Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

41
# 06.02.2024, 14:49

Nechápu proč se zde vedou furt jen hádky. To, že se v půlce února ochladí je z 50% jisté, jen záleží jak kdo vnímá ochlazení, jestli pod nulu nebo ochlazení oproti dnešním teplotám k +3°C (průměr). Spíše nás čeká ochlazení z dnešních +11°C na +3°C, což znamená, že stále bude teplotní nadprůměr, ale šance na sněhové srážky v nížinách opět budou velmi vysoké. Od středních poloh (+400m) by se mohla zima vrátit na delší dobu. Pro přírodu je to lepší, když teplota bude "normální" k danému období, než když bude ted konstatně +10°C a v březnu přijde zima..

379
# 06.02.2024, 15:59

ludvicek
Konzistence výhledu na 10/14 dní dopředu? To jako fakt?
Nad Evropou v tu dobu dvě teplotně velmi rozdílné hmoty.. Jaká konzistence ?
Stačí malinko jiná vstupní data, hodnoty pro výpočty výhledu a ten výsledek je na tak dlouhou dobu dopředu úplně jiný..
Ten váš příspěvek je strašně laciný..a vy to víte..
No nic, není holt Brno jako Brno...
LukasZH
Já myslím že se nevedou furt..
Ale příčina je přece zjevná..
Někdo se zajímá o počasí, ať už teplo nebo zimu, poněkud seriózněji, jiný se sem chodí jen populisticky a zbytečně vypisovat, vyblbnout..
Ochlazení kolem 15.2. přijde si myslím..
Jak dlouhé a jak výrazné se teprve vyvrbí..
Žádný člověk ani model to teď ,,konzistentně,, vědět nebo ve výhledech uvádět nemůže...

169
# 06.02.2024, 16:21

Aladin teď přidal dost na srážkách a posunul to rozhraní vice na jih že by sněžilo i tady a ukazuje nám to až kolem 25mm. Myslím ale že aladin přehání,ostatní modely tolik srážek nemají. I icon-De to posunul více na jih.

# 06.02.2024, 17:35

Já nevím jak ty vaše modely, ale moje předpovědi vychází. V půlce února čekám samozřejmě ochlazení. Z hodnot + 13 někde kolem +5 přes den
swan1: ono než pořád hledět do modelů a dělat nastrely vývoje, je možná někdy lepší se zhluboka nadechnout. Já cítím velký teplo a jaro aktuálně. Je ale začátek února, tohle počasí stabilně ještě nevydrzi. Psal si, že pracuješ v lese, myslím si, že jsi lesák, nebo děláš někde na pile, a jako člověk který žije v podstatě v přírodě musíš mít určitě vypozorovany chování přírody na určité změny v počasí.

# 06.02.2024, 18:54

Hoši, chtě nechtě, pomalu se dny začínají prodlužovat. Slunce už má sílu jak blázen, dneska jsem musel poprvé v buse pouštět klimošku jak to tam pralo. I kdyby se mělo ochladit za těch 14 dní, potom už to nebude mít takový potenciál (v nížinách stoprocentrně ne). Holt se to nevyblblo v zimě, tak budou klasicky raní mrazy až do půlky května. Za mě letošní zima katastrofa a už moc nevěřím tomu, že se to nějak razantně obrátí. Aktuálně průměrná únorová teplota 5,7 což je do stejného data jako v listopadu ještě vyšší průměrná teplota. Ač nesnášim zimníkovo pesimismus vůči zimě (především, když to píše v listopad) musim mu objektivně dát za pravdu, že to trefil.

# 06.02.2024, 19:02

Opětovně to GFS hodilo hodně do plusu..

# 06.02.2024, 19:15

Adamsedlak
U nás třeba byl přírodní led od 9 do 23 ledna. Dva týdny v kuse jsme led neměli už několik let. Takže jako ted je hodně teplo , ale u nás zima nebyla až tak slabá. Cca 3-4 týdny se sněhem , leden celkem mrazivý a třeba se ještě jedna zimní epizoda ukáže :D. Akorát se střídají dlouhé studené a teplé části , samý výkyv , povodně a skoro žádná zásoba vody ve sněhu , akorát na nejvyšších vrcholích něco málo je.

273
# 06.02.2024, 19:28

zimník1
Ten a odpozorování přírody, to je vtip roku, ten co mu neřekne meteostanice, tak tomu nevěří, nemá páru o teplotě na druhé straně zahrady, natož vesnice, natož ORP, až po smazání stanice, která mu tady ukazovala 5°C mimo, pochopil svoji chybu, každej sousedův liháč si ho namazal na chleba, ale to tihle nikdy nepřiznají, hele každý se učí, viděl bych to tak na ZŠ, o přehledu nemůže být řeč, modely vidíme všichni, na houby lepší😉.

# 06.02.2024, 19:37

proč je ten oper běh tak ustřelenej chápe to někdo? po 3 v řadě krom 06…

386
# 06.02.2024, 19:45

charlie1
No, sem už taky nasr.nej, GFS tam v predikci PV na konci má v jednom výstupu rozdělení na dva víry, v druhém oteplení a 18m/s, ve třetím pomalu rozpad a -8m/s, Oslabení se neustále odkládá, den po dni, mám dojem, že je to střelba od boku, už jsem to sem dával, s těma jejich výpadama od severu, ob dva tři dny se tam pořád opakuje stejná situace... on ten rozpad stejně neznamená, že sem nemůže opětovně padnout teplo, a bude vymalováno, v USA to vypadá už reálně na nějaký studený vpád. takže GFSku už teda v tuto zimu moc nevěřím.. uvidíme co dnes ECMWF.. no a na okraj NASA tam až do +240 hodin zatím ten rozpad, abnormální zpomalení, nemá.. toď tak.

# 06.02.2024, 19:55

Yurri
To máš pravdu. Swan1 až moc lpí na těch číslech a mapkách. Každý má svůj způsob. Mně ten můj zatím vychází. Jsem tady stále pranýřován neustále ze píšu jen o teple, ale ze to teplo prakticky neustále je, nikdo asi nepřizna. Ty grafy a křivky modelů mají stejnou vypovídající hodnotu, jak když chč..u proti větru

6
# 06.02.2024, 19:58

palma
Ten současný GFS mě pobavil, pokud dobře vidím, má tam rozpad, ale jeden segment zůstane viset v Atlantiku, což by při propojení stratosféry a troposféry znamenalo konec zimy, kdyby se tam v druhé půlce února roztočily níže :D

386
# 06.02.2024, 20:03

daz_4
Jo, přesně toho se bojím, to postavení je špatné.. a navíc už zase perlí Honsová s PV a hrůzou zmrzlou.. takže je zapotřebí si radši koupit krém s 50+ faktorem... :D, jo, kdyby věštila, že bude +15... tak kupuju mast na omrzliny..:cool:
p.s. k 20.2. to tam u Islandu apod. už pěkný níže roztáčí...s mírným postupem k Evropě..

273
# 06.02.2024, 20:16

zimník1
Každý si může vycházet z čeho chce a nikdo za to nemá nikoho co pranýřovat, když přijde na věc, tak tihle modelmaniaci neví jak bude zítra, neumí jasně říci pozítří bude v tolik hodin pršet, ani jaký bude vítr, nemají na to koulena, ale v ansáblech za 14 dní budou pindat půl dne, přitom stačí pochopit jednu psychologickou zákonitost, v tomhle si totiž každý vyčte co chce.

# 06.02.2024, 20:25

Yurri
Tady jde o to, že poslední dobou když modely ukážou, že bude teplo, tak to většinou vychází, ale když ukazují zimu, tak to většinou nevýjde. Nevím čím to je, ale je to tak. A já už jsem schoval zimní oblečení a vytáhl kolo, takže tak:)

# 06.02.2024, 20:30

daz_4
palma
takže jsme celou zimu čekali na rozpad PV a když jsme se dočkali, tak nám přinese po extrémním teplu extrémní teplo:D no to už se člověk modlí ať je ta zima v řiťi…na Šumavě v podstatě skončila 21 ledna, nebudu hodnotit vice až v březnu ale mám obavu, že mi bude stačit jedno slovo:cool:

379
# 06.02.2024, 21:33

Yurri
Asi ti nelze mít za zlé, že netušíš, jak to chodí v mrazových kotlinách a co že to vůbec mrazovka je, že může mít i desítky km2, nikdy si žádnou neviděl..
Ani to, že máš na zahradě uválcovanou stavební navážku a už roky se divíš , že to nepropouští vodu, ty, ,,velký zahradník,,, ve skutečnosti zahradní břídil, prostě echt městské jelito.
Že strkáš do kapsy měření ČHMÚ svým liháčem a nárazníkem, nevědomost a nevinná, přirozená troubovitost a to i ta fyzikální je přece tak sladká ..
Co ti ale mít za zlé lze, je to, že tu ničíš a naprosto dehonestuješ spoustu zajímavých témat , urážíš tu diskutující, lžeš, manipuluješ. Do stacionárních stanic ČHMÚ i těch amatérských se tu navážíš z jediného důvodu, jsi držgrešle a závidíš ..
Díky tobě vlastní přirozenosti ti nikdy nedojde, že ryzejšího brouka pytlíka jsme tu na fóru nikdy neměli.. a že 90% diskutujících už tě dávno prokouklo..
zimník
To se strašně mýlíš..
Jsem v horské a podhorské oblasti celý život a stav a vývoj přírody i chování zvířat v ní jsem si právě já dával do souvislostí s možným vývojem počasí velice často..a s kolegy jsme tu právě o tomto často diskutovali.. až mi to někdy měli za zlé, že to s tím přírodním pohledem přeháním..
Asi nejlepší způsob je kombinovat výstupy, výhledy moderních předpovědních metod s cestou přírodní..a sledovat do jaké míry to spolu koresponduje..
Určitě to není o nose ani o tom, celý rok tu do němoty predikovat teplo..a vždy když přijde zima se odsuď vypařit..

7
# 06.02.2024, 21:45

Jojo mrazovky. Dnes jsme tu ráno měli -3,3°C. Zatím v únoru nejméně a předpověď zněla 7 až 3°C. Takže nevyšla o 6 až 10°C. No citrusy, které jsem včera vydělal ze sklepa ven, aby nasály trochu světla a teplejšího počasí ráno čuměly, ale přežily.

496
# 06.02.2024, 22:17

No čerstvý výstup a hezký sešup dolů - https://charts.ecmwf.int/products/extended-zonal-m... A bude zajímavé, jak rychle se změna propíše dolů, vypadá to, že relativně rychle. Plus NAM index stále maluje výrazné zeslabení skrz jednotlivé vrstvy. Další modely jsou také plus mínus ve shodě (ohledně chladnějšího rázu počasí ve 2.polovině února).

No ale pak otázka - proč GFS ani ECMWF v krátkodobých výhledech (ansámblový, ale také pro různé hladiny) v horizontu 10-14 dnů vidí stále teplo? No buď se to začne měnit další dny (což modely opravdu vidět zatím nemusejí) a nebo budeme mít v Evropě smůlu a nebo to přijde od 19.2. a nebo ...

Jinak zajímalo by mne, jakou odchylku bude mít 1.únorová dekáda, možná i +5C a více ... ?

PS. zimníku, je nějaká možnost, že to tady nebudeš plevelit? Celkem byl klid bez tebe ...

# 06.02.2024, 23:42

andy206
tak modely na 14 dní tohle určitě nevidi, gfs mi přijde v posledni době, že neví jak bude zitra…

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.