Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese zpočátku místy slabý déšť a hlavně na hory ochlazení

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

58
# 05.12.2023, 17:21

Teplotní každopádně teprve přijde.. a to i bez toho sněhu, protože mám prozatím minimum -9,4 °C... i v těch nejteplejších zimách jsem měl minimum pod -10.. takže pohoda, to jen někteří už vyhlíží jaro.. ale dělají velkou chybu. :)

jinak, co říkáte na neděli? Tam to vypadá na pořádnou porci mrznoucích srážek... hlavně na východě.. snad už bude teplota +.. fronta má přijít někdy odpoledne. No i když nás čeká změna do tepla tak stále bude co sledovat..

13
# 05.12.2023, 19:27

Já to nechápu, přijde oteplení, jako běžně v zimě chodívá, ale kde vidíte tu následující beznadějnost? Ecák i gefoš už tam po pár dnech teplýho fénu zase kreslí shodně blok v Atlantiku. To, že to tak bejt nemusí, je jasný, ale já to tak beznadějný prostě nevidim.
A je mi to i fuk, těch roztátejch peřin už jsem zažil dost, patří to holt k přírodě :)

GFS
ECMWF
13
# 05.12.2023, 23:08

Ve sněhu je teď u nás vázáno víc jak 2 krychlové kilometry vody. Skvělé pro spodní vody. Snad to tání nebude překotné, ať se co nejvíc vody vsákne a nenadělá škodu na povrchu.

# 06.12.2023, 09:57

Výhledy opět k ničemu. Jeden výstup postupná blokace Atlantiku za cca týden, druhý výstup JZ ve velkým. Tohle je taky uz fraška. Asi se budu dívat z okna.

422
# 06.12.2023, 10:00

zimník1
A budete se dívat na sever, na západ, nebo na jih?:D..Jo, nějak jsou ty předpovědi "rozvrzané"..
p.s.
přidávám daleký výhled až k Vánocům.. že by "neočekávaná" velmi teplá vlna?:!!:
(ono se to někam ztratí... doufám..)

jarní vánoce?
13
# 06.12.2023, 11:06

Jj, je to hodně nejednoznačné. Buďto se TV "rozleje" od severu na jih a bude zima anebo se zploští od západu na východ a bude sem posílat pozdrav z Karibiku. Netřeba se zlobit na modely, bude to buď a nebo a je to jako vždycky - počkáme a uvidíme. S tím, jak je to pravidlem v posledních cca 15 letech v řadě čekám, že dopadne ta druhá varianta, ale třeba budeme příjemně překvapeni. Ono se to přece jednou musí protrhnout a i na svátky bude ladovská zima. Je třeba věřit pánové, věřit!!! :)

# 06.12.2023, 13:28

Dejvas
Ta Ladovska zima bude si myslím na horách, on ten SZ je nejpravděpodobnější, a ten zasype hory. Nějakej SV a níže od jihu a sníh všude to určitě nevyjde. Nejsme v pohádce

13
# 06.12.2023, 13:46

zimník1
V pohádce samozřejmě nejsme, ale taky je zatím 6. prosince. S nějakou jistotou, jak to bude na svátky, budeme vědět tak za deset dní. Teď jsme nějak povadlí, že přijde příští týden obleva, na druhou stranu je přece jasné, že sníh, který napadne na přelomu listopadu a prosince, nevydrží měsíc v kuse.
My si idealizujeme zimy před 30 a více lety, ale ani tehdy to nebylo tak, že by bylo bílo a mrazivo od listopadu do dubna. Četl jsem kdysi nějakou ročenku o začátcích hokeje u nás, když se ještě hrála liga na zamrzlých řekách a přírodních kluzištích a i tenkrát měli občas problém, že přijel hostující mančaft přes celou republiku a mezitím jim roztál led.
I když beze sporu byly zimy pořádnější, tak oblevy a jarní počasí během zimy byly běžné vždycky.
Prostě když to shrnu, tak Vánoce jsou až za dva a půl tejdne a může se stát ještě cokoli, proto jsem zatím v klidu. A když týden před Štědrým dnem vyleze, že k nám bude foukat od JZ, tak nad tím mávnu rukou a řeknu si: "Holt jako obvykle...".

173
# 06.12.2023, 14:14

zimník1
Nevěřil si ani v tuhle situaci, dle mého dopadla skvěle. Dle mého je jen otázkou času, kdy další TN dojde z jihu. Ačkoliv to může trvat i 2-3 týdny.

wyc
7
# 06.12.2023, 14:17

5 dní oblevička, ochlazení a pak můžeme o sněhu začít diskutovat pěkně od začátku. Takový parádní start zimy nemůže skončit vánočním marastem, ne? :cool:

Meteologix.com
# 06.12.2023, 14:34

wyc
Já jsem se asi ocitl na planetě opic, on ten zdařilý start zimy bude přerušený teplem a oblevou, celkem výrazným teplem a oblevou a tady pořád někdo jede ty zimní představy. :D Přijde mi to hodně odtržené od reality to vnímání.

Jak se to přeruší tím teplem, tak se to spíš jako vynuluje a ta zimní epizodka ztrácí na kráse, protože to nevydrželo moc dlouho. Řekl bych naopak, že ten start je nyní už celkem nezdařilý, respektive zase vyjde to profláklé teplo.

13
# 06.12.2023, 14:36

wyc
No, ecoš i gefoš z tý blokační TV nad Atlantikem začínají dělat protáhlou placku nad Azorama, což by nebylo dobrý. Ale což, jsou to výhledy na 10 dní dopředu a bude to třebas ještě jinak.

wyc
7
# 06.12.2023, 15:02

Ultimátní supercela
Tak nás opice nechte v naději, že v zimě bude zima ;-) Chápu, že vy v Praze na zimu nevěříte. Buďte dobrý!

13
# 06.12.2023, 23:12

https://www.severe-weather.eu/long-range-2/january...

To nejsou úplně marný predikce. Nízký tlak nad Skandinávií v lednu, v únoru nad pevninou. To může dát zajímavou variaci počasí a minimálně aspoň to, že do jara nepůjdem s vláhovým deficitem.

422
# 07.12.2023, 06:36

Dejvas
Jo, vypadá to na docela dobrou konstelaci, však ale on někdo zase přijde s tím, že jsme blbouni a koukáme na dlouhodobé předpovědi, které jsou o jednom velkém....:D, .. jo je se ještě na co těšit, třeba na Vánoce, na sníh, na jaro, na léto na podzim a na zimu...:cool:

414
# 07.12.2023, 08:27

Ultimátní supercela
Nevím jestli máš kapacitu všimnout si, jak tvoje splašené otočky o 180° v názorech a přesvědčeních sem a tam , podle toho jak zrovna modely zpívají...tady už vůbec nikoho nezajímají..
Tvoje hodnocení této úvodní epizody taky ne..

47
# 07.12.2023, 08:49

Sleduji čtvrtým dnem výhled modelů kolem 17.12 a stále tam drží teploty v rozmezí 0 až +4°C v nížinách. Oproti těm 8°C co budou v úvodu příštího týdne, tak je to ochlazení. V 850hPa je tam stále docela velká neshoda, oproti nížinám tam modely drží taky již pár dní teploty "jen" kolem -2/-3°C. No teď trošku z mé hlavy - je vcelku velká šance, že se teplota do 21/22.12 bude držet kolem 2°C (v průměru v nížinách) a pak se uvidí jestli se vrátí JZ/Z proudění nebo naopak S/SV proudění. Alespoň zas bude co řešit a věřit v zázrak no. :)

# 07.12.2023, 09:19

No dnešní ranní Ecák do nějakého většího ochlazení příští týden hází vidle. Nyní je jasné, že okolo Velké Británie bude do středy TN, která sem přinese to oteplení. Pak by jí v podobném prostoru resp. trochu jižněji měla vystřídat TV. Potom se modely trochu rozcházejí v dalších výhledech. Nový ECMWF nakreslil tu TV tak, že sem bude posílat tzv,. přetočený JZ tedy pořád poměrně teplý vzduch. GFS zase tuto TV více protahuje na SV a dává nižší tlak na V Evropy, takže by sem proudil chladnější vzduch ze S směrů. ICON končí synopticky na svém týdenním výhledu tak někde mezi.

Zatím tedy nezbývá než počkat a uvidíme jestli se za týden ve čtvrtek ochladí na delší dobu zase někam k 0 nebo se to teplejší období protáhne na delší dobu.

# 07.12.2023, 09:21

LukasZH
To samo o sobě věští bláto v nížinách. I když na Vánoce nebude vlastně +10 ale jenom +3, je to ochlazeni. Neco třeba kolem nuly v nížinách a aspoň námraza by byl zázrak a psalo by se o bestii z východu ještě půl roku :D

181
# 07.12.2023, 12:14

Gfs tam opakovaně dává kolem 20. prosince zablokování Atlantiku a tesne před Vánoci Severní proudění, kéž by to vyšlo.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.