Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zprvu déšť, později přeháňky, na horách i vydatnější sněžení, větrno

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

422
# 21.12.2023, 07:17

Dejvas
Jo, klasický rozbor situace, pokud vše klapne, projeví se to po polovině ledna, nejdříve, takže vzhůru k lepší zimě?:cool:

# 21.12.2023, 07:45

palma
Nějaká organizace z tech modelu jen tezce rejzuje. Jsou k hovnu. Neumi nic. To co předvádí je naprostá zoufalost jak vše mění a otaci.

# 21.12.2023, 07:52

No uvidíme četl jsem to, ale už moc nevěřím, že něco solidního bude. Od roku 2010 byl zajímavej jen leden 2017. Snad mě něco překvapí.

# 21.12.2023, 10:38

Zdarec, tak věří ještě někdo nějaké povedenější zimě? :D Protože už se rozjel typický teplý mód, který vypadá dost stabilně, eurozima, či Atlantik nebo jak se tomu říká. Jojo dny utíkají a ta slavná epizoda na přelomu listopadu a prosince už se zadupala do země. Ať žije zima... :D

PS: Ono není moc o čem. Letošní zima jede prostě v souladu se změnou klimatu a GO. Mrazivější výkyv nebo regionální sněžení, které dosahuje extrémních parametrů se vyskytnout může. Když letos byl extrémně teplý rok a extrémně teplý podzim a hlavně extrémně teplá moře a oceány, dalo se prostě čekat, že to znamená pro Evropu téměř jistě další teplou zimu. Pravděpodobnost téměř 100%.

34
# 21.12.2023, 12:46

Ultimátní supercela
Je to tak. Na druhou stranu, aby nás zima překvapila je ještě opravdu času dost. Např. v zimě 2017/2018 přišel její vrchol až na konci února a v již jarním začátku března. Celodenní silnější mrazy se pak ještě objevily ještě v půlce března což už opravdu málokdo čekal. Na druhou stranu pak přišlo extrémně dlouhé, teplé a slunečné letní počasí trvající s malými přestávkami v podstatě od dubna do října. Vzpomínám jak tady v diskuzi jistá Olga neustále psala o "šíleném puchejři 2018" :D

126
# 21.12.2023, 13:04

Na.Guru
Je to jen o tom, jak a kde se rozpadne vortex a jak se pak zakroutí jet stream. Přijde mě, že nejvíc chladu přináší období "nestabilní", hlavně přechody zima-léto (třeba loňský duben nebo před tím květen). I loni nejvíce nasněžilo v prosinci a od Vánoc bylo jaro, což teda pak zabil ten duben.
Ale jakmile se jedná o období stabilní (vrchol zimy a léta), tak až na vyjímky je vlastně furt stejně. Ta výjimka může být letošní srpen, to jsem byl zrovna na dovolené, tak jsem si to opravdu užil.

13
# 21.12.2023, 15:48

Na.Guru
2018 byl strašně zvláštní rok. Tady bylo mimořádně vlhký léto, od května do srpna několik set mm. V červenci odešly na plíseň rajčata i brambory. Nesklidili jsme nic, leda tak hlínu na holinkách. Jen 3. června během 5-hodinovýho deště 130 mm. Ty srážky přišly několikrát od S nebo SV a jen sem. Od Lipníka na západ už bylo žluto, v srpnu stromy suchem shazovaly listí. To bylo šílený.
Jinak zpátky k tématu - trpělivost, remcat můžeme v březnu. Pořád je dost času na snění a toužebná očekávání ?

173
# 21.12.2023, 15:54

Jo já si raději počkám jak to s PV dopadne. Raději bych ale, aby to oteplení bylo více přes Aljašku a Kanadu, trochu by to mohlo bloknout PV, podobně jako v druhé půlce listopadu a na začátku prosince, u Barentsova moře. Zatím jsou výhledy minimálně velice zajímavé, ale řekl bych, že na nějaké větší odhady bude správná doba až před novým rokem, zatím je moc brzy a je tam plno neznámých.

# 22.12.2023, 15:08

Tak z pohledu solárního je dnes zima v půlce což velmi vítám a zimní slunovrat je pro mě vždy takový den naděje. Sice nejprve pomalu, ale slunečního svitu a denního světla bude postupně přibývat což je pro mě možná nejdůležitější aspekt zimy. Resp. ty krátké dny jsou pro mě na zimě asi to nejhorší, i když zimu nemám rad jako celek také kvůli chladnému počasí, jakožto člověk co často a rád pobývá venku delší dobu.

Zítřejší sněžení bude nejspíše poslední zimní projev v nižších polohách do konce roku a prosinec jako celek tedy skončí teplotně nadprůměrný, byť jeho začátek byl ryze zimní tak cca od 9.12. je to trvalý nadprůměr.

Po Novém roce je myslím velmi pravděpodobné narušení či dokonce rozpad polárního vortexu a tedy troufnu si odhadnout, že okolo poloviny ledna nebo lehce po ní by mohl dorazit ještě nějaký druhý vrchol letošní zimy. Možná ne sněhový, ale mrazový určitě. To oteplení ve stratosféře by se mělo odehrát někde nad Sibiří tak by mě zajímalo zda by tu někdo odhadl či vysvětlil co to pro nás znamená.

422
# 22.12.2023, 16:02

JohnBattler
Obecně je uváděno, že pro SW evropského typu je nejvýznamější, když se tato zóna nachází lehce vlevo od Grónska, je-li blíže USA, ochlazení bývá mírnější, je li umístěno více na východ, dopadá ochlazení více do Asie a pokud je SW nad Asií, prvotně dopadá do USA a Kanady, ale neberte to jako dogma..

422
# 22.12.2023, 18:06

JohnBattler
Plus tady aktuální vysvětlení situace.. je to sice s TV Nova ale pro tentokrát docela rozumné...

"Ačkoliv by takový stav přinesl velké ochlazení, nezdá se, že bychom jeho přímý dopad pocítili i přímo v Česku. "Zatím to nevypadá, že by sem vpadla arktická zima. Pokud ano, tak by se ochladilo hlavně v Kanadě a USA," dodává Dvořák. Mráz by sevřel hlavně severní část Evropy."
"Tady to vypadá, že se počasí bude dosti střídat, některé dny budou spíše chladnější, okolo nuly. V nížinách bude spíše deštivo, pak se oteplí, pak se zase ochladí, bude to počasí jako na houpačce. Alespoň do poloviny ledna," uzavírá.
Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/534148-pol...

# 22.12.2023, 19:53

palma
Je to tak. Četl jsem článek na severeweateher.eu a tam píšou že by v Sev. Americe měli být podprůměrné teploty a v Evropě spíše průměrné.

Na druhou stranu průměrný leden klidně může nabídnout zajímavé zimní počasí.

13
# 22.12.2023, 21:49

Tak už i Gefoš přestal se zimníma alotriama. No, holt hledejme pozitiva - neprotopíme. A omluvme se komputerům, jak jsme se jim na začátku prosince smáli. A on měsíc fakt skončí v červeným nadprůměru.
Jako věčnej optimista teda budu čekat, co přinese leden a únor. Jestli se nepletu, sezónní výhledy v poslední edici přinesly korekci. Sice ne stran teplot, ale ohledně více sněhu pro naše země. Tak to musí určitě klapnout :)

# 22.12.2023, 21:51

A u nas pod Orl.h. velky hovno :D Akorad vsude čtu jak všude sype.

Jsem se az ted dozvedel o té Praze a nejak mne presla chut na nejaky debilni pocasi.
Takze az zitra.

126
# 23.12.2023, 08:58

No, Ecák s ostatními ve vzácné shodě kreslí teplo do konce roku. Akorát bude spíš tak +8 než +18 jako loni.
Jsem zvědav na tu Tříkrálovou zimu, to je milník. Po ní se to smrskne na 5 týdnů zimního období, protože od poloviny února už jsou statistiky neúprosné, ačkoliv jednotlivé dny ještě samozřejmě můžou být hodně chladné.

422
# 23.12.2023, 09:46

ludvicek
No, tady je vidět, kam si zatím Vortex v 30 hpa "upšoukne" trochu toho chladu...:cool:

trochu chladu se asi uvolní
58
# 23.12.2023, 11:56

dej tomu čas.. ;-) všechno bude, i vrchol zimy... jak už zaznělo, teplotní nás ještě čeká. Sněhový jak kde.. Tady třeba i dnes, nebo už byl, a nebo teprve taky bude.. Je to ve hvězdách, ale zimy si myslím ještě užijeme až až... v tu letošní.

Výhledy jsou stále takové vrtkavé, není tam nějaký jihozápadní expres do nevidím.. spíše stále přetahovaná.

Teď za oknem 100 % zima... uvidíme kolik nachlopká, třeba bude i ten bílý Štědrý den nakonec.

# 23.12.2023, 12:14

kapr84
Nachlopká? To slovo existuje, nebo Váš výtvor? :)

422
# 23.12.2023, 12:23

Glonden
To je od jména Chlopčík, jako když se hopká při Stardance...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.