Tak na rozhraní v so/ne zatím Aladin kreslí nezanedbatelné srážky, záležet bude, kolik z toho bude v dešti (část určitě). Bude zajímavé sledovat, jak bude ta studená hmota prostupovat, v podobných situacích jsem už zažil, že třeba od rána v Ostravě sněžilo, u nás pršelo, jak se ta lajna zastavila někde mezi, a u nás to přešlo do sněžení až po obědě. Tak snad i ta jižní Morava dostane většinu té porce v bílém.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
Pánové, buďte tak hodní, s těmito postřehy ohledně nastávající situace se přesuňte sem..
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-11-7098-Ochlazen...
Díky..
Dejvas
Tohle téma je o středně a dlouhodobých výhledech pro další průběh zimy..7-10-14dní, měsíc..
Ne o tom, kolik je kde aktuálně bláta..
Bláto a kolik se v něm udrží o víkendu sněhu , patří fakt sem..
swan1
Přít se nebudu, nicméně mluvíme tu o tom, kolik kde bude sněhu, ne kolik je kde bláta
Ale když nahodím udičku, tak jak to vidíte po té první studené vlně?
Čím víc to vypadá, že po prvním vpádu se krátkodobě oteplí někam k nule a pak to přijde znova. Ve výhledu cca za 2 týdny je tam mohutná TV nad Grónskem a Islandem a i tom píšou na severe weather, kde se ostatně poplácali po zádech, jak jim ty modely na leden už začátkem prosince hezky vyšly.
Dejvas
No právě. Do té vody která bude všude stát jak zacne slabě sněžit, tak se to moc chytat nebude i když už bude na nule.
Na situaci která začíná pozítří, je tu fakt jiné téma..
Přít se tak nějak není o co..
Ad.. výhledy ..
Ano, tak by to mohlo probíhat .
Někde to krátké oteplení nebude moc znát, tam kde se udrží NO...
zimník
Jedna zmínka v jedné větě příspěvku v celém tématu, která je o něčem poněkud jiném, než téma samotné, je běžná věc, za kterou tu nikdo nikoho neprudí a nikdy prudit nebude..
Je to o té míře..
Že to nechceš nebo neumíš rozlišit mě naprosto nepřekvapuje..
Dejvas
Zde je přesně téma pro to, kolík o víkendu napadne, nebo nenapadne..
swan1
Z toho se nevykroutis. I když u tebe mě to vůbec nepřekvapuje, že se ze všeho snažíš vymluvit. Ten tvůj česnek zminujes snad každý den tady. Mně to ale nevadí. Já jen reaguji na princip a na to, že máš potřebu pořád někoho moralizovat a sám zde píšeš o věcech který sem nepatří vůbec. Myslím si, že když do vlákna " ochlazení od 6.1" napíše nekdo něco trochu vseobecnejsiho co ale souvisí se zimou, není nic špatnýho. Ale nebudou se s tebou hádat. Ty seš člověk, kterej nikdy moc chybu u sebe nepřizná.
Od toho jsou témata na extra, krátkodobé situace, a pak taky témata na delší období..Aby se do nich psalo v duchu těch témat..
Když tu do témat kdokoli píše 99% toho, o čem jsou a v tom 1 % , zmíní v příspěvku, který je jinak k tématu, bokem něco jiného, třeba jednu větu o česneku , nebo o čemkoli jiném , je to za mě v pořádku ..
Znovu opakuji, je to o té míře..
Za mě vysvětleno, uzavřeno..
Nehodlám tu otravovat dál s tebou tuto diskuzi ostatním, kteří tu chtějí diskutovat o tom, k čemu je toto téma určené..
Takže dlouhodobé předpovědi od ECMWF dorazili, ohledně předpovědi teplot je zajímavé to, že to ve své podstatě koreluje s dlouhodobými předpověďmi CFS.. někdo tu čekal, kdy to ochladí.. nu neochlazuje to, možná i naopak.., ohledně srážek to do února vypadá nadějně, nadprůměrně.. a teplota moří a oceánů ( na to jsem se taky ze zájmem kouknul) nějak nechce klesat aspoň k průměru, podle všeho by mělo začít jaro ve své podstatě teplem .. Aktuálně to zatím vypadá, že ta studená vlna by měla být někdy do 20 - 23.1. asi tak.. nicméně to patří do jiného tématu, večer zaktualizují i střednědobé prognózy s tím, že by se do toho měli promítnout i data z dlouhodobých předpovědí, no uvidíme..
tak leden naprosto v pohodě.. dává mě to odchylku +0,5 až +1,0 °C, zatím je +5,6 °C, takže už žádné teplo do konce měsíce nečekám, to ochlazení to srazí, ale pak už to vypadá do konce tak nějaký normál, stejně tak únor +0,5 až +1,0... což je vlastní normální teplota v dnešní době..... takže únor bude asi teplejší, vzhledem k tomu, že i v dlouhodobějším průměru je teplejší než leden..
palma
Mám jen takový dotaz - nejsou náhodou dané obrázky odhadovaný 3 měsíční průměr? V hlavičce vpravo je FMA (February-March-April), MAM (March-April-May), tzn. vždy 3 měsíční průměr - takto to ECMWF nazývá jako "seasonal forecast". Každý další měsíc ve výběru je pak vždy průměr dalších 3 měsíců. Aspoň takto to vidím já, ale jistý si nejsem
"The season in question is a three-month period commencing with the selected valid month. Select the desired forecast base month, forecast valid month (which represents the start of the three-month period to which the chart relates) (the month that the forecast was run)"
Jinak ECMWF dneska taky aktualizoval i 6 týdenní předpovědi, až do 19. února teplotně podprůměrně, přechodně průměrné hodnoty, takže ten měsíční výhled na únor je nějak v protikladu s tím na 6 týdnů. Jinak k tomu dotazu co píše andy206, tak je to docela dobrá otázka. Na Copernicusu uvádějí seasonal forecast u ECMWF vždy, ale je to pro jeden měsíc (https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm..., pravděpodobně u ECMWF domovského webu to bude podobné.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.