zimník1 Ono je to dáno i tím, že tady to berou přímo z modelů automaticky bez korekce. ČHMÚ vždy dává více na Ecák, takže tam bych viděl ten důvod teplejšího výhledu. Nicméně nové výstupy GFS a ICON malují pořád silné mrazy. Ecák taky. Pouze a doslova jediný Norák maluje bez mrazů, ten to ale ještě změní.
JUGOCV Jo gfs tam má na konec příštího týdne pro změnu velké teplotní rozhraní a plno sněhu, jako radši bych bral teplotní rozhraní a hodně srážek než jen holomrazy,bude to ještě hodně zajímavé od půlky příštího týdne
Aidamko1 Asi se Norům něco nedaří, mě to začalo psát na počítači, že se nejde připojit a na telefonu mám pořád starý výstup.. tak se zase za hodinku kouknu, co to dělá..
mám jen takový hloupý dotaz jestli nevadí. Jak může být 0 stupňů když bude v tu chvíli proudit vzduch od jihu? má tedy proudění vzduchu vzdy vliv na teploty? kdyztak mi to prosím někdo vysvětlete abych v tom měl přehled, díky
Moc z toho výhledu teda radost nemám, tady v Polabí je obrovská šance, ze z toho budou jen holomrazy. Na sobotu nám to maluje 1cm, který by ale odpoledne roztál při nadnulových teplotách. Snad se ta předpověď ještě změní
Na neděli má být dle GFS v 850 hPa -12°C, což je s ohledem na nížiny dost zima, ale ICON a ECMWF mají spíše -10°C, jestli se vyskytnou plošněji ledové dny i v nížinách bude záviset na množství oblačnosti a rychlosti větru.
Poslední dny se ukazuje, jak jsou předpovědi nejisté. Stačilo pár dní a najednou to vypadá více zimně.
teplota v 850 hPa v neděli dle GFS, zdroj: ventusky.com
Negan tady bohužel to samé.. srážky mizivé, GFS maluje na konci Listopadu ,,přívaly"..ale je to dost nejisté Možná v sobotu máme šanci na nějakou peřinu další výstup to bude zase jinak..
Negan JUGOCV No stačí fakt 2-3 dny a modely tam hodí něco jiného. Takhle předpověď na cca týden nemá žádnou větší relevanci.
Kdyby aspoň tahle zimní epizoda měla nějaká lepší pokračování, než loni a zima by nemusela být třeba vůbec špatná. Letos to přichází dřív a vypadá to nadějně.
Janbester Očekávejte oblačno až skoro zataženo s možnými spíše slabšími přeháňkami deště se sněhem a teploty v rozmezí 0 až 4 C. K tomu povane proměnlivý vítr 3 až 6ms. měnící se na jihovýchodní. Večer pak přibývání oblačnosti od JV a postupně čerstvý vítr s nárazy i 15 m/s. Postačí takto ? V sobotu pak ale nastane výrazná změna při návratu z Vysočiny pak tedy velmi opatrně ! Při stále se prohlubující a zvolna přes Maďarsko z Balkánu k SZ postupující tlakové níži bude již v noci na sobotu postupně vydatněji a trvaleji sněžt s úhrny 6 - 8 cm/hod. a při čerstvém větru s nárazy lze očekávat i komplikace v dopravě, Vzhledem k teplotám které nepřesáhnou O C. a větru bude pocitová teplota nižší.
Prozatím tak v kuolárech panuje značná nejistota co se dalšího výhledu týče a to zda převládne Jz proudění, či za tlakovou níží Nora zůstane zachováno studené Sv proudění, nebo-li jak predikoval Aidamko1 v předpovědi nejspíše "převládne zima".
Slamenec Nejistota v předpovědich bude pokaždy. To ví všichni. Nic není nikdy jistý. Co bude příští víkend neví teď žádnej model, ani cibule, ani lesní zvířata.