Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zprvu déšť, později přeháňky, na horách i vydatnější sněžení, větrno

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

# 27.11.2022, 19:52

Aura1
vážně, a proto má Šumava nejnižší teploty z republiky? tam to bufe zřejmě podle orografie že;-), fotka ze včera z hlavního hřebene Šumavy, konkrétně z vrcholu Hufberg od kluků z meteo-šumava;-)

35
# 27.11.2022, 20:12

kuba hlavne at uz to bahno zamrzne :led:

162
# 27.11.2022, 20:15

Petr75
charlie1
Pěkné fotky, už z toho kouká zima. Šumava má aktuálně nejvíc sněhu z ČR, centrální hřeben i přes 30 cm. Králický Sněžník není o moc pozadu.

244
# 27.11.2022, 21:33

palma
No trochu víc se zhoršily výhledy na sníh pro nadcházející zimu :!!:
U nás obecně modely čekají podprůměr, ale třeba NOAA co je pro Ameriku asi nejsměrodatnější, tak nám dává cca průměrné teploty pro leden-únor a nadprůměrné srážky. Pak ještě bude záviset v jaké fázi ty srážky přijdou, ale tady je aspoň trochu výhoda, že srážky v zimě většinou přicházejí s ochlazením což třeba v CZ bývá většinou naopak.

422
# 27.11.2022, 21:47

Prady
Tak, tady je to bída už pár pěkných let, to víme.. no a USA se neodvažuju nějak predikovat, nejsem tam, a o té místní synoptice, orografii apod. vím prd, takže předpokládám, že místní modely budou přesnější:D..Naprosto mi stačila ta poslední událost s pomalu dvěma metry sněhu za "pár" hodin,. Ještě vím něco o Rusku a tamějších přechodech TÚ, kdy to během pěti hodin apod, spadne o dvacet, třicet stupňů dolu, taky dobrý.. Ale jsem rád v České kotlince, tady je to sice občas nuda, ale zase nehrozí takové extrémy, to je paráda na fotkách apod. ale v reálu... nejsem kaskadér..jinak mám dojem, že jsem někde četl, že některé oblasi USA se de facto ochlazují.. takže no, jsou tam lepší podmínky, pokud budou nadprůměrné srážky leden-únor, tak si to tam po těch Českých Vánocích ještě po návratu užijete..

522
# 27.11.2022, 22:27

Ze zajímavých tweetů posledních dní:

https://twitter.com/SimonLeeWx/status/159591768864... po částečném oslabení v dalších dnech se PV vrátí ke své síle a naopak min. do konce roku bude "silnější" než je normál pro danou dobu.

https://twitter.com/SimonLeeWx/status/159620956337... (a doporučuji pročíst všechny ty komentáře pod tweetem či na hlavní stránce daného uživatele Simon Lee). Předpokládaný vývoj PV v hladině 10 hPa (30 km) + vítr. Byť by se to zdálo jako nějaké snahy o přerušení apod., nic takového to není (žádný SSW). Jsou ale zajímavé tyto informace - byť PV bude silnější než normál, směrem k zemi (do troposféry) vortex není s nižšími vrstvami atmosféry tolik propojen. Naopak, nižší vrstvy jakoby byly nezávislé a nejsou tak řízeny "ze shora". To ve výsledku pro nás znamená omezení západního expresu a více meandrování jet streamu a dění na zemi. Proto možná i se nám tak mění výhledy na cca 7-10 dní (ještě před pár dny to cca ke 3.12. měl být pravá zima, nyní je to loterie). Prostě vlnící se dění nad námi mají modely strašně obtížné vypočítávat (a proto se tak často mění výstupy).

To, že není tak dobře propojená stratosféra v hladině 30 km - 10 hPa (PV) s troposférou (cca 18 km a níže - 100 hPa a více) pro nás může znamenat, že ukazatele síly PV by letos nemusely být pro nás tak důležité, ale zároveň horší propojení znamená, že zespodu PV nemusí být narušen do formy SSW, kde cituji:

"Interestingly, a disrupted lower stratospheric vortex sitting beneath a stronger vortex aloft is not a good configuration for promoting an SSW -- it disrupts the vertical wave guide needed for planetary wave activity to propagate upwards and polewards to bring about an SSW."

https://twitter.com/WorldClimateSvc/status/1596546... a vývoj v hladině 100 hPa (16 km) - je velmi zajímavé, jaký je rozdíl v této hladině, kde bude vortex velmi zeslaben vs. hladina 10 hPa (30 km), kde naopak se vrátí a bude silnější jak normál. Uvidíme, co nám další týdny ukáží a jaký bude další průběh. Pod daným odkazem jsou 2 obrázky, první ukazuje odchylku tlaku od povrchu Země po hladinu 10 hPa (je vidět růst blokování do vyšších hladin), druhý ukazuje vývoj větru v hladině 100 hPa.

Ukazatele pro zimu tak nejsou nastaveny vůbec špatně (např. NAO-), ale zatím nemáme moc štěstí na tu správnou konstalaci. Btw., já si zimní počasí přeji :)

PS. pokud se v mém výkladu a pochopení tématiky pletu, moc se omlouvám (sám jsem to louskal a přemýšlel více jak hodinu), případné opravy jsou vítány.

PS2. uživatel Simon Lee je právě ten, kterého občas citujeme např. z těchto webovek - https://simonleewx.com/ a já jej moc rád sleduji.

422
# 27.11.2022, 23:01

andy206
No, dobré další informace, na základě toho jsem si rozkliknul předpovídaná data a stará data před rokem ( dávám si tam stejné období pro porovnání, nebo i další roky před..a nějaký velký rozdíl? no nevím... tady když tak odkaz na podrobné současné předpovědi a data z jednotlivých hladin vortexu..
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratospher... na dýl jak 384 hodin dopředu to není, ale to by ani nemělo význam..letošní předpovědi zimy to mají holt těžký...:cool:
p.s. tak jsem to ještě skouknul po dnech, má pravdu v tom, že teď aktuálně to rozhozené je, ale... právě pak ve výhledu se to pěkně slaďuje (pokud to tak bude, že) a na konci období 240 - 384 hodin, už to je v hladinách 50hpa až 300hpa propojené, stejně rychlé (cca 18 - 25m/s) a s odpovídajícími teplotami, trochu mi to připadá jako vychytávání jednotlivých parametrů, na to fakt nejsem:D, to umí TommyAst ( to obdivuju, na to nemám nerva):)

414
# 28.11.2022, 06:23

Ta NO je poměrně vysoko, aspoň tady, nějakých cca 700-800mnm.., takže v nižších polohách je to bez mlh..
T -1°C..

422
# 28.11.2022, 06:35

swan1
Naprosto stejné... mlha, inverze, -1..:D, tak to máme na stejno.

171
# 28.11.2022, 06:42

GFS má hlavní běh úplně nejteplejší ze všech.. ostatní jdou někam k -10 v T850 hpa on se drží na 3+

414
# 28.11.2022, 07:22

Kokos342
Taky sem na to koukal..
Jaký tam vidíš možný scénář, ohledně TÚ, pro ty chladnější ansámbly..?

126
# 28.11.2022, 07:28

palma
swan1
V našem paralelním moravském vesmíru +4 a vidím jednotlivé stromy 5 kilometrů daleko... ;-) Sranda je, že +4 má být i dnešní maximum.

Jinak mráz ve výhledu zatím zmizel úplně a naopak nějaké osmičky a devítky tam vidím...

414
# 28.11.2022, 07:36

ludvicek
Tady je též dohlednost dobrá, ta inverzní NO je vysoko a mlhy tu nemáme..
Ten mrazík je fajn, páč v sobotu sem vysadil česnek..tak jen ať pěkně spinká...:D

173
# 28.11.2022, 08:06

Tak tady po ránu aktuálně 4,2 stupňů, takže jsme již přesáhli dnešní maximum. Jo, tak s tímhle to do zimy moc brzy nedotáhneme, tak snad nastane zlom.

126
# 28.11.2022, 08:47

Aidamko1
Jo, my tu máme za celý podzim -2°C jako rekord a počítám, že už to tak zůstane. Možná v kopcích nad Lachemou mrzne víc ale i tak, velmi mírný nástup zimy a to jsou a byly určité předpoklady pro chlad. Si vezměte, že jednou budou silné předpoklady pro teplo respektive teplou zimu.

swan1
Depa spinkat, kořínky zapouštět bude, žádný flákání !:D

422
# 28.11.2022, 08:49

Tak nějak takhle by mělo vypadat začínající oteplení v evortexu, teď ještě, jestli to potvrdí tak asi 5 výstupů po jednotlivých dnech do tohoto pátku, pak by to začlo vypadat zajímavě..;-)

teď už to něco maluje..
171
# 28.11.2022, 09:38

swan1
no hele odpoledne si k tomu asi Sednu a mrknu na to..

já jsem si všiml toho, že ty nejchladnější Ansámbly, počítají s tím, že se ta níže nad Španělskem, Francii a Itálii rozdělí a ta severní část strašně rychle natáhne zimu nad nás a zakonzervuje se zde...
jen hlavní běh počítá s tím, že se ta níže prohloubí a zůstane mezi FR a Itálii a vytáhne sem teplo od Jihu..

tohle je zase situace závislá na níži jižně od nás.. ta TV nad Skandinávií na to nebude mít moc velký vliv.. její západní konec se ale musí vytáhnout alespoň k VB, aby zabránil Atlantiku

522
# 28.11.2022, 10:34

Ono je to ve výhledu velká přetlačovaná a loterie. Opět bude postačit někde 3.den lehká změna podmínek a třeba toto rozhraní může být o pár stovek km na východ ... a nebo úplně jinde / jiné :) viz obrázek, který se ještě mnohokrát bude překreslovat.

Jinak výhled modelů cca z půlky listopadu předpovídal, že na začátku prosince by se měla vytvořit Grónsko-Skandinávská blokace (TV). Přesně to by se mělo v dalších dnech začít dít a uvidíme, co to přinese pro střední Evropu. A zároveň jak dlouho tato situace vydrží či jaké přesné umístění budou TV mít ...

PS. s koncem roku a začátkem ledna to pak modely vidí už jinak v Grónsko-Skandinávské oblasti, částečný až úplný ústup TV a převládání TN. To by mohlo otevřít více Z až JZ proudění a pro nás teplo. Proto asi i modely vidí leden-únor jako teplejší měsíce ...

850 hPa, 08.12.2022
171
# 28.11.2022, 11:13

andy206
nejteplejší hlavní běh modelu GFS

87
# 28.11.2022, 11:32

je tu admin? narazil jsem na chybu
nesedí teploty..jedná se o pondělí..z velkýho tepla je tam rozdíl 6 °C

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.