV, která s sebou přinese velmi studený vzduch ze severu. Pokud se nepletu, budou dosaženy nejnižší teploty dosavadní zimy. Např. pro kanadské město Calgary se teploty průměrně v tuto dobu pohybují -15 C v noci a -3 C přes den. Nyní např. na pátek předpověď ukazuje noční teploty -39 C a přes den -32 C. Jedná se o teplotní odchylky 20-25 C do mínusu, možná někde i více ! https://weather.gc.ca/city/pages/ab-52_metric_e.ht...

Tento mrazivý vzduch by měl během víkendu proniknout více jižně, jihovýchodně a možná i východně, hlavně kolem oblasti Rocky Mountains a možná až k Texasu resp. jižanským státům a rozlít se tak do velké části USA.

A druhá informace je k zalednění Arktidy. I přes výrazně vyšší teploty v říjnu a listopadu je aktuální plocha zalednění nejvyšší za posledních 20 let. K dnešnímu dni činí cca 13,76 mil. km2, kdy průměr je 14,13 mil. km2 (období 1981-2010). Prosinec naštěstí nebyl tak "teplý", hlavní teplotní odchylka ležela v oblasti nad/u Kanady. Více povídání pak zde - https://nsidc.org/arcticseaicenews/2024/01/fast-de...
Nutno ale říci, že sleduje se nejenom plocha zalednění, ale také síla (tloušťka) ledu a také to, jak je led starý.

No a závěrem Antarktida, ta se po divokém roku 2023 (rekordně nízké plochy zalednění) pomalu dostává k průměrným hodnotám a uvidíme, jaký bude další trend.

UPDATE - doplněny jednotky mil km2

# 09.01.2024, 17:08

andy206 - zírám, jak kreativně se dají "ohýbat" interpretace zcela jasných dat. Na stránky jsem se díval, a nalezl jsem:

"The downward linear trend in Arctic sea ice extent for December over the 45-year satellite record is 43,400 square kilometers (16,800 square miles) per year, or 3.4 percent per decade relative to the 1981 to 2010 average (Figure 3). Based on the linear trend, December has lost 1.97 million square kilometers (761,000 million square miles) of ice since 1979. This is equivalent to three times the size of Texas."

Ergo úbytek arktického ledu činí 3,4 procenta za dekádu. Tento prosinec se úbytek sice mírně zpomalil, ale pořád se jedná u úbytek. Trend je jednoznačně takový, že tání ledovců bude dále zrychlovat.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.