Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Jeden a půl dnešních tweetů:
https://twitter.com/SimonLeeWx/status/159215517064... - i poslední výstupy drží pro tuto zimu převládající odchylky tlaku do pozitivních hodnot (TV) nad či v blízkosti Evropy. Klíčové bude, kde tyto TV budou (od mírně teplejší varianty až po více chladnější pro nás ve střední Evropě). Přesně toto se zmiňovalo i cca před měsícem. Chladnější ve výhledu by měl být začátek zimy, konec zimy naopak teplejší. Co je více pravděpodobné a je s tímto spojené = méně srážek a menší pravděpodobnost hodnot více do plusu NAO+.
https://climate.copernicus.eu/seasonal-forecasts dnes vydaný výhled na další 3 měsíce, prakticky stejný jako popis výše.
SSW - stále je otevřený vývoj vortexu v prosinci, kdy modely opakovaně naznačují určitou formu oslabení (byť dle mne je tato pravděpodbnost nižší jak dříve a v čase se posouvá).
Jinak ten vylitý bazén studeného vzduchu nad Sev. Amerikou je opravdu rozsáhlý a hlavně v té S, SZ části běžky a brusle už asi jsou venku
Tak ještě zbytek střednědobých prognóz od ECMWF.. anomálie teplot do 5.12. ukazují maximálně nějaký průměr, spíše mírný nadprůměr, první týden jsem vynechal, koreluje s poslední dnešní předpovědí, že se studený vzduch zastaví okolo hranic ČR.. (což se teprve ukáže, jestli jo, nebo ne..).. Vortex zatím stabilní, normálně silný, v tomto módu by měl vytrvat až do konce prosince, dál to nevidí.. (a stejně se něco může přihodit)..
No evidentní je, že jisté není nic..takže takový prognostický "tréning"...
kuba
No, uvidíme, jak se budou anomálie snažit, ono to tam ukazuje rozdělení na dva víry, pak za dva dny, zase spojení, pak tlak z jedné strany na vír, a kam pujde NAO uvidíme, dle modelu, to ještě není jisté..dokud to není v reálu, jako by to nebylo..
Nu a takhle má vypadat místo pro teplotní anomálii k 28.11. ..přidávám další print..
Je to velmi nejisté nejnovějších Icon to zase odsunul nad Polsko, ale jen tak jsem koukl na Arpege a v sobotu ráno má být sníh v celé ČR a v Jablunkově až 15 cm, Swendo vstávej ty se fakt asi dočkáš jako i kdyby to tak daleko nedošlo tak minimálně na tom SV může sněžit však v Polsku mají nastoupil od čtvrtka mrazy..
swan1
Je to zatím pořád takové nejisté, o víkendu bych čekal nějaké sněžení na tom severovýchodě jinde asi ne, a jak to bude ten příští týden asi nemá cenu tedko řešit ta středa je až za 8 dnů a ta tlaková níže od jihu tam zítra být vůbec nemusí, uvidíme co bude v modelech večer
kuba
No ale já to psal přesně v tomto duchu..
O víkendu SV, příští týden pak ve hře celá ČR..
Ve hře, nikoli jistota..
Ta TV se už roztahuje od Pobaltí až k Islandu.., stále blokuje centrální a severní Atlantik..
Po její přední straně už se se slušnou dynamikou spouští jazyk studeného vzduchu dolů k jihu... No a Středomoří, to je aktuálně bohatě zásobené teplejším, vlhkým luftem od Z, JZ..
Ta synoptika je aktuálně hodně příznivá, pro uskutečnění první zimní návštěvy, uvidíme...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.