LukyO
Ano můžu potvrdit že po polovině února se tu na západě Prahy, vyskytují dny se sněhovou pokrývku jen velmi zřídka, pravidelně naposled v 40.letech min.st. Ale zima může překvapit i v březnu a i v dubnu, a to i tady
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
Díval jsem se na článek na severe weather o blížícím se eventu (SSW nebo dokonce hned rozpadu), ale jak to čtu z těch odhadů polohy rozštěpených jadérek PV, tak zimu a sníh to přinese na východ USA a Kanady. Nadprůměrné srážky - samozřejmě ve formě sněhu - na SV Sibiři.
Ale pro Evropu mi z toho moc zimního nevypadlo. JZ dálnice z Atlantiku, možná lehce prochlazovaná tím, že původ vzduchové hmoty bude studený. Takže když už, tak aspoň vlhko a srážky.
Čtu to dobře? Tak jako někdy, článek se věnuje jen Americe, jako by je zabilo přilepit jeden odstavec o Evropě.
Dejvas
To zatím nikdo přesně neví kde ty segmenty roztrhnutého vortexu (pokud se opravdu roztrhne) skončí. Nicméně ano, ten risk, že to skončí Atlantikem tam určitě je a pak už by to zima měla bohužel (nebo bohudík, záleží jak se to vezme) velmi těžké. Já teda moc chladné jaro nepotřebuju. Za poslední roky jich bylo dost.
Já tam to ochlazení nevidím...
špagety jdou do tepla a JZ express až do nevidím
Čtu to amatérsky a laicky z těchto obrázků, kde už jsou nějaké odhady, jak to bude.
Je ale možné, že ten jižní vítr bude vyjíždět nad severní Atlantik ke Špicberkům a u nás bude vysoký tlak a sušší chlad od východu. Samozřejmě uznávám a chápu, že teď je to věštění z koule.
Miriam
U mě ještě nekvetou ale mají k tomu nakročeno, hlavně aby nepřišly nějaké mrazy na konci března když už bude vše kvést ?
Dejvas
Jj.
I tady už česnek vylezl ven..
Včera jsem ho ,,nachytal,, .
Je to tak nějak normálně, v posledních letech, v únoru..
Loni tu vylezl o měsíc dříve, už 6. ledna..
Sněženky rozkvetou každým dnem, jsou obsypané poupaty, už se ukazují i kosatce..a obnovuje se i naťová cibule, trvalka..
No momentálně to na návrat zimy moc nevypadá a čas už se krátí, v březnu sice ještě může přijít zimní počasí i do nížin, ale vydrží už jen krátce. Mám tak trochu obavy, o tradiční chod počasí posledních let, kdy po teplém závěru zimy dorazí studené jaro s mrazy, ale uvidíme. Třeba počasí překvapí pozitivně a bude jaro bez mrazíků ve stylu roku 2018.
já se tuhle zimu nebojim označit za nejdeštivější v historii. tý vody je nadprůměr od října. pro chladný měsíce: (zaokrouhlováno) november 61mm, december 78mm ty kráso, january 43mm, pro únor k 8.2. 12mm s tím, že za 8.2. 8mm a ještě pár čísel během pátku spadne. MOSTECKÁ PÁNEV tohle.
pro srovnání léto 2023: celkem 193mm, to je skoro stejně jako listopad-leden (182mm)
No, udělal jsem si malou kontrolu ECMWF výstupů.. a opět to oteplalo a do 26 března ukazují nadprůměr, NAO má být do konce výhledu v neutrálu, MJO se bude motat ve vnitřním kruhu, PV má jít do mínusu a pak se vrátit do plusu do 10m/s (podprůměrná rychlost) Blokace tam nějaká je naznačena do 23.2...čili zbývá pouze oslabený PV.. co to provede mimo ten výlev do USA?..
zimník1
No zima někde i překvapila, např. na začátku prosince napadlo v jižních Čechách okolo 70cm a tady cca 24cm což se rozhodně každý rok nestává, a myslím si že zima ještě neřekla poslední slovo, ale v celku to bude opět teplá a srážkově velmi bohatá zima.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.