Diskuse o počasí Přechod tlakové níže a sněžení od 10.12.
Projel jsem ještě nějaký modely a opravdu je znát, že všechny ubírají, soustavně den co den. Teď už je větší šance, že mají pravdu, proto bych nějaký slušnější sníh čekal opravdu jenom na SV, Ostrava a okolí a potom obecně v návětrných oblastech jako jsou Krušné Hory, Jizerské hory apod.
Přímo epickou srážkovou díru má ICON-D2, ale je to do pondělního rána, takže tam část srážek chybí, nejspíš jenom těch orografických.
Předpověď je jen odhadem a od včerejšího odpoledne už se hlavní modely ICON, GFS a ECMWF poměrně dobře shodují na situaci. Vcelku dobrá předpověď této situace tak zřejmě bude 2 dny před (48 hodin). Na tom mi nepřijde nic jako fatální selhání. Ano, předpověď 3-5 dní před mohla být přesnější, ale to u níže, která ještě v té době ani neexistuje nejde. Teď je spíše načase změnit výstrahu ČHMÚ, která je zastaralá a v kontextu dnešních materiálů chybná.
Držím lajnu, jak jsem řekl, tady to nebude o sněhu, ale o jazycích a ledových plotnách na silnicích. Chudáci ti, co jsou na modelech závislí, těch je mi skutečně líto, snad se z toho poučí, ale líbí se mi to oteplení na konci výhledu na Vánoce, ještě smáznout ty noční mrazy a hned to bude veselejší, teda jak pro koho
Jako já taky koukám už jen družice a radar, ono stačí malý posun té TN a může to východ více zasypat, to je jasné. Teď hlavně mě bude zajímat i co nakreslí Aladin, ten ve mě udržuje nějakou větší naději, pokud to zase posune k východu, tak pak to bude docela zajímavé, pokud to posune k západu, tak to bude aspoň napínavé.
V noci na dnešek nejvíce sněhu z nižších poloh napadlo kolem Frýdlantu nad Ostravicí, třeba tady je pěkně zasypáno: https://www.in-pocasi.cz/webkamery/moravskoslezsky... - bude to tak kolem 8 cm mokrého sněhu.
Jako tyhle dvě pásma,vlnky sněžení, by se fakt už měly přestat přetlačovat, domluvit se a stočit se do jednoho knedlíčku.., kterej by nám sem i mohl přinést nějaké té vločke...
Kdo se na to má koukat, sněžení SZ od nás, sněžení JZ od nás a tady skoro nic..
To počasí je fakt jen pro silnější povahy, ty slabší podléhají střídavě bujarým, předčasným oslavám nebo těžké depce..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.