Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
charlie1
Ale to je positivní!, může z toho být i celkový rozpad a to by bylo zřejmě trochu zimní i zde...Jinak, mě tam žádné reklamy na compu nelezou.., pravda mám nainstalovaný Ad Block ..Každopádně to přináší zajímavé zimní situace..
Ve své podstatě se tam rozebírá možné oslabení (narušení) PV v první polovině prosince, což znamená, že případné dopady by se projevily okolo nového roku a do ledna roku 2024.. A vzhledem k umístění (průběhu) oteplení by šlo o Kanadský model .. tedy s dopady hlavně do USA a Kanady, z toho je tam pak ta predikce odchylky teplot na obrázcích.. A zároveň je řečeno, že na přesnější prognózu je zapotřebí další čas, právě do té alespoň první dekády prosince..Jinak rozpad PV (celkový) se propisuje do počasí klidně až do jara, tedy dopady jsou značné, proto se tady o tom třeba právě s Aidamkem, bavíme, zároveň je to vrcholně zajímavé svými projevy a provázaností s dalšími záležitostmi (PDO, QBO, celkově ENSO,El Nino,La Nina...)
Tech 5 az 10cm napadne na vetsine uzemi a to bohate staci na zacatek zimy.
Je třeba to vnímat objektivně, a ne jako někdo, kdo si ve své lokalitě v Česku otevře internet, mrkne na Sibiř, na Aljašku nebo do Aspenu a plácá o tom, jak má vypadat ta správná zima
Jsme , kde jsme, ve střední Evropě, a pokud vyjde momentální predikce na příštích 5-7 dní a +- výhled na další týden pak, bude to konec listopadu a první prosincová dekáda, jaké jsme tu za posledních 15-20 let měli jednou, možná dvakrát..
Možná to neklapne, uvidíme..
Na půl metru sněhu na Mikuláše by sme se museli vrátit do 80tek, spíše 70 tek a ani tehdy to nebylo úplně pravidlem..
Pokud plošně napadne v následujících 2 týdnech 5-10 cm v nížinách, 20-40 cm na horách, měli bychom to vzhledem k datumu, který máme, ať už měsíc nebo rok, století, brát s radostí, soudností, a neřešit cm sem a stupeň tam..
Můj názor..
Já ty 70 a 80tkové zimy pamatuju, byl to jinej level..ano.
Teď jsme už holt ale celkově s počasím trochu jinde...
zimník1
Tvl za 10dni muze byt klidne +20st vsude, premyslejte aspon trochu, nez neco zverejnite.
Pro mě výhled takhle nějak. Jak In-Počasí, tak yr.no dávají celkem slušné šance na zimu. No uvidíme jak to dopadne. Jinak se mi líbí, že zimník po dlouhé době se snaží být seriózní a hned nepsat pesimistické věci. Ono když jsem zde pročítal diskusi z let 2017 a 2018, tak to je úplně jiná káva. Jsem rád, že se snaží psát celkem objektivně, viz dopoledne.
A díky moc i všem ostatním, swanovi, palmě, charliemu1, wyc, peter sedlák 1, atd atd..
Severovychodnislezsko
Nemáš pravdu.
Alt účet.
swan1
No tak jsem se trochu sekl !
Dneska za sebe zmíním pár bodů:
1.) GFS si zaslouží velkou "pochvalu". Jako první a ve velkém předstihu začal avizovat možnou změnu cca od 23.11. Pak se to lehce posouvalo dále, ale ve výsledku nás to od 25.11. prakticky přesně čeká, co GFS viděl (nejenom hladinu 2 m, ale hlavně rozložení tlak. útvarů a TV nad Atlantikem a kolem Evropy). Jak bylo zmíněno, přesnost EMCWF a GFS je rozdíl cca pár procent (oba ji mají velmi vysokou). GFS občas "střílí" a mění, ale tuto situaci chytl (zatím) přesně. GFS umí nejlépe vidět / zachytit možné scénáře v budoucnu. Bohužel, občas tyto scénáře bývají "false" a jednotlivé výstupy dokáží výrazně obracet.
2.) uzavření Atlantiku - model GFS to maluje a drží na relativně dlouhou dobu. Dlouho jsem něco takového neviděl (tak vhodné uspořádání) a jen škoda, že toto nenastane třeba někdy na Vánoce. Mrkněte na TV a TN. https://www.tropicaltidbits.com/analysis/models/?m... posouvejte libovolně
3.) holomrazy - někdo to tady zmiňoval v negativním slova smyslu. Proboha proč? Čeká nás plynulý přechod na mrazy (nejspíš i celodenní). Co by se mělo stát? Nikomu resp. ničemu vůbec nic. A naopak, za sebe jsem jen rád - dojde k promrznutí povrchu a také horních vrstvy půdy. To je jenom dobře hlavně i pro případ možného sněžení.
4.) vortex - hodně zajímavě se upravil jeho možný vývoj. Z možného zeslabení rychlosti větru v hladině 10 hPa kolem 25.12. se to nyní výrazně posunulo již k 8.12. a je tam doslova "skok" dolů. Uvidíme, jak to bude dále a zda-li modely začnou vidět nějaký propis z hladiny 10 hPa dolů ... a samozřejmě umístění. A je super, že už pár měsíců jsou výstupy od ECMWF na denní bázi (dříve byly 2x týdně).
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.