Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Aldy1977
Už jsem zapomněl. Tak třeba bunda s kapucí na případný mrázek ráno. Já nevím.
Nahodou me se taky libily ty lonsky zimni videa z Norilsku tady kdyz mame zimu na houby nezbyva se nez koukat jaky je to jinde.. nemusi to byt zrovna v Rusku, ale tam ji maj zrovna hezkou, hlavne sever asijsky casti. Jinak tak nizky teploty sou aktualne jen Na severu Kanady a v centralnim Gronsku. + Antarktida.
Něco ze seznamu...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy...
swan1
Kdyby Aura pořádně koukal na Gšf nebo Gfš nebo na Ečáka, tak by nebyl trudomyslný.., co se nastávajícího týdne týká, čekám ještě do zítřka, jako aby to bylo sichr, zkouknu, jak jsem tu psal, nové krátko i střednědobé předpovědi a zkusím si to poskládat do něčeho smysluplného, ale myslím, že pan Žák to napsal dostatečně fundovaně, takže si nedělám ambice na něco přesnějšího.., počasí je jaké je, mně třba teď dělá radost ohledně focení, jestli bude zítra pořádné "mlíko" , jdu fotit..
No, ono se fakt začíná něco dít, nechci prudit, ale zimomilové se fakt asi dočkají prvních sněhových vloček... Na horách téměř jisté, v nížinách zřejmě taky, přechodně...
Každopádně je nutno podotknout, že povětrnostní podmínky se docela liší od posledních několika teplejším verzím, což by mohlo značit, častějíší vpády studeného vzduchu od SV a možné TN od jihu... Každopádně se mi jeví tato situace jako zcela odlišná od posledních zim...
Coment +
Nechápu předpovědi ČHMÚ. Si fakt asi ulítávaj na dobrém matru. Zatím co všechny možné modely již počítaly s možném prudkém ochlazení, ČHMÚ si stále píše 8 až 13°C, každým dnem o stupínek méně... Nakonec se v poslední den asi zřejmě dostanou na správné hodnoty...
Vtom, aby se čert vyznal. Teď tam mám zase 4 dny zimní počasí. Tady nebude jasno do poslední chvíle. Co se už dá říct je, že nějaké ochlazení tady na východ přijde. Studená advekce by se ovšem neměla tolik projevit v minimech, protože ty už teď klesají k 0 C i lehce pod 0 C, ale především maxima by měla spadnout oproti dnešku i o 5 - 8 C. A tady na SV, kde se drží povětšinou jasno, tak máme v těchto dnech maxima i přes 10 C, na konci tohoto pracovního týdne to může být klidně i lehce nad bodem mrazu, ale jak výrazné ochlazení bude, zda bude sněžit, padat déšť se sněhem, nebo pršet. To se dá říct s vyšší jistotou až tak ve středu odpoledne, když vidím třeba tu aerologii u ECMWF a očekáváné teploty v různých nadmořských výškách do 2000 m. n. m. , tak to bude skutečně velmi velmi těsné, zda bude sněžit, pršet. Je zde šance v pátek ráno i na nebezpečnou ledovku. Teplota kolem 0 C a k tomu vzduch ve v celém výškovém profilu jenom velmi slabě nad 0 C. Každopádně konečně se vtom počasí začíná něco dít a skončí ta nekonečná inverzní podzimní synoptika.
No, tady se zase SW snaží spojit ochlazení ve stratosféře na jižní polokouli s možným stratosférickým oteplením (narušením) na severní polokouli a zatím předpověď síly a prochlazení vortexu na severní polokouli na konci předpovědního období, ukazuje v současnosti rychlost větru přes 40m/s a teplotu až -80 (a když už zmíní i chladnější vzduch ve stratosféře právě nad severní polokoulí, říká, že spojitost s erupcí sopky Hunga tonga nelze prokázat a odsune to stranou a ani to do predikce nedá..) .. tak nevím...https://www.severe-weather.eu/global-weather/strat...
kuba
Ano, zima může být i tak dobrá. Stále je třeba to brát tak, že pravděpodobnost, že vyjde tak dlouhodobá předpověď, je někde okolo 50%. Já jsem asi zastydlej optimista, takže furt doufám v to lepši. Na sklonku zimy 2019/2020, to je ta doba, co přicházel covid, byly předpovědi, že léto bude horký a suchý. Duben byl opravdu nepříjemně suchej a teplej, ale pak se to zlomilo a léto 2020 bylo jedno z nejmokřejších za poslední dekády. Tak by to třeba mohlo být i teď. Zajíci se budou stejně počítat až po honu, v březnu budeme moudřejší
Jinak hlásím první letošní mrazík tady, leč jen přízemní, ale na slabou jinovatku to stačilo. Ve 2m jinak +2 st.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.